Milliós drágulást hozhat az áfaemelés a lakáspiacon

Pénzcentrum
2009. június 2. 08:17

Az áfaemelés és a támogatások megvonása miatt 10-15 százalékos áremelkedésre számítanak az újlakás-piacon a fejlesztők, akik szerint ezek a kormányzati intézkedések jóval nagyobb csapást jelentenek, mint a vagyonadó tervezett bevezetése.

Az áfaemelés és a támogatások megvonása a vagyonadóban érintetteknél sokkal szélesebb kör számára lehetetleníti el vagy teszi lényegesen nehezebbé a vásárlást. Továbbra sem tisztázott, hogy a kamattámogatás megvonása csak a vásárlási hiteleket érinti-e vagy a projektfinanszírozást is.

Közvetlenül a 25 százalékos áfa jelenti majd a legnagyobb csapást a lakáspiacra, ez ugyanis nagyjából elviszi a fejlesztői profitot, vagyis az adóemelést hosszú távon egyetlen társaság sem tudja lenyelni. A kedvezmények megszüntetésével együtt akár több mint 10 százalékkal megdrágulhatnak az új lakások.

Ugyan a fejlesztők most sem a teljes projektet finanszírozzák támogatott hitelből, de ha a mindent piaci kamatozású, 12-16 százalékos kölcsönből kell fedezni, az elkerülhetetlenül további dráguláshoz vezet.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem