8 °C Budapest

Gyilkos táplálékok - jól nézd meg, mit eszel!

Pénzcentrum
2009. március 22. 10:00

Az Egyesült Államokban megint kitört a botrány a rosszul feldolgozott vagy nem elég tiszat élelmiszerek körül. Ezúttal egy szalmonellával fertőzött mogyoróvaj-szállítmánynak köszönhetően kitört járvány dobta a felszínre a problémákat, mely 700 embert betegített meg és kilencet közülük meg is ölt.

A szalmonella-járvány nyomán még maga Obama elnök is úgy érezte, eljött az ideje, hogy megreformálják az élelmiszer-biztonsági törvényeket. És bár a cél kristálytiszta, a megoldáshoz egy lépéssel sem kerültek közelebb a politikusok. Az ország 466 milliárd dolláros élelmiszer-üzletágának 80 százalékát felügyelő Food and Drug Administration nagyjából az ország 150 ezer élelmiszergyártó üzemének 5 százalékát képes ellenőrizni.

Az országban évente nagyjából 76 millió esetben okoznak betegséget különféle táplálékok, szerencsére ezeknek csak nagyon kis része származik csak járványokból. A legtöbb esetért a hanyag élelmiszerkezelés a felelős. Szerencsére az esetek nagy többsége egyszerűen kiküszöbölhető a tudatos viselkedéssel. A Forbes segített összeszedni, mire is kell odafigyelnünk!

Mogyoró

Amíg ki nem tört a szalmonella-járvány, kevesen gondolták volna, hogy a mogyoró ekkora felfordulást okozhat. A gondot egyébként itt sem a nyers mogoyró okozta, hanem az, hogy nem megfelelő körülmények között pirították. Márpedig mogyoró nagyon sok termékben előfordul, nem csak a Magyarországon kevéssé közkedvelt mogyoróvajban, de csokoládéktól a jégkrémig nagyon sok helyen. Érdemes utánajárni, hány terméken is olvasható, hogyí "nyomokban mogyorót tartalmazhat".

Zöldségek

A szenyezett zöldségek utóbbi években az Egyesült Államokban több járványt is előidéztek, a szórványos fertőzésekről nem is beszélve. Csak a nem megfelelően tisztított spenót 200 Escherichia coli baktériumfertőzésért volt felelős egyetlen év alatt. A zöldségek tiszta kézzel való megmosása alapvető, de a főzés is nagyban csökkenti a megbetegedés veszélyét.

Tojás

Nem is gondolnánk, hogy mennyi veszélyt rejtegethet egy nem teljesen átsütött-megfőzött tojás. A folyós sárgában található kórokozókkal általában könnyedén elbánik egy felnőtt szervezet, azonban egy három éves gyermek immunrendszere még nincs felkészülve egy ilyen támadásra. Akár főzzük, akár sütjük, a fertőzésveszély elkerülése érdekében érdemes mindig teljesen keményre készíteni a tojásokat.


Hús

Lehet, hogy furcsán hangzik, de érdemes ellenőrizni a hús hőmérsékletét sütés közben. A hús belsejének legalább 62 fokosnak kell lennie, hogy kihaljanak belőle a kórokozók, darált húsok esetében 71 fok az ideális. (Ez 145 és 160 Fahrenheit-foknak felel meg.) Figyeljünk arra is, hogy az olvasztásra szánt hús két óránál tovább ne maradjon kint szobahőmérsékleten. A véres steakek kedvelői pedig legyenek tisztában a kockázatával tettüknek.

Tengeri ételek

Veszélyes kategória, mivel a legtöbbünk számára csak hűtött-fagyasztott formában elérhető. Mindig érdemes rákérdezni, honnan, hogyan és mikor érkezett az áru. A halakat is legalább 62 fokos hőmérsékletig kell sütni, amíg a hús omlós és opálos nem lesz. Akik nyersen fogyasztanának a tenger gyümölcseiből válasszanak inkább fagyasztott terméket, mivel a fagyasztás megöli a kórokozókat.


Konzervek

A konzervgyártás hevítési technológiáinak köszönhetően meglehetősen alacsony a fertőzésveszély, azonban ha levegő éri a terméket, könnyen "megbuggyan". Sose vásároljunk sérült, meggyűrődött konzervet, még leárazva sem! A gyümölcs- és paradicsomkonzervek másfél, a hús- és egyéb zöldségkonzervek akár két évig is elállnak, amennyiben száraz, hűvös helyen tartjuk őket.


Éttermek

Nehéz kiszúrni, ha egy étteremben nem megfelelő a kiszolgálás, mivel az alapvető konyhai munkákra nem látni rá, az ÁNTSZ feketelistája pedig a 2007-ben frissült utoljára. Az árulkodó jelek azonban már a vendégtérben is felfedezhetőek, ha nem tiszták a sarkok, koszosak az evőeszközök, vagy fekete a felszolgálók körme, jobb, ha le sem ülünk.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?