Akár 100 millióra is büntetheti a bankokat az állami felügyelet

Pénzcentrum
2010. április 9. 10:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megújította intézkedési- és bírságpolitikáját, szélesítette az intézkedési lehetőségek skáláját, ugyanakkor megemelte a jogsértések, szabálytalanságok esetén kiszabható bírságok összegét.

A Felügyelet intézkedéseit legfőképpen a pénzügyi közvetítőrendszerben kialakuló problémák megelőzése, a pénzügyi piac zavartalan és eredményes működésének biztosítása, a piaci viszonyok átláthatósága, a pénzügyi piacokkal szembeni bizalom erősítése és a fogyasztók érdekeinek érvényesülése vezérli. A Felügyelet intézkedései, eljárásai során mindig egyedileg mérlegel, de határozatainak indokolásában kitér arra, hogy milyen szempontok alapján minősítette az adott cselekményt és milyen enyhítő vagy súlyosbító tényezőket vett figyelembe.

Szankcionálandó jogsértés esetén a bírság összegének meghatározása következetes logikai rend és értékelvű megközelítés alapján történik, a törvényben meghatározott és a bírságpolitikában kialakított szélső intervallumok között. A bírságpolitikában meghatározott minimum intézményi bírságösszeg 100 ezer forint (korábban alacsonyabb volt), amely bankok, biztosítók esetén 100 millió forintig, pénzügyi vállalkozásoknál, befektetési vállalkozásoknál 50 millió forintig, pénztáraknál 20 millió forintig is terjedhet azzal, hogy rendkívüli esetben most már akár 2 milliárd forint is lehet a kiszabható bírság (valamennyi intézménytípusnál emelkedett a felső összeghatár). A bírságokban kifejezésre jut a jogsértés kockázatossága és a piacra, a fogyasztókra gyakorolt hatása.

A fogyasztóvédelem területén különös hangsúlyt kap a visszatartó erő, illetve a megelőző jelleg. A Felügyelet mindig olyan intézkedést hoz, amely leginkább alkalmas a jogsértő helyzet rendezésének kikényszerítésére, illetve más pénzügyi piaci szereplők (intézmények, azok vezetői) számára iránymutatásul szolgál a hasonló helyzetek elkerülésére. A PSZÁF érdemi döntéseit tartalmazó határozatait közzéteszi a honlapján, és folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy az intézkedéseiben foglaltak teljes körűen megvalósultak-e.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?