30 °C Budapest

Itt az újabb csapás! Összeszorulhat a devizahitelesek gyomra

2010. május 7. 10:02

A péntek reggeli kereskedésben ismét megközelítette a 284-es szintet a forint euróval szembeni árfolyama, ami 11 hónapos mélypontnak felel meg. Csütörtök este a hazai fizetőeszköz elképesztő szinteken járt a főbb devizákkal szemben.

FRISSÍTÉS:Rendkívül ideges volt pénteken délelőtt a forintpiaci kereskedés a külföldi hatások miatt. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a kora reggeli órákban (a tegnap este után) ismét megközelítette a 284-es, tavaly június óta nem látott szintet, aztán többször jelentős erősödési hullám is elindult. A befektetői hangulat világszerte rendkívül törékeny, kora délután éppen a hangulatjavulás folyamatát látjuk.


Egyértelmű irányt még nem talált magának reggel a forintpiac, az euróval szembeni jegyzések a 282-283.50 körüli tartományban hektikusan ugrálnak. Egy banki devizakereskedő meglátása is nagyon ideges most a forintpiac, szinte lehetetlen megmondani a további irányt, de meglátása szerint "túllihegett ez most kicsit". Háromnegyed 10 után pár perccel egy euró 281 forintot ért.

 

EUR/HUF 1 hónapon belüli alakulása(Forrás: Portfolio Financial)


A dollár és a frank erősödése is megállíthatatlannak tűnik: a frankot jelenleg 200 forintért jegyzik, a dollárért 223 forintot kérnek.

Tegnap zuhant

A csütörtöki kereskedésben ismét jelentős napon belüli zuhanást szenvedett el a forint. Az esti órákban - az amerikai részvénypiacok zuhanása láttán - 284 fölé szaladt az euróval szembeni árfolyam, erre legutóbb közel egy éve, tavaly júniusban volt példa.

Mi lesz a hitelemmel?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A válság kirobbanása előtt az új jelzáloghitel kihelyezések közel 95%-a devizaalapon, főként svájci frank alapon történt. A 2008 ősze előtt eladósodott ügyfelek átlagosan 160 forintos árfolyamszint mellett vették fel a hiteleiket, ők a kamat- és árfolyamemelkedés következtében az induló törlesztőtől 25-30%-kal magasabb havi részletre számíthatnak ebben a hónapban.

 

EUR/HUF mai alakulása(Forrás: Portfolio Financial)


2009 nyaráig a frankhitel termékek fokozatos felfüggesztésével a kihelyezett devizahitelek állománya és aránya egyaránt zuhanni kezdett, amit az euróhitelek megjelenésével egy újabb fellendülés követett. A jegybanki alapkamat csökkenése és az ügyfeleket a forinthitelek irányába terelő kományzati intézkedések együttes hatása újra érezhetővé vált, márciusban a jelzáloghitel adósok alig több mint fele választotta a devizahitelt.

Néhány napja -amikor még valamelyest erősebb volt a forint- azt írtuk, hogy az euróhitelesek közül vannak olyan szerencsések, akiknek a hitelét még a jelenlegi - megemelkedett - árfolyamszint felett folyósították.

Mára azonban olyan komoly a forint gyengülésének mértéke, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor az euróhitelesek is az eredetileg kalkulált induló havi részlet felett törleszthetnek. Akik annak idején 270-es EUR/HUF árfolyamnál vették fel hitelüket, most 3-5%-kal magasabb részletre számíthatnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?