Na ezért buknak tízezreket a frankhitelesek!

Pénzcentrum
2010. június 25. 15:00

Ismét nehéz idők járnak a svájci frank alapú hiteleket törlesztő magyarokra. Az elmúlt napokban ugyanis egyre több forintot kellett adni az alpesi devizáért. Az ok: a befektetők aggódnak a térség gazdasági helyzete miatt, így szabadulni igyekeznek itteni érdekeltségeiktől. A frankhitelesek nem számíthatnak a svájci központi bank segítségére sem, mert az nem kíván tovább széllel szemben vitorlázni és többé nem avatkozik be az alpesi deviza védelmében. A helyzet a közeljövőben aligha változik, így a törlesztőrészletek további növekedésére kell számítani.

Egy svájci frankért 211 forintot kellet adni péntek délelőtt a devizapiacon. Egy nappal korábban pedig arról érkeztek hírek, hogy az alpesi fizetőeszköz árfolyama éves csúcson járt a forinttal szemben. Mindez azt jelenti, hogy a hitelüket svájci frankban felvevőknek ismét törlesztőrészleteik emelkedésére kell számítaniuk. Hogy pontosan mekkora lesz az emelkedés, az attól függ, ki milyen frankárfolyamnál adósodott el. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint e legtöbb magyar család akkor vette fel frankhitelét, amikor 160 forintot ért a svájci frank. Számukra a mostani árfolyamváltozás körülbelül 30 százalékos törlesztőrészlet emelkedést jelent. Ez egy 10 millió forintos, húsz éves futamidőre, 6,5 százalékos THM-el két évvel ezelőtt felvett, akkoriban havi 70 ezer forintonként törlesztett hitel esetében 91 ezer forintos törlesztőrészletet jelent és akkor még nem számoltunk a korábbi kamatemelésekkel. Aki a válság előtt 150-160 forintnál olcsóbban jutott hozzá frankhitelhez, annak természetesen nagyobb terhekkel kell számolnia.

A forint gyengélkedésének oka nem Magyarországon keresendő, hanem a régióban és Svájcban. A gazdasági válság miatt minden országnak komoly megszorításokra van szüksége, hogy költségvetését rendbe tegye. Ez sehol nem megy könnyen. Romániában tiltakozások kezdődtek a spórolási lépések miatt, ráadásul az ottani Alkotmánybíróság a kormány által eldöntött lépések egy része ellen kifogást emelt. Ettől megijedtek a befektetők, akik egy kalap alá veszik a kelet-közép-európai országokat, például Lengyelországot, Szlovákiát, Romániát és Magyarországot. Ha valahonnan rossz hírek jönnek, azonnal megszabadulnak összes itteni befektetésüktől. Nem nézik, hogy lengyel részvényről, román államkötvényről vagy magyar devizáról van szó. Amira pedig nincs kereslet, annak a piac törvényei szerint lemegy az ára. Így járt a magyar forint is az elmúlt napokban.

A helyzetet súlyosbítja Svájc magatartása. A mindenki által biztonságosnak tartott frank iránt a válság miatt élénk volt a kereslet, ami felhajtotta annak árfolyamát. Ez persze nem tetszett a svájciaknak, mert ha drága a frank, akkor az ő termékeiket, szolgáltatásaikat kevesebben veszik igénybe. Az ottani nemzeti bank mindent meg is tett azért, hogy gyengítse a frank árfolyamát. Ez viszont túl sok pénzébe került, így nemrégiben bejelentette, hogy felhagy a hiábavaló próbálkozással. Ez a döntés sajnos nem sok jót jelent a magyar frankhitelesek számára. A gazdasági válságtól való félelem miatt sokan menekítik a pénzüket a biztonságosnak hitt frankba. Amire pedig nagy a kereslet annak felmegy az ára, magyarán a frank árfolyama tovább fog emelkedni. Nagy kérdés, meddig megy el az árfolyam. Az eddigi árfolyamrekord 215 forint volt, de hallani olyan véleményeket is, hogy kedvezőtlen helyzetben akár 230 forintot is kell adni egy svájci frankért.

A növekvő törlesztőrészletek miatt sokan elgondolkodjanak, mihez kezdjenek frankhitelükkel. Bármennyire is hihetetlen, azt sem előtörleszteni, sem forintra váltani nem éri meg. Mindkét esetben zsebre kell tenni egy tetemes árfolyamveszteséget. Ráadásul átváltás esetén a törlesztőrészletekben nem lenne jelentős változás, viszont az új hitelszerződés megkötése jelentős költséggel jár. Ezzel együtt a frankhitelét forintra váltó elveszti annak esélyét is, hogy a frank árfolyamának gyengülése estén olcsón törlesszen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?