5 °C Budapest

Lehívhatja Magyarország az újabb százmilliárdokat (4.)

2009. május 18. 14:39

Mind a nemzetközi Valutaalap, mind az Európai Bizottság elégedett a magyar hatóságok által a nemzetközi hitelcsomag felhasználása érdekében vállalt célkitűzések teljesítésével, illetve a megtett korrekciós lépésekkel, így Magyarország lehívhatja a hitelkeret harmadik részleteit - hangzott el a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben az IMF-től kb. 1.43, míg az EU-tól mintegy 1.5 milliárd eurónyi (együtt mai árfolyamon kb. 850 milliárd forintnyi) hitelrészlet lehívása várható.

Jelentős erőfeszítéseket tett a magyar kormány az államháztartás finanszírozási igényének csökkentésére a romló gazdasági környezet mellett - jelentette ki a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón az Európai Bizottság tagállamok gazdaságáért felelős szakértője. Elena Flores nemcsak a magyar kormány által megtett korrekciós, hanem a hosszú távú pénzügyi kihatású strukturális lépéseket is üdvözölte és leszögezte: Magyarország megfelelő ütemben, jó úton halad a készenléti hitelcsomaggal kapcsolatban vállalt feltételek teljesítésében.

Mint ismert, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szakértői az elmúlt közel két hétben Budapesten tartózkodtak, hogy egyrészt ellenőrizzék a hitelcsomag második részletének felhasználását, másrészt tárgyaljanak az új makrogazdasági pályával összefüggő kérdésekről.

Flores a mai sajtótájékoztatón megjegyezte: azt látják, hogy a magyar hatóságok - szükség esetén - készek akár további államháztartási kiigazító intézkedések megtételére is, de most nem látnak ilyen lépések megtételére okot a bizottsági szakértők.

Az Európai Bizottság illetékese kiemelte: a továbbiakban is szoros figyelemmel fogják kísérni azt, hogy a magyar hatóságok által a hitelkeret lehívása érdekében vállalt intézkedéseket hogyan hajtják végre. Elena Flores hangsúlyozta: a szükséges döntéshozatali folyamatot követően Magyarország hozzáférhet a hitelcsomag harmadik részletéhez.

Magyarországnak egy 2007-es megállapodás alapján 2009-re kellett volna a GDP 3.0%-a alatti államháztartási hiányt felmutatnia, de a gazdasági válság hatására a mostani megállapodás értelmében ennek a célkitűzésnek a teljesítése 2011-re tolódik - egyértelműsítette újságírói kérdésre Elena Flores. Mint ismert, az IMF és az EU illetékesei megengedték, hogy idén 3.9%-os, míg jövőre 3.8%-os hiánycélt tűzzön ki Magyarország a GDP arányában.

  
Az idén és jövőre is 3% feletti hiány egyrészt azt jelenti, hogy a múlt év végi teljesítés miatt hazánk ellen befejeződő ún. túlzott deficit eljárás lényegében újraindul és 2009-re és 2010-re érvényben marad, másrészt azt, hogy a 2012-es euróbevezetés esélye lényegében nullára csökkent.

2009.05.18 14:08
Oszkó: belement az IMF és az EU a hiánycél jelentős emelésébe (4.)

Mindhárom, a hitelcsomag érdekében vállalt ún. teljesítménykritériumnak (ciklikusan igazított elsődleges államháztartási egyenleg, nominális adósságszint, inflációs pálya) eleget tett Magyarország, és a strukturális intézkedésekkel is elégedettek vagyunk - jelentette ki az ellenőrzési tapasztalatok kapcsán a sajtótájékoztatón James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap tárgyalódelegációjának vezetője. Morsink hozzátette: a hitelszerződés két fő célkitűzése, az államháztartás, illetve a bankrendszer pénzügyi stabilitásának megőrzése, nem változott és a Magyarországnak hozzáférhetővé váló harmadik hitelrészlet is segít ennek elérésében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tavaly ősszel bejelentett megállapodás értelmében a közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagból 1 milliárd eurót a Világbank nyújtana, amely csomagból az első fél milliárd eurós hitelrészt a közeljövőben kellene lehívnia Magyarországnak az ütemezési jelzés alapján. Eközben még a hitelszerződés megkötése sem következett be a magyar és a világbanki illetékesek között. A Portfolio.hu ezzel kapcsolatos kérdésére Oszkó Péter azt válaszolta, hogy szakértői szinten folyamatban vannak a tárgyalások a Világbank illetékeseivel, de konkrét bejelentést most nem tud tenni.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott további fontos információk alábbi cikkeinkben olvashatók:

2009.05.18 14:08
Oszkó: belement az IMF és az EU a hiánycél jelentős emelésébe (4.)

2009.05.18 15:04
Ha kell, kaphat még IMF- és EU-hitelt Magyarország (2.)

2009.05.18 15:29
Minimális hiánycsökkentést kell végrehajtania jövőre a kormánynak

2009.05.18 15:58
Simor: cél körül maradhat idén és jövőre is a szűrt infláció

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm