24 °C Budapest

Matolcsy: sokba kerül majd, de kimentjük az összes jelzáloghitelest (2.)

Pénzcentrum
2010. május 7. 14:10

"Hatalmas vihar jön a világban" és nem engedhetjük meg, hogy ennek kitegyük a magyarországi jelzáloghitellel rendelkező családokat a forintgyengülésen keresztül - hangsúlyozta a TV2 ma reggeli műsorában Matolcsy György. A felkért nemzetgazdasági miniszter szavai szerint fel fogják kínálni az érintett családoknak, hogy váltsák forint alapúra a meglévő hitelüket. Jelzése szerint "ez sokba kerül majd a bankrendszernek, talán az államnak is".

Matolcsy az interjú elején ismét támadta a Magyar Nemzeti Bankot, illetve a most távozó kormányt, hogy egyrészt nem akadályozta meg szabályokkal a magyarországi devizaalapú hitelezés jelentős elterjedését, másrészt azért, mert az elmúlt években "nem csökkentette kellően gyorsan a kamatot".

A görög adósságválság tovagyűrűző hatásaként "hatalmas vihar jön a világban" - vetítette előre a gazdaságpolitikus, ezért hangsúlyozta a költségvetési fegyelem fontosságát. Nem szabad olyan költségvetési számot produkálnunk idén év végére, mint ami kétszerese az új kormány által megjelölt számnak - hangsúlyozta, de a konkrét új államháztartási hiánycélt nem nevezte meg a műsorban. Azt azonban elmondta, hogy a Varga Mihály féle gazdasági tényfeltáró bizottság május végi jelentésének tükrében legkésőbb júliustól, például pótköltségvetés keretében módosítják az idei büdzsétörvényt (ami még 3.8%-os GDP-arányos államháztartási hiányt engedélyez). Azt követően ősztől akár kétéves költségvetést is letehet majd az asztalra az új kormány - vetítette előre.

A világban készülődő viharra visszatérve Matolcsy emlékeztetett arra, hogy Magyarországon mintegy 900 ezer család, másfél millió ember érintett közvetlenül a devizaalapú hitelek témájában és a közel 7000 milliárd forintnyi lakossági hitelből bő 2000 milliárd forint devizaalapú lakáshitelnél fognak egy lényeges változtatást végrehajtani.

  
Ki kell emelni, hogy Matolcsy nyilatkozata nem egyértelmű, mert egyes mondatokban az összes devizaalapú jelzáloghitelesről (azaz a fogyasztási és lakáscélú hitelekről együttesen), más mondatokban csak a devizaalapú lakáshitelesekről beszélt. A kettő összeg nagyságrendileg eltér egymástól. A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint 2510 milliárd forintot tettek ki március végén a háztartások devizaalapú lakáshitelei, amelynek 91%-a volt nem euróalapú (minimális japán jen állomány mellett ez csaknem teljes mértékben svájci frank hitelállományt jelent).

Szintén a jegybank adatai szerint március végén 2570 milliárd forintnyi devizaalapú fogyasztási célú hitel volt a magyar gazdaságban. Nem világos tehát, hogy Matolcsy mai bejelentése a 2500 milliárdnyi lakáscélú, vagy az 5100 milliárd forintnyi összes devizaalapú kölcsönre vonatkozik.

Az ötlettel kapcsolatban további komoly fenntartásaink vannak, erről később írunk.


Matolcsy bejelentése szerint "Fel fogunk kínálni egy olyan lehetőséget, amely már 8 országban van" (pl. egyes Európai Uniós országban, emellett Törökországban és egyes dél-kelet-ázsiai országokban), azaz az említett devizaadósok bejelentkezhetnek egy "Állami devizakövetelési alapba" és kérhetik a hitelük forintosítását. Hozzátette: "Ez sokba kerül majd a bankrendszernek, talán az államnak is, de a devizahiteleseket ebből a helyzetből ki kell mentenünk, az a vihar, ami most jön, nem érinthet másfél millió magyart."

A leendő miniszter jelzése nagyjából összhangban van azzal a, napokban újságcikkben megfogalmazott javaslat csomaggal, amelyben a szerzők egy 3 hónapos időintervallumot adnának a devizahiteleseknek arra, hogy forintra váltassák kölcsönüket. Az emiatt megugró havi törlesztő részleteket egy állami kamattámogatási programmal javasolják mérsékelni a szerzők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2010.05.05 18:14
3 hónap alatt forintra kellene váltani a lakossági devizahiteleket?

A devizahitelekkel kapcsolatban saját vélemény cikkünk itt található:

2010.05.06 07:59
Lemondjunk-e az euróról?

A nemzetgazdasági miniszter-jelölt szavai szerint a felkínált devizahitelesi konstrukció és más csatornák (pl. öröklakásból bérlakásba átköltözés) alapján nem fordulhat elő majd Magyarországon, hogy bárki feje fölül elvigyék a házát.

Lesz új Széchenyi-terv - erősítette meg a korábbi jelzést Matolcsy. A program az első terv 10 éves évfordulóján, 2011. január 15-én indul el, és sokkal több pénzkerettel (EU-s támogatások) több célra fordíthatnak majd belőle támogatást. Példaként említette, hogy el fog indulni a Magyar Fejélesztési Bank keretein belül, mintegy 300 milliárd forintos alaptőkével egy ún. zöld bank, amely a következő 4 év alatt 1 millió lakás energiatakarékos programok keretében való felújítását finanszírozná majd azért, hogy mérséklődjön hazánk energiaigénye, illetve gázfogyasztástól való függősége.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 13:01
Egy gyerekeket átverő mobiljáték kapcsán lépett fel a versenyhivatal.
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?