Lecsukták a milliomost: 2 437 százalékra adott hitelt!

2009. augusztus 6. 05:38

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt a brit férfit, aki milliókat keresett össze magának uzsorakamatokból.

A 36 éves John Kiely Manchester városának szegényei között garázdálkodott. A viszonylag kis összegű hiteleket hatalmas kamatokkal fejelte meg, volt olyan eset, hogy az éves kamat 2437 százalékra jött ki. A tevékenységéhez számtalán behajtót foglalkoztatott, akik erőszakos módon igyekeztek begyűjteni - kamatostul- a kölcsönt.

Kiely és emberei a megfélemlítés minden módszerét igyekeztek bevetni, a váratlan megjelenéstül kezdve a hajnali dörömbölésig. Egy nem pontosan fizető áldozat ablakán egy jókora betontömb repült be néhány órával azután, hogy a "cég" egyik embere kereste őt telefonon. A hölgy inkább elmenekült az otthonából és nem ő volt az egyetlen az áldozatok elmesélése alapján.

Az ügyészség állítása szerint Kiely 2003 októbere és tavaly októberi letartóztatása között 2,9 millió fontos profitra tett szert. A hétszobás, Tudor-stílusban épült lakásáért készpénzben fizette ki a 868 650 fontos vételárat.

2005-ben adózási megfontolásokból megalapította a Project Finance UK Ltd-t, mely engedély nélkül nyújtott hiteleket. Utódja, a tavaly alapított Millennium Finance még engedélyt is szerzett, ám mint utólag kiderült, azt is csak fedőszervezetnek használta az uzsoraügyletekhez. Letartóztatásakor mintegy 800 ezer font kintlévősége volt, 900 ügyfélnél.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?