Az Egyesült Államokban megint kitört a botrány a rosszul feldolgozott vagy nem elég tiszat élelmiszerek körül. Ezúttal egy szalmonellával fertőzött mogyoróvaj-szállítmánynak köszönhetően kitört járvány dobta a felszínre a problémákat, mely 700 embert betegített meg és kilencet közülük meg is ölt.
A szalmonella-járvány nyomán még maga Obama elnök is úgy érezte, eljött az ideje, hogy megreformálják az élelmiszer-biztonsági törvényeket. És bár a cél kristálytiszta, a megoldáshoz egy lépéssel sem kerültek közelebb a politikusok. Az ország 466 milliárd dolláros élelmiszer-üzletágának 80 százalékát felügyelő Food and Drug Administration nagyjából az ország 150 ezer élelmiszergyártó üzemének 5 százalékát képes ellenőrizni.
Az országban évente nagyjából 76 millió esetben okoznak betegséget különféle táplálékok, szerencsére ezeknek csak nagyon kis része származik csak járványokból. A legtöbb esetért a hanyag élelmiszerkezelés a felelős. Szerencsére az esetek nagy többsége egyszerűen kiküszöbölhető a tudatos viselkedéssel. A Forbes segített összeszedni, mire is kell odafigyelnünk!
Mogyoró
Amíg ki nem tört a szalmonella-járvány, kevesen gondolták volna, hogy a mogyoró ekkora felfordulást okozhat. A gondot egyébként itt sem a nyers mogoyró okozta, hanem az, hogy nem megfelelő körülmények között pirították. Márpedig mogyoró nagyon sok termékben előfordul, nem csak a Magyarországon kevéssé közkedvelt mogyoróvajban, de csokoládéktól a jégkrémig nagyon sok helyen. Érdemes utánajárni, hány terméken is olvasható, hogyí "nyomokban mogyorót tartalmazhat".
Zöldségek
A szenyezett zöldségek utóbbi években az Egyesült Államokban több járványt is előidéztek, a szórványos fertőzésekről nem is beszélve. Csak a nem megfelelően tisztított spenót 200 Escherichia coli baktériumfertőzésért volt felelős egyetlen év alatt. A zöldségek tiszta kézzel való megmosása alapvető, de a főzés is nagyban csökkenti a megbetegedés veszélyét.
Tojás
Nem is gondolnánk, hogy mennyi veszélyt rejtegethet egy nem teljesen átsütött-megfőzött tojás. A folyós sárgában található kórokozókkal általában könnyedén elbánik egy felnőtt szervezet, azonban egy három éves gyermek immunrendszere még nincs felkészülve egy ilyen támadásra. Akár főzzük, akár sütjük, a fertőzésveszély elkerülése érdekében érdemes mindig teljesen keményre készíteni a tojásokat.
Hús
Lehet, hogy furcsán hangzik, de érdemes ellenőrizni a hús hőmérsékletét sütés közben. A hús belsejének legalább 62 fokosnak kell lennie, hogy kihaljanak belőle a kórokozók, darált húsok esetében 71 fok az ideális. (Ez 145 és 160 Fahrenheit-foknak felel meg.) Figyeljünk arra is, hogy az olvasztásra szánt hús két óránál tovább ne maradjon kint szobahőmérsékleten. A véres steakek kedvelői pedig legyenek tisztában a kockázatával tettüknek.
JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Tengeri ételek
Veszélyes kategória, mivel a legtöbbünk számára csak hűtött-fagyasztott formában elérhető. Mindig érdemes rákérdezni, honnan, hogyan és mikor érkezett az áru. A halakat is legalább 62 fokos hőmérsékletig kell sütni, amíg a hús omlós és opálos nem lesz. Akik nyersen fogyasztanának a tenger gyümölcseiből válasszanak inkább fagyasztott terméket, mivel a fagyasztás megöli a kórokozókat.
Konzervek
A konzervgyártás hevítési technológiáinak köszönhetően meglehetősen alacsony a fertőzésveszély, azonban ha levegő éri a terméket, könnyen "megbuggyan". Sose vásároljunk sérült, meggyűrődött konzervet, még leárazva sem! A gyümölcs- és paradicsomkonzervek másfél, a hús- és egyéb zöldségkonzervek akár két évig is elállnak, amennyiben száraz, hűvös helyen tartjuk őket.
Éttermek
Nehéz kiszúrni, ha egy étteremben nem megfelelő a kiszolgálás, mivel az alapvető konyhai munkákra nem látni rá, az ÁNTSZ feketelistája pedig a 2007-ben frissült utoljára. Az árulkodó jelek azonban már a vendégtérben is felfedezhetőek, ha nem tiszták a sarkok, koszosak az evőeszközök, vagy fekete a felszolgálók körme, jobb, ha le sem ülünk.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Fellépnek az egész uniót súlyosan érintő népbetegség ellen
- Hétvégi műsorok az InfoRádióban – Arénák
- Választás 2024 – a jelek szerint nem mindenkinek sietős
- Ukrajnában gond van az Abrams harckocsikkal
- Feltámad a "döglött ló" – újraindul az atomvita Németországban
- Hétszeres életfogytiglant kapott az isztambuli robbantásos merénylet elkövetője