7 °C Budapest

Termőföld-alapú hitelezésre szakosodott az Első Agro Hitel Zrt.

Pénzcentrum
2009. január 12. 10:00

A magyarországi mezőgazdasági vállalkozások részben a termőföld forgalmát korlátozó jogszabályok miatt nehezen jutnak forrásokhoz. Ennek következtében gyakran le kell mondaniuk fontos fejlesztésekről, így a rendelkezésükre álló termőterület bővítéséről is. Ezen a helyzeten kíván változtatni a nemrégiben megalakult Első Agro Hitel Zrt., amely - a PSZÁF engedélyével rendelkező pénzügyi vállalkozásként - a termőföldek piaci értékét alapul véve nyújt kölcsönt a gazdáknak vagy azoknak a befektetőknek, akik a termőföldvásárlást hosszú távú invesztíciónak tekintik.


"Olyan piaci szegmensben működünk, amely nemzetgazdasági szempontból is igen fontos. Társaságunk a mezőgazdasági tevékenységre jellemző hosszú megtérülési időhöz igazodó futamidőkkel és választható devizában nyújtott hitelekkel igyekszik támogatni az ágazat forrásbővítését. Emellett - véleményünk szerint - a magyar termőföld befektetésnek is kiváló, így az ilyen típusú igényekhez kapcsolódó forrásszükségletet ugyancsak szeretnénk kielégíteni" - foglalja össze az Első Agro Hitel Zrt. céljait Barta Gábor ügyvezető.


Az Első Agro Hitel Zrt. arra számít, hogy ügyfélkörében a rendszeres és üzletszerű mezőgazdasági tevékenységet folytató magánszemélyek, vállalkozók, gazdasági társaságok, szövetkezetek és termőföldet befektetési céllal vásárlók jelennek majd meg. Nemcsak a földet birtokló magánszemélyeknek, hanem gazdasági társaságoknak is nyújthatnak finanszírozási megoldásokat, ugyanis a konstrukciókat úgy alakították ki, hogy a termőföld tulajdonjoga és a hitelt felvenni szándékozó ügyfél személye elválhat. 


A társaság kezdetben kizárólag "szántó" minősítésű termőföldekre nyújt hitelt. Az érvényes jogszabályok miatt ezek döntő részt magyar magánszemélyek tulajdonában vannak. A termőföld-fedezettel felvehető hitel összege az elfogadott és minősített értékbecslő által megállapított piaci érték ötven százaléka, de hektáronként legfeljebb 400 ezer forint. A futamidő elérheti a 15 évet is, de rövidebb távú finanszírozási igényeket is kielégítenek. 2009-ben a társaság 800-1000 millió forint hitel kihelyezését tervezi, termékeik forint- és deviza-alapon is elérhetők.


Nagyon sok gazdálkodó számára jelent problémát az optimális üzemméret kialakítása. Ebben jelenthet segítséget az, hogy az Első Agro Hitel Zrt. termőföldvásárlást is finanszíroz. Amennyiben a társaság ügyfele biztosítékként felajánlja jelenlegi termőföldjeit, akár készpénz nélkül is vásárolhat új földterületeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm