20 °C Budapest

Lehívhatja Magyarország az újabb százmilliárdokat (4.)

2009. május 18. 14:39

Mind a nemzetközi Valutaalap, mind az Európai Bizottság elégedett a magyar hatóságok által a nemzetközi hitelcsomag felhasználása érdekében vállalt célkitűzések teljesítésével, illetve a megtett korrekciós lépésekkel, így Magyarország lehívhatja a hitelkeret harmadik részleteit - hangzott el a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben az IMF-től kb. 1.43, míg az EU-tól mintegy 1.5 milliárd eurónyi (együtt mai árfolyamon kb. 850 milliárd forintnyi) hitelrészlet lehívása várható.

Jelentős erőfeszítéseket tett a magyar kormány az államháztartás finanszírozási igényének csökkentésére a romló gazdasági környezet mellett - jelentette ki a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón az Európai Bizottság tagállamok gazdaságáért felelős szakértője. Elena Flores nemcsak a magyar kormány által megtett korrekciós, hanem a hosszú távú pénzügyi kihatású strukturális lépéseket is üdvözölte és leszögezte: Magyarország megfelelő ütemben, jó úton halad a készenléti hitelcsomaggal kapcsolatban vállalt feltételek teljesítésében.

Mint ismert, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szakértői az elmúlt közel két hétben Budapesten tartózkodtak, hogy egyrészt ellenőrizzék a hitelcsomag második részletének felhasználását, másrészt tárgyaljanak az új makrogazdasági pályával összefüggő kérdésekről.

Flores a mai sajtótájékoztatón megjegyezte: azt látják, hogy a magyar hatóságok - szükség esetén - készek akár további államháztartási kiigazító intézkedések megtételére is, de most nem látnak ilyen lépések megtételére okot a bizottsági szakértők.

Az Európai Bizottság illetékese kiemelte: a továbbiakban is szoros figyelemmel fogják kísérni azt, hogy a magyar hatóságok által a hitelkeret lehívása érdekében vállalt intézkedéseket hogyan hajtják végre. Elena Flores hangsúlyozta: a szükséges döntéshozatali folyamatot követően Magyarország hozzáférhet a hitelcsomag harmadik részletéhez.

Magyarországnak egy 2007-es megállapodás alapján 2009-re kellett volna a GDP 3.0%-a alatti államháztartási hiányt felmutatnia, de a gazdasági válság hatására a mostani megállapodás értelmében ennek a célkitűzésnek a teljesítése 2011-re tolódik - egyértelműsítette újságírói kérdésre Elena Flores. Mint ismert, az IMF és az EU illetékesei megengedték, hogy idén 3.9%-os, míg jövőre 3.8%-os hiánycélt tűzzön ki Magyarország a GDP arányában.

  
Az idén és jövőre is 3% feletti hiány egyrészt azt jelenti, hogy a múlt év végi teljesítés miatt hazánk ellen befejeződő ún. túlzott deficit eljárás lényegében újraindul és 2009-re és 2010-re érvényben marad, másrészt azt, hogy a 2012-es euróbevezetés esélye lényegében nullára csökkent.

2009.05.18 14:08
Oszkó: belement az IMF és az EU a hiánycél jelentős emelésébe (4.)

Mindhárom, a hitelcsomag érdekében vállalt ún. teljesítménykritériumnak (ciklikusan igazított elsődleges államháztartási egyenleg, nominális adósságszint, inflációs pálya) eleget tett Magyarország, és a strukturális intézkedésekkel is elégedettek vagyunk - jelentette ki az ellenőrzési tapasztalatok kapcsán a sajtótájékoztatón James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap tárgyalódelegációjának vezetője. Morsink hozzátette: a hitelszerződés két fő célkitűzése, az államháztartás, illetve a bankrendszer pénzügyi stabilitásának megőrzése, nem változott és a Magyarországnak hozzáférhetővé váló harmadik hitelrészlet is segít ennek elérésében.

A tavaly ősszel bejelentett megállapodás értelmében a közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagból 1 milliárd eurót a Világbank nyújtana, amely csomagból az első fél milliárd eurós hitelrészt a közeljövőben kellene lehívnia Magyarországnak az ütemezési jelzés alapján. Eközben még a hitelszerződés megkötése sem következett be a magyar és a világbanki illetékesek között. A Portfolio.hu ezzel kapcsolatos kérdésére Oszkó Péter azt válaszolta, hogy szakértői szinten folyamatban vannak a tárgyalások a Világbank illetékeseivel, de konkrét bejelentést most nem tud tenni.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott további fontos információk alábbi cikkeinkben olvashatók:

2009.05.18 14:08
Oszkó: belement az IMF és az EU a hiánycél jelentős emelésébe (4.)

2009.05.18 15:04
Ha kell, kaphat még IMF- és EU-hitelt Magyarország (2.)

2009.05.18 15:29
Minimális hiánycsökkentést kell végrehajtania jövőre a kormánynak

2009.05.18 15:58
Simor: cél körül maradhat idén és jövőre is a szűrt infláció

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07