Lehívhatja Magyarország az újabb százmilliárdokat (4.)

2009. május 18. 14:39

Mind a nemzetközi Valutaalap, mind az Európai Bizottság elégedett a magyar hatóságok által a nemzetközi hitelcsomag felhasználása érdekében vállalt célkitűzések teljesítésével, illetve a megtett korrekciós lépésekkel, így Magyarország lehívhatja a hitelkeret harmadik részleteit - hangzott el a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben az IMF-től kb. 1.43, míg az EU-tól mintegy 1.5 milliárd eurónyi (együtt mai árfolyamon kb. 850 milliárd forintnyi) hitelrészlet lehívása várható.

Jelentős erőfeszítéseket tett a magyar kormány az államháztartás finanszírozási igényének csökkentésére a romló gazdasági környezet mellett - jelentette ki a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón az Európai Bizottság tagállamok gazdaságáért felelős szakértője. Elena Flores nemcsak a magyar kormány által megtett korrekciós, hanem a hosszú távú pénzügyi kihatású strukturális lépéseket is üdvözölte és leszögezte: Magyarország megfelelő ütemben, jó úton halad a készenléti hitelcsomaggal kapcsolatban vállalt feltételek teljesítésében.

Mint ismert, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szakértői az elmúlt közel két hétben Budapesten tartózkodtak, hogy egyrészt ellenőrizzék a hitelcsomag második részletének felhasználását, másrészt tárgyaljanak az új makrogazdasági pályával összefüggő kérdésekről.

Flores a mai sajtótájékoztatón megjegyezte: azt látják, hogy a magyar hatóságok - szükség esetén - készek akár további államháztartási kiigazító intézkedések megtételére is, de most nem látnak ilyen lépések megtételére okot a bizottsági szakértők.

Az Európai Bizottság illetékese kiemelte: a továbbiakban is szoros figyelemmel fogják kísérni azt, hogy a magyar hatóságok által a hitelkeret lehívása érdekében vállalt intézkedéseket hogyan hajtják végre. Elena Flores hangsúlyozta: a szükséges döntéshozatali folyamatot követően Magyarország hozzáférhet a hitelcsomag harmadik részletéhez.

Magyarországnak egy 2007-es megállapodás alapján 2009-re kellett volna a GDP 3.0%-a alatti államháztartási hiányt felmutatnia, de a gazdasági válság hatására a mostani megállapodás értelmében ennek a célkitűzésnek a teljesítése 2011-re tolódik - egyértelműsítette újságírói kérdésre Elena Flores. Mint ismert, az IMF és az EU illetékesei megengedték, hogy idén 3.9%-os, míg jövőre 3.8%-os hiánycélt tűzzön ki Magyarország a GDP arányában.

  
Az idén és jövőre is 3% feletti hiány egyrészt azt jelenti, hogy a múlt év végi teljesítés miatt hazánk ellen befejeződő ún. túlzott deficit eljárás lényegében újraindul és 2009-re és 2010-re érvényben marad, másrészt azt, hogy a 2012-es euróbevezetés esélye lényegében nullára csökkent.

2009.05.18 14:08
Oszkó: belement az IMF és az EU a hiánycél jelentős emelésébe (4.)

Mindhárom, a hitelcsomag érdekében vállalt ún. teljesítménykritériumnak (ciklikusan igazított elsődleges államháztartási egyenleg, nominális adósságszint, inflációs pálya) eleget tett Magyarország, és a strukturális intézkedésekkel is elégedettek vagyunk - jelentette ki az ellenőrzési tapasztalatok kapcsán a sajtótájékoztatón James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap tárgyalódelegációjának vezetője. Morsink hozzátette: a hitelszerződés két fő célkitűzése, az államháztartás, illetve a bankrendszer pénzügyi stabilitásának megőrzése, nem változott és a Magyarországnak hozzáférhetővé váló harmadik hitelrészlet is segít ennek elérésében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tavaly ősszel bejelentett megállapodás értelmében a közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagból 1 milliárd eurót a Világbank nyújtana, amely csomagból az első fél milliárd eurós hitelrészt a közeljövőben kellene lehívnia Magyarországnak az ütemezési jelzés alapján. Eközben még a hitelszerződés megkötése sem következett be a magyar és a világbanki illetékesek között. A Portfolio.hu ezzel kapcsolatos kérdésére Oszkó Péter azt válaszolta, hogy szakértői szinten folyamatban vannak a tárgyalások a Világbank illetékeseivel, de konkrét bejelentést most nem tud tenni.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott további fontos információk alábbi cikkeinkben olvashatók:

2009.05.18 14:08
Oszkó: belement az IMF és az EU a hiánycél jelentős emelésébe (4.)

2009.05.18 15:04
Ha kell, kaphat még IMF- és EU-hitelt Magyarország (2.)

2009.05.18 15:29
Minimális hiánycsökkentést kell végrehajtania jövőre a kormánynak

2009.05.18 15:58
Simor: cél körül maradhat idén és jövőre is a szűrt infláció

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm