15 °C Budapest

Óvoda-bölcsőde: nem kérnek belőle!

Pénzcentrum
2009. augusztus 27. 09:02

Mind a bölcsődék, mind az óvodák szakmai szervezete rossz megoldásnak tartja az egységes óvoda-bölcsődék bevezetését, mely a kisebbekre nagyon rossz hatással lehet - írja a Népszabadság.

A bölcsődés korú gyerekeknek rosszabb, mint ha egyáltalán nem járnának semmilyen intézménybe, hiszen egy két éves gyerek életkori sajátosságainak nem felel meg, ha 6-7 évesekkel jár egy csoportba - állítja Scheer Ferencné, a Magyar Bölcsődék Egyesületének ügyvivője.

További problémát jelenthet a tárgyi feltételek hiánya. Egy kétévesnek teljesen más méretű bútor, másmilyen mosdó kell, mint egy óvodásnak. Az ügyvivő azt sem tartja szerencsésnek, hogy a bölcsődei gondozónő távollétében képzetlen dadus látná el a gondozási műveleteket.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szintén kritikával illette az elképzelést, szerinte ugyanis nem a kistelepüléseken jelent igazán problémát a bölcsődei férőhelyhiány, hanem a fővárosban.

Mint ismeretes, szeptember elsejétől a tízezer főnél kisebb településeken, új intézménytípust lehet alakítani, úgynevezett egységes óvoda-bölcsődét, amely megoldaná a néhány bölcsődés korú gyermekek elhelyezési problémáját, akik miatt nem hoznak létre külön intézményt.

Ezekben az intézményekben a gyerekek létszáma nem haladhatja meg a húsz főt, ebből legfeljebb 15 lehet óvodás korú. A három év alatti gyerekek egy ilyen csoportban sem lehetnek többen ötnél. A gyerekeket kétéves kortól vehetik fel.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05