Egy család frankhitel-drámája: lehet ennél lejjebb? + videó

Pénzcentrum
2010. augusztus 3. 16:32

Ötven millió forint körüli összegért, egy aukció keretén belül szeretné eladni az ártatlanságát egy 18 éves lány. A drámai tettel családját szeretné kihúzni a frankhitel-csapdából.

"Magyarország észak-keleti régióban lakom az édesanyámmal és a kisöcsémmel, egy családi házban. Indítottam áprilisban egy blogot az ártatlanságom eladó címen, amin elmagyarázom, hogy konkrétan miért és hogyan jutottam arra az elhatározásra, hogy eladom a szüzességemet." - mondta a lány a Tabu TV-nek. 

A fiatal hölgy azért jutott erre a megdöbbentő elhatározásra, mert családja hatalmas adósságokba keveredett az évek folyamán. Mára már a mindennapi megélhetésük is veszélybe került: a házukra felvett, svájci frank alapú hitelüket szinte képtelenek törleszteni. A lány attól tart, hamarosan kilakoltatják családját.

A név nélkül nyilatkozó hölgy saját blogján várja a jelentkezőket, de korábban már online aukciós portálon is hirdetett - igaz, innen kizárták. Az első éjszaka jogáért 150 ezer dollárról, azaz mintegy 32 millió forintról indul a licit.

Pénzcentrum vélemény
Hazánkban körülbelül 600 ezer devizahiteles nyögi a megemelkedett terheket. A többség tisztességes eszközökkel (túlóra, másodállás) próbálja előteremteni a havi törlesztőrészletre valót.  A devizában történő eladósodást sokan életük egyik legrosszabb döntésének tarthatják, pedig a hitelek felvételekor abszolút logikus döntésnek tűnt a svájci frank alapú konstrukció választása.

Nem mindegy azonban, hogy valaki annyi hitelt vett fel devizában, amennyit forint alapon is tudott volna törleszteni, vagy akkora törleszetőrészletet vállalt például svájci frank alapon, mint amekkorát forint alapon bírt el a jövedelme.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lány nem árulta el, hogy mekkora összegű hitelt vettek fel, arról sem szól a fáma, hogy mennyi a havi részletük. A család számára azonban létezhet más kiút is az adósságcsapdából.

Első körben a hitelezővel történő tárgyalást javasolnánk, a bankok sorra teszik közzé a bajba jutott hitelesek számára kidolgozott törlesztés-könnyítő lehetőségeiket, továbbá - az ingatlan terheltségének ismerete nélkül - el kellene gondolkozni a családi ház értékesítésén, a tartozások rendezésén. A fennmaradó pénzből talán vásárolhatnának egy kisebb ingatlant, ahol talán újra tudnák kezdeni az életüket. Érdemes megkérdezni a helyi önkormányzatot, hiszen elképzelhető, hogy van valamilyen programjuk a megszorult hitelesek megsegítésére. A kormány ráadásul meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, így könnyen lehet, hogy a kritikus helyzetbe került család is talál valamilyen megoldást.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?