Drágulhat a lakáslízing: áthárítják a vagyonadót az ügyfelekre

Pénzcentrum
2009. június 22. 08:17

A lakáslízingeseket terhelő fizetési kötelezettségeket is érezhetően növelheti a vagyonadó. A szavazás előtt álló törvény szerint az új adónemet az ingatlan tulajdonosának kell megfizetnie fő szabályként, ami egy lízingelt ingatlan esetében a lízingcég, de a ilyen esetekben szinte biztosra vehető, hogy a cégek egy az egyben áthárítják az adót a lízingbevevőkre.

Ha viszont az ingatlanon vagyoni értékű jog van bejegyezve, az adót e jog tulajdonosának kell megfizetnie. Ez azt jelenti, hogy ha a lízingbevevő haszonélvezeti joga szerepel az ingatlan tulajdoni lapján, akkor az adót nem a cég, hanem a lakásban lakó magánszemély fizeti meg.

Az érdemi eltérés a két megoldás között mégsem az, hogy az adót a lakó közvetlenül vagy közvetetten, a megemelt díj formájában fizeti-e meg. A valódi differencia az, hogy a lízingbevevők érvényesíthetnek adókedvezményt és -mentességet, a lízingcégek viszont nem.

30 millió forint értékhatárig mentes ugyanis az adó alól az a lakás, amelyben tulajdonosa vagy haszonélvezője életvitelszerűen lakik. Ezt a lízingbevevő ki tudja használni, a lízingcég viszont nem. Ráadásul - mivel nyilván több lakás is a cég tulajdonában van - a 15 milliós kedvezményt sem veheti igénybe, azaz a lakás teljes összege után kell adóznia.

Ez egy 40 millió forint értékű lakás esetében azt jelenti, hogy évi 110 ezer forint adót kell fizetnie a lízingcégnek, amit ha áthárít, közel 9200 forinttal emeli meg a havi lízingdíjat. Ha viszont az adót a lízingbevevő fizeti mint a lakás haszonélvezője, akkor a mentességet igénybe véve csak havi 3 ezer forint adót kell fizetnie.

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a lízingbevevő javára jegyeztessen be haszonélvezeti jogot a lízingcég. Annak eldöntése ugyanakkor nem teljesen egyértelmű, hogy ebben az esetben keletkezik-e ez alapján illetékfizetési kötelezettség. Elvileg igen, akár ajándékozásról, akár vagyonátruházásról van szó. Ugyanakkor vélelmezhető, hogy a haszon átengedése már az ügylet elején megtörtént, vagyis a bejegyzéssel tényleges vagyonszerzés már nem történik.

A parlament ma szavaz az adótörvényekről és a vagyonadóról is. A módosítók megszavazása után a zárószavazásra egy hét múlva, az utolsó tavaszi ülésnapon kerül sor. A vagyonadó januártól lép hatályba, a magánszemélyeknek első ízben a személyi jövedelemadó-bevallással egy időben, május 20-áig kell megfizetniük.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?