30 °C Budapest

Itt az újabb csapás! Összeszorulhat a devizahitelesek gyomra

2010. május 7. 10:02

A péntek reggeli kereskedésben ismét megközelítette a 284-es szintet a forint euróval szembeni árfolyama, ami 11 hónapos mélypontnak felel meg. Csütörtök este a hazai fizetőeszköz elképesztő szinteken járt a főbb devizákkal szemben.

FRISSÍTÉS:Rendkívül ideges volt pénteken délelőtt a forintpiaci kereskedés a külföldi hatások miatt. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a kora reggeli órákban (a tegnap este után) ismét megközelítette a 284-es, tavaly június óta nem látott szintet, aztán többször jelentős erősödési hullám is elindult. A befektetői hangulat világszerte rendkívül törékeny, kora délután éppen a hangulatjavulás folyamatát látjuk.


Egyértelmű irányt még nem talált magának reggel a forintpiac, az euróval szembeni jegyzések a 282-283.50 körüli tartományban hektikusan ugrálnak. Egy banki devizakereskedő meglátása is nagyon ideges most a forintpiac, szinte lehetetlen megmondani a további irányt, de meglátása szerint "túllihegett ez most kicsit". Háromnegyed 10 után pár perccel egy euró 281 forintot ért.

 

EUR/HUF 1 hónapon belüli alakulása(Forrás: Portfolio Financial)


A dollár és a frank erősödése is megállíthatatlannak tűnik: a frankot jelenleg 200 forintért jegyzik, a dollárért 223 forintot kérnek.

Tegnap zuhant

A csütörtöki kereskedésben ismét jelentős napon belüli zuhanást szenvedett el a forint. Az esti órákban - az amerikai részvénypiacok zuhanása láttán - 284 fölé szaladt az euróval szembeni árfolyam, erre legutóbb közel egy éve, tavaly júniusban volt példa.

Mi lesz a hitelemmel?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válság kirobbanása előtt az új jelzáloghitel kihelyezések közel 95%-a devizaalapon, főként svájci frank alapon történt. A 2008 ősze előtt eladósodott ügyfelek átlagosan 160 forintos árfolyamszint mellett vették fel a hiteleiket, ők a kamat- és árfolyamemelkedés következtében az induló törlesztőtől 25-30%-kal magasabb havi részletre számíthatnak ebben a hónapban.

 

EUR/HUF mai alakulása(Forrás: Portfolio Financial)


2009 nyaráig a frankhitel termékek fokozatos felfüggesztésével a kihelyezett devizahitelek állománya és aránya egyaránt zuhanni kezdett, amit az euróhitelek megjelenésével egy újabb fellendülés követett. A jegybanki alapkamat csökkenése és az ügyfeleket a forinthitelek irányába terelő kományzati intézkedések együttes hatása újra érezhetővé vált, márciusban a jelzáloghitel adósok alig több mint fele választotta a devizahitelt.

Néhány napja -amikor még valamelyest erősebb volt a forint- azt írtuk, hogy az euróhitelesek közül vannak olyan szerencsések, akiknek a hitelét még a jelenlegi - megemelkedett - árfolyamszint felett folyósították.

Mára azonban olyan komoly a forint gyengülésének mértéke, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor az euróhitelesek is az eredetileg kalkulált induló havi részlet felett törleszthetnek. Akik annak idején 270-es EUR/HUF árfolyamnál vették fel hitelüket, most 3-5%-kal magasabb részletre számíthatnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?