20 °C Budapest

Egy család frankhitel-drámája: lehet ennél lejjebb? + videó

Pénzcentrum
2010. augusztus 3. 16:32

Ötven millió forint körüli összegért, egy aukció keretén belül szeretné eladni az ártatlanságát egy 18 éves lány. A drámai tettel családját szeretné kihúzni a frankhitel-csapdából.

"Magyarország észak-keleti régióban lakom az édesanyámmal és a kisöcsémmel, egy családi házban. Indítottam áprilisban egy blogot az ártatlanságom eladó címen, amin elmagyarázom, hogy konkrétan miért és hogyan jutottam arra az elhatározásra, hogy eladom a szüzességemet." - mondta a lány a Tabu TV-nek. 

A fiatal hölgy azért jutott erre a megdöbbentő elhatározásra, mert családja hatalmas adósságokba keveredett az évek folyamán. Mára már a mindennapi megélhetésük is veszélybe került: a házukra felvett, svájci frank alapú hitelüket szinte képtelenek törleszteni. A lány attól tart, hamarosan kilakoltatják családját.

A név nélkül nyilatkozó hölgy saját blogján várja a jelentkezőket, de korábban már online aukciós portálon is hirdetett - igaz, innen kizárták. Az első éjszaka jogáért 150 ezer dollárról, azaz mintegy 32 millió forintról indul a licit.

Pénzcentrum vélemény
Hazánkban körülbelül 600 ezer devizahiteles nyögi a megemelkedett terheket. A többség tisztességes eszközökkel (túlóra, másodállás) próbálja előteremteni a havi törlesztőrészletre valót.  A devizában történő eladósodást sokan életük egyik legrosszabb döntésének tarthatják, pedig a hitelek felvételekor abszolút logikus döntésnek tűnt a svájci frank alapú konstrukció választása.

Nem mindegy azonban, hogy valaki annyi hitelt vett fel devizában, amennyit forint alapon is tudott volna törleszteni, vagy akkora törleszetőrészletet vállalt például svájci frank alapon, mint amekkorát forint alapon bírt el a jövedelme.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lány nem árulta el, hogy mekkora összegű hitelt vettek fel, arról sem szól a fáma, hogy mennyi a havi részletük. A család számára azonban létezhet más kiút is az adósságcsapdából.

Első körben a hitelezővel történő tárgyalást javasolnánk, a bankok sorra teszik közzé a bajba jutott hitelesek számára kidolgozott törlesztés-könnyítő lehetőségeiket, továbbá - az ingatlan terheltségének ismerete nélkül - el kellene gondolkozni a családi ház értékesítésén, a tartozások rendezésén. A fennmaradó pénzből talán vásárolhatnának egy kisebb ingatlant, ahol talán újra tudnák kezdeni az életüket. Érdemes megkérdezni a helyi önkormányzatot, hiszen elképzelhető, hogy van valamilyen programjuk a megszorult hitelesek megsegítésére. A kormány ráadásul meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, így könnyen lehet, hogy a kritikus helyzetbe került család is talál valamilyen megoldást.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08