Nem kaphat hitelkártyát boldog-boldogtalan

2009. augusztus 6. 05:55

Miközben a tengerentúlon az átmeneti, vagy annak hitt pénzügyi gondokkal küszködő ügyfelek a hitelkártyáikkal igyekeznek a felszínen maradni, addig itthon nincs igazán nagy változás a hitelkártya-igénylések és felhasználási rítusok terén. A bankok többsége óvatosabban válogatja meg az ügyfeleit, az ügyfelek pedig óvatosabban használják a kártyát.

Az elmúlt év végén Magyarországon 8,9 millió bankkártya volt forgalomban, melynek 19-20 százaléka volt hitelkártya. Ezek aránya az utóbbi két év során nagyjából stagnált a korábbi látványos felfutás után. Úgy tűnik, a piac - részint a válság hatására - egyelőre elérte korlátait, mind a plasztikok számát, mint a hitelkártyák forgalmát tekintve.

Bár az Egyesült Államokban riasztó hírek érkeztek arról, hogy a megszorultak - és jellemzően az idősebb korosztály - hitelkártyás vásárlásokkal igyekeznek túlélni a válságot, a hazai pénzintézetek szűkszavú válaszaiból arra következtethetünk, hogy a nálunk ez messze nincs így. A Raiffeisennél például a jellemzően a 30-55 év közötti korosztályban rendelkeznek hitelkártyával az ügyfelek, őket a 18-30 év közöttiek követik, míg a legkevesebben az 55 év felettiek igényelnek. A tartozások tekintetében sincsenek "kiugrások" a korcsoportok tekintetében, ahol a nemfizetők aránya az átlagostól jelentősen eltérne. Bár az év elején valamelyest nőtt a minimumot nem fizető ügyfelek aránya, azonban ez messze nem érte el a tavalyi év végén feltételezett szintet.

Az MKB-nál a kibocsátott hitelkártyák száma kis mértékben csökkent, ugyanakkor a hitelkártyákkal lebonyolított forgalom tekintetében nem volt tapasztalható visszaesés. A korcsoportok és a tartozások összefüggéséről egyáltalán nem nyilatkozott a bank, ugyanakkor állításuk szerint az átlagos tartozások mértéke nem változott az elmúlt időszakban.

Az MKB nem is szigorított a hitelkártya-igénylés feltételein és változatlan kondíciókkal kínálja kártyáit az Unicredit is. Az OTP sejtelmesen csak annyit közölt: "a makrogazdasági folyamatokhoz rendelten a hitelbírálat feltételei valamennyi hiteltermék, így a hitelkártyák esetében is szigorodtak." Egyedül a Raiffeisen közölt stabil adatokat, mely szerint a minimális elvárt jövedelem határ 2009. március 27. óta 75.000 Ft a korábbi 65.000 Ft helyett

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nehéz helyzetbe került ügyfeleket egyik bank sem hagyja magára. A Raiffeisen Bank Újrakezdési kölcsönnel áll rendelkezésre, az OTP Bank pedig tartozásrendező kölcsönt, valamint maximum 40.000 Ft-os hátralékig személyi kölcsönt. Az Unicredit ügyfeleinknek türelmi idő áll rendelkezésre a tartozás rendezésére. Az első nem fizetés esetén emlékeztetik az ügyfeleinket a késedelemre, s a tapasztalatok szerint a legtöbb ügyfél örömmel is veszi a lépést a bank részéről. Amint azonban a pénzintézetek kifejtették: segíteni csak akkor tudnak, ha az ügyfelek maguk is együttműködnek, vagyis időben értesítik a bankot a megváltozott jövedelmi körülményeikről és kezdeményezik az változtatásokat a hitelfeltételek terén.

(Cikkünk a bankok saját közlései alapján készült. A nem nevesített hazai nagy bankok nem válaszoltak megkeresésünkre.)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 21:13
Perintfalvi Rita katolikus teológus, író, egyetemi oktató közösségi médiás bejegyzésében ír arról, h...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm