14 °C Budapest

Ne egyél túl sok vörös húst, rákot okozhat!

2009. március 25. 16:30

A telített zsírsavak igenis növelik a rák és a szívroham kockázatát, márpedig a vörös húsokban sok van belőlük.

Az amerikai állami rákkutató intézet legutóbbi kutatásai szerint azok, akik idős korukban is sok vörös húst fogyasztanak, esélyesebbek egy szívroham vagy egy rákbetegség begyűjtésére, mint visszafogottabb társaik. Igaz, nem csak az élelmiszerbevitelüknek köszönhetően.

A felmérésben részt vevő félmillió idősebb korú (50-71 év közötti) amerikai napról napra adott számot az elfogyasztott táplálékokról. Azok, akik naponta legalább 10 deka vörös húst fogyasztottak, mintegy 30 százalékkal magasabb arányban hunytak el az elkövetkező 10 év során, mint azok, akik nem.

Csakhogy a húsfogyasztás önmagában még nem áll meg indokként a szívrohamok és a rákos megbetegedések statisztikájában. A húsfogyasztók ugyanis sokkal több kalóriát visznek be, nagyobb arányban dohányoznak, kevesebbet mozognak, illetve kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, amelyek mind növelik a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.

Az amerikai felmérés napi 10 dekányi vöröshús-fogyasztása évi 36,5 kilogrammnak felel meg, míg Magyarországon a KSH statisztikái szerint évente fejenként 40,5 kilogramm vörös hús fogy. Az egy főre jutó teljes hús- és húskészítmény-fogyasztás évente csaknem 70 kilogramm.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?