A válság megölheti a szerelmet: vigyázz rá!

Pénzcentrum
2009. február 19. 18:00

Ha válságban van a családi kassza és az idill, jobb róla minél hamarabb beszélni, mielőtt végleg túl késő lenne. Néhány tipp, hogyan őrizhető meg a béke.

Hiába a régi, jól bevált kapcsolat, a pénzügyekkel sokan még évek után sem mernek előhozakodni. Az évszázadok alatt megszokott magyar dzsentri életstílusnak még ma is nagyon sokan bedőlnek, mert túl kínos, túl megalázó azzal előhozakodni, hogy bizony fogyóban a pénz. Ha viszont veszélyben az állás, a hitel- és fizetőképesség, jobb, ha minél előbb megbeszéljük ezt a társunkkal, nehogy kellemetlen meglepetések és veszekedések érjenek minket. Vagy ami még rosszabb, a fájdalmas búcsú.

A PayPal egy most megjelent felmérése szerint azonban nem csak a magyarok beszélnek nehezen a pénzről. Az Egyesült Államokban a párok 40 százaléka veszekszik többet a pénz miatt, mint korábban, azóta, amióta a válság tart. Minden tizedik párnál felcserélődött a fő kereső személye. Van téma tehát bőven.

Csak három jó tanács, hogy elkerüljük a felesleges vitákat:

  • Beszélgessünk! Nem könnyű a téma, de jobb leülni és megvitatni a kötelességeket és lehetőségeket, mint végzetes félreértésekbe keveredni. A férfi és a női természet nem egységes a tekintetben, hogy saját magával szemben mit vár el, mit visz a kapcsolatba. A PayPal felmérése szerint minden harmadik nő érzi úgy, hogy egyenlően osztja meg a kenyérkeresés súlyát a társával, míg a férfiaknak csak egynegyede érzi ugyanígy. Valamelyik fél tehát általában nagyon is alá- vagy túlbecsüli a pénzügyi szerepét a kapcsolatban. Jobb ezt tisztázni, mielőtt komoly baj kerekedik belőle. Nem jó ötlet anyagi versenyt rendezni a családon belül, nem lehet mindent csak a fizetésekkel mérni. Mindig érdemes tisztázni, ki mit visz bele a kapcsolatba, ki mit tesz a sikeres túlélésért.
  • Nem szép dolog titokban költekezni! A válaszadók legalább 10 százaléka vallotta be, hogy néha nem vallja be a társa előtt, mire is költ. Még ha nem is értenek egyet a felek egymás költekezési szokásaival, nem szép dolog titokban, vagy meglepetésszerűen nagyobb beruházásba fogni. Érdemesebb inkább előre tisztázni a preferenciákat.
  • Ajándékozzon, mutassa ki a szeretetét! A nehéz időkben még inkább érezniük kell a feleknek, hogy összetartoznak és számíthatnak egymásra. Persze nem kell rögtön toronyórát ajándékozni lánccal, elég néha egy-egy apró figyelmesség, egy mozijegy, egy virág, és néhány óra, amikor elfeledkezhetnek a gondokról. Csak egy fontos szabály van: egy szót sem a pénzről!

Alapszabály: a hosszú és egészséges kapcsolat alapja a kommunikáció. Nemcsak a partnerünkkel, de a szülőkkel, gyermekekkel is. Mindenkivel, akivel egy hajóban evezünk, mert nem árt időről-időre tisztázni, merre is halad az a bizonyos hajó. Ha hagyjuk, hogy félelmeink és gyanakvásaink vezéreljenek, szinte biztos, hogy egyedül maradunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem