4 °C Budapest

Lehívhatja Magyarország az újabb százmilliárdokat (4.)

2009. május 18. 14:39

Mind a nemzetközi Valutaalap, mind az Európai Bizottság elégedett a magyar hatóságok által a nemzetközi hitelcsomag felhasználása érdekében vállalt célkitűzések teljesítésével, illetve a megtett korrekciós lépésekkel, így Magyarország lehívhatja a hitelkeret harmadik részleteit - hangzott el a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben az IMF-től kb. 1.43, míg az EU-tól mintegy 1.5 milliárd eurónyi (együtt mai árfolyamon kb. 850 milliárd forintnyi) hitelrészlet lehívása várható.

Jelentős erőfeszítéseket tett a magyar kormány az államháztartás finanszírozási igényének csökkentésére a romló gazdasági környezet mellett - jelentette ki a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón az Európai Bizottság tagállamok gazdaságáért felelős szakértője. Elena Flores nemcsak a magyar kormány által megtett korrekciós, hanem a hosszú távú pénzügyi kihatású strukturális lépéseket is üdvözölte és leszögezte: Magyarország megfelelő ütemben, jó úton halad a készenléti hitelcsomaggal kapcsolatban vállalt feltételek teljesítésében.

Mint ismert, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szakértői az elmúlt közel két hétben Budapesten tartózkodtak, hogy egyrészt ellenőrizzék a hitelcsomag második részletének felhasználását, másrészt tárgyaljanak az új makrogazdasági pályával összefüggő kérdésekről.

Flores a mai sajtótájékoztatón megjegyezte: azt látják, hogy a magyar hatóságok - szükség esetén - készek akár további államháztartási kiigazító intézkedések megtételére is, de most nem látnak ilyen lépések megtételére okot a bizottsági szakértők.

Az Európai Bizottság illetékese kiemelte: a továbbiakban is szoros figyelemmel fogják kísérni azt, hogy a magyar hatóságok által a hitelkeret lehívása érdekében vállalt intézkedéseket hogyan hajtják végre. Elena Flores hangsúlyozta: a szükséges döntéshozatali folyamatot követően Magyarország hozzáférhet a hitelcsomag harmadik részletéhez.

Magyarországnak egy 2007-es megállapodás alapján 2009-re kellett volna a GDP 3.0%-a alatti államháztartási hiányt felmutatnia, de a gazdasági válság hatására a mostani megállapodás értelmében ennek a célkitűzésnek a teljesítése 2011-re tolódik - egyértelműsítette újságírói kérdésre Elena Flores. Mint ismert, az IMF és az EU illetékesei megengedték, hogy idén 3.9%-os, míg jövőre 3.8%-os hiánycélt tűzzön ki Magyarország a GDP arányában.

  
Az idén és jövőre is 3% feletti hiány egyrészt azt jelenti, hogy a múlt év végi teljesítés miatt hazánk ellen befejeződő ún. túlzott deficit eljárás lényegében újraindul és 2009-re és 2010-re érvényben marad, másrészt azt, hogy a 2012-es euróbevezetés esélye lényegében nullára csökkent.

2009.05.18 14:08
Oszkó: belement az IMF és az EU a hiánycél jelentős emelésébe (4.)

Mindhárom, a hitelcsomag érdekében vállalt ún. teljesítménykritériumnak (ciklikusan igazított elsődleges államháztartási egyenleg, nominális adósságszint, inflációs pálya) eleget tett Magyarország, és a strukturális intézkedésekkel is elégedettek vagyunk - jelentette ki az ellenőrzési tapasztalatok kapcsán a sajtótájékoztatón James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap tárgyalódelegációjának vezetője. Morsink hozzátette: a hitelszerződés két fő célkitűzése, az államháztartás, illetve a bankrendszer pénzügyi stabilitásának megőrzése, nem változott és a Magyarországnak hozzáférhetővé váló harmadik hitelrészlet is segít ennek elérésében.

A tavaly ősszel bejelentett megállapodás értelmében a közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagból 1 milliárd eurót a Világbank nyújtana, amely csomagból az első fél milliárd eurós hitelrészt a közeljövőben kellene lehívnia Magyarországnak az ütemezési jelzés alapján. Eközben még a hitelszerződés megkötése sem következett be a magyar és a világbanki illetékesek között. A Portfolio.hu ezzel kapcsolatos kérdésére Oszkó Péter azt válaszolta, hogy szakértői szinten folyamatban vannak a tárgyalások a Világbank illetékeseivel, de konkrét bejelentést most nem tud tenni.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott további fontos információk alábbi cikkeinkben olvashatók:

2009.05.18 14:08
Oszkó: belement az IMF és az EU a hiánycél jelentős emelésébe (4.)

2009.05.18 15:04
Ha kell, kaphat még IMF- és EU-hitelt Magyarország (2.)

2009.05.18 15:29
Minimális hiánycsökkentést kell végrehajtania jövőre a kormánynak

2009.05.18 15:58
Simor: cél körül maradhat idén és jövőre is a szűrt infláció

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 13:45
A 2022 telén induló nagyszabású program három főbb irányban erősíti a fiatalok médiaműveltségét. Az...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?