0 °C Budapest

Termőföld-alapú hitelezésre szakosodott az Első Agro Hitel Zrt.

Pénzcentrum
2009. január 12. 10:00

A magyarországi mezőgazdasági vállalkozások részben a termőföld forgalmát korlátozó jogszabályok miatt nehezen jutnak forrásokhoz. Ennek következtében gyakran le kell mondaniuk fontos fejlesztésekről, így a rendelkezésükre álló termőterület bővítéséről is. Ezen a helyzeten kíván változtatni a nemrégiben megalakult Első Agro Hitel Zrt., amely - a PSZÁF engedélyével rendelkező pénzügyi vállalkozásként - a termőföldek piaci értékét alapul véve nyújt kölcsönt a gazdáknak vagy azoknak a befektetőknek, akik a termőföldvásárlást hosszú távú invesztíciónak tekintik.


"Olyan piaci szegmensben működünk, amely nemzetgazdasági szempontból is igen fontos. Társaságunk a mezőgazdasági tevékenységre jellemző hosszú megtérülési időhöz igazodó futamidőkkel és választható devizában nyújtott hitelekkel igyekszik támogatni az ágazat forrásbővítését. Emellett - véleményünk szerint - a magyar termőföld befektetésnek is kiváló, így az ilyen típusú igényekhez kapcsolódó forrásszükségletet ugyancsak szeretnénk kielégíteni" - foglalja össze az Első Agro Hitel Zrt. céljait Barta Gábor ügyvezető.


Az Első Agro Hitel Zrt. arra számít, hogy ügyfélkörében a rendszeres és üzletszerű mezőgazdasági tevékenységet folytató magánszemélyek, vállalkozók, gazdasági társaságok, szövetkezetek és termőföldet befektetési céllal vásárlók jelennek majd meg. Nemcsak a földet birtokló magánszemélyeknek, hanem gazdasági társaságoknak is nyújthatnak finanszírozási megoldásokat, ugyanis a konstrukciókat úgy alakították ki, hogy a termőföld tulajdonjoga és a hitelt felvenni szándékozó ügyfél személye elválhat. 


A társaság kezdetben kizárólag "szántó" minősítésű termőföldekre nyújt hitelt. Az érvényes jogszabályok miatt ezek döntő részt magyar magánszemélyek tulajdonában vannak. A termőföld-fedezettel felvehető hitel összege az elfogadott és minősített értékbecslő által megállapított piaci érték ötven százaléka, de hektáronként legfeljebb 400 ezer forint. A futamidő elérheti a 15 évet is, de rövidebb távú finanszírozási igényeket is kielégítenek. 2009-ben a társaság 800-1000 millió forint hitel kihelyezését tervezi, termékeik forint- és deviza-alapon is elérhetők.


Nagyon sok gazdálkodó számára jelent problémát az optimális üzemméret kialakítása. Ebben jelenthet segítséget az, hogy az Első Agro Hitel Zrt. termőföldvásárlást is finanszíroz. Amennyiben a társaság ügyfele biztosítékként felajánlja jelenlegi termőföldjeit, akár készpénz nélkül is vásárolhat új földterületeket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 30. 07:59
Fordulatot hozott a 2022-es év a nyugdíjasok anyagi helyzetében: hosszú idő után most először közele...
Holdblog  |  2023. január 30. 06:08
Az elmúlt évek egyik sztárbefektetése volt az ingatlan. Aki csak tehette, ingatlant vett kis önréssz...
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?