21 °C Budapest

Nem kaphat hitelkártyát boldog-boldogtalan

2009. augusztus 6. 05:55

Miközben a tengerentúlon az átmeneti, vagy annak hitt pénzügyi gondokkal küszködő ügyfelek a hitelkártyáikkal igyekeznek a felszínen maradni, addig itthon nincs igazán nagy változás a hitelkártya-igénylések és felhasználási rítusok terén. A bankok többsége óvatosabban válogatja meg az ügyfeleit, az ügyfelek pedig óvatosabban használják a kártyát.

Az elmúlt év végén Magyarországon 8,9 millió bankkártya volt forgalomban, melynek 19-20 százaléka volt hitelkártya. Ezek aránya az utóbbi két év során nagyjából stagnált a korábbi látványos felfutás után. Úgy tűnik, a piac - részint a válság hatására - egyelőre elérte korlátait, mind a plasztikok számát, mint a hitelkártyák forgalmát tekintve.

Bár az Egyesült Államokban riasztó hírek érkeztek arról, hogy a megszorultak - és jellemzően az idősebb korosztály - hitelkártyás vásárlásokkal igyekeznek túlélni a válságot, a hazai pénzintézetek szűkszavú válaszaiból arra következtethetünk, hogy a nálunk ez messze nincs így. A Raiffeisennél például a jellemzően a 30-55 év közötti korosztályban rendelkeznek hitelkártyával az ügyfelek, őket a 18-30 év közöttiek követik, míg a legkevesebben az 55 év felettiek igényelnek. A tartozások tekintetében sincsenek "kiugrások" a korcsoportok tekintetében, ahol a nemfizetők aránya az átlagostól jelentősen eltérne. Bár az év elején valamelyest nőtt a minimumot nem fizető ügyfelek aránya, azonban ez messze nem érte el a tavalyi év végén feltételezett szintet.

Az MKB-nál a kibocsátott hitelkártyák száma kis mértékben csökkent, ugyanakkor a hitelkártyákkal lebonyolított forgalom tekintetében nem volt tapasztalható visszaesés. A korcsoportok és a tartozások összefüggéséről egyáltalán nem nyilatkozott a bank, ugyanakkor állításuk szerint az átlagos tartozások mértéke nem változott az elmúlt időszakban.

Az MKB nem is szigorított a hitelkártya-igénylés feltételein és változatlan kondíciókkal kínálja kártyáit az Unicredit is. Az OTP sejtelmesen csak annyit közölt: "a makrogazdasági folyamatokhoz rendelten a hitelbírálat feltételei valamennyi hiteltermék, így a hitelkártyák esetében is szigorodtak." Egyedül a Raiffeisen közölt stabil adatokat, mely szerint a minimális elvárt jövedelem határ 2009. március 27. óta 75.000 Ft a korábbi 65.000 Ft helyett

A nehéz helyzetbe került ügyfeleket egyik bank sem hagyja magára. A Raiffeisen Bank Újrakezdési kölcsönnel áll rendelkezésre, az OTP Bank pedig tartozásrendező kölcsönt, valamint maximum 40.000 Ft-os hátralékig személyi kölcsönt. Az Unicredit ügyfeleinknek türelmi idő áll rendelkezésre a tartozás rendezésére. Az első nem fizetés esetén emlékeztetik az ügyfeleinket a késedelemre, s a tapasztalatok szerint a legtöbb ügyfél örömmel is veszi a lépést a bank részéről. Amint azonban a pénzintézetek kifejtették: segíteni csak akkor tudnak, ha az ügyfelek maguk is együttműködnek, vagyis időben értesítik a bankot a megváltozott jövedelmi körülményeikről és kezdeményezik az változtatásokat a hitelfeltételek terén.

(Cikkünk a bankok saját közlései alapján készült. A nem nevesített hazai nagy bankok nem válaszoltak megkeresésünkre.)

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05