12 °C Budapest

Minden negyedik adót eltörölheti a Fidesz

Pénzcentrum
2010. május 7. 09:30

A Fidesz a jelenlegi 52-ből 12-16 adónemet törölne el, vonna össze; a három éves adócsökkentési program július 1-jén indulna - mondta Matolcsy György, az Orbán-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere.

Matolcsy György a TV2 Mokka című műsorában pénteken azt mondta: egyértelműen lesz adócsökkentés július 1-jétől, amikor elindul egy három éves adócsökkentési program - írja az InfoRádió.

Leszögezte: a jelenlegi 52 adónemből a Fidesz, 12-16 adónemet törölne el, vagy vonna össze, ez a folyamat július 1-jétől indulna. A miniszteri szék várományosa szerint az szja-hoz, a társasági adóhoz is hozzá kell nyúlni, ahogy a járulékokhoz is. Kijelentette: a szuperbruttósítást kivonják a rendszerből.

Arra a kérdésre, hogy az szja esetében a kulcsok és a sávhatárok változtatását tervezik-e, azt felelte: mindent terveznek, ami a "könnyíti az életet, több jövedelmet hagy az embereknél". Mint mondta, párhuzamosan az adónemek változtatásával a bürokráciát is csökkentik; egy friss elemzésre hivatkozva leszögezte: Magyarországon 2.800 milliárd forintot visz el az adóbürokrácia. A bürokrácián 20 százalékot kellene "vágni" július 1-jétől egy éven keresztül - emelte ki.

Matolcsy György leszögezte, hogy először is megszüntetik a "félszuper" bruttósítást, a munkaadói járulékot kiveszik az adóalapból, ami önmagában jelentősen emeli majd az embereknél maradó jövedelmet. "A szuperbruttósítást kivonjuk a rendszerből, mert ez rejtett adó" - fogalmazott.

2010.05.06 09:32
Visszamenőlegesen eltörölheti a szuperbruttósítást a Fidesz

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arról nem tudott nyilatkozni, hogy ezt visszamenőleg teszik-e meg. Mint mondta, ha olyan helyzetben lesznek, hogy ez megoldható, akkor megteszik, de a cél, hogy a magyar gazdaságot "előre juttassák levegőhöz".

A munkaadói járulékot 5-10 ponttal kell csökkenteni a leendő miniszter szerint, de ennek három éves elosztása attól függ, "mit talál" Varga Mihály munkacsoportja.

Matolcsy György szerint a cél, hogy a teljes adóterhelés egyharmaddal csökkenjen. Elsőként nagy valószínűséggel olyan adónemeket törölnek el, illetve csökkentenek, amelyek a vállalkozói szférában gátolják a munkahelyteremtést.

A leendő miniszter egy kérdésre válaszolva szólt arról is: a devizahiteleseknek felkínálják a jelzáloghitelek "forintosításának" lehetőségét egy állami devizakövetelési alapon keresztül. Megjegyezte, hogy ez a megoldás - aminek részleteit most dolgozzák ki, és ami egyébként már nyolc országban működik - "sokba kerül majd a bankrendszernek".

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?