9 °C Budapest

Izgulhatnak a devizahitelesek: jönnek a durva törlesztőrészletek!

Pénzcentrum
2008. október 13. 05:40

Az elmúlt napok hírei hallatán sok devizahiteles ügyfélben merülhet fel a kérdés, hogy mennyivel magasabb törlesztőrészletekkel kell számolni a következő hónapokban. A havi fizetési kötelezettségek emelkedése különösen érzékenyen érinti azokat, akik a jelentős forinterősödés idején, a nyári hónapokban vettek fel lakás- vagy szabad felhasználású devizahitelt.

Az euróval és a svájci frankkal szemben a forint olyan mértékben erősödött, hogy aki tehette, az inkább várt a hitelfelvétellel. A 235 forintos euró és a 145 forintos svájci frank idején devizában eladósodott ügyfelek most jelentős törlesztőrészlet emelkedéssel számolhatnak. Az adósoknak ez amellett, hogy többet kénytelenek hiteltörlesztésre fordítani, még - aktuális árfolyamon - magasabb fennálló tartozást is jelent.

Ez különösen a magas finanszírozású jelzáloghitelek esetében jelent gondolt, mert a devizahitel szerződések tartalmaznak egy olyan passzust, mely szerint amennyiben a felkínált, vagy megvásárolt ingatlan értéke az árfolyam-emelkedésből adódóan nem nyújt elegendő fedezetet a hitel biztosítékaként, akkor a hitelintézetek pótfedezet bevonására kötelezhetik az igénylőket.

A banki statisztikák szerint az igénylők átlagosan 8 millió forint hitelt vesznek fel 20 éves futamidőre. A kérelmek több mint 90 %-a svájci frank alapú, ezért ennek mentén próbáljuk prognosztizálni a havi részleteket. Egy három hónappal ezelőtt felvett nyolcmilliós hitel 6,5 %-os hiteldíjat feltételezve havi 62 ezer forintos törlesztőrészletet jelentett 20 éves futamidő esetén.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Mivel a hitelt devizában tartják nyilván, tisztázzuk mi is, hogy a 62 ezer forintos induló törlesztőrészlet három hónappal ezelőtti árfolyamon 427 svájci frankot jelentett. A törlesztés a mindenkori deviza eladási árfolyamon történik, ezért az októberi részlet - a pénteken közétett adatok szerint - 178 forintos árfolyamon 76 ezer forintra emelkedhet.

Az árfolyam, ezáltal a törlesztőrészlet növekedése a fenti példában meghaladja a 22 %-ot, amire a hazai devizahitelezés történetében ilyen rövid időn belül még nem volt példa. Az euró alapú hitelt igénylő ügyfelek törlesztőrészlete 15 %-kal emelkedett az elmúlt három hónapban, de az árfolyam-előrejelzések szerint még további forintgyengülésre is lehet számítani.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A forint árfolyama a szokásosnál nagyobb mértékben ingadozik és amennyiben nem lesz az adósok szemszögéből pozitív változás, úgy minden devizahiteles elkezdhet aggódni a magasabb törlesztőrészletek miatt. Az előttünk álló hónapokkal kapcsolatban felelőtlenség lenne jóslatokba bocsátkozni, de a piac stabilizálódása elengedhetetlen a lakosság további eladósodásnak csökkenése érdekében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dollár 33 %-ot erősödött az elmúlt három hónapban, de emiatt a hiteleseknek nem kell aggódni, mert dollár alapú hitelterméket nem forgalmaznak a hazai kereskedelmi bankok. A dollárbetéttel rendelkező ügyfelek viszont örülhetnek, mivel csak az elmúlt egy hónapban 16 %-ot ment felfelé az árfolyam.

A hitelezők a megnövekedett kiadások miatt korábban az iskolakezdés és a karácsonyi ünnepek időszakára tették a késedelmes ügyletek számának emelkedését. Ez a két tendencia idén ősszel egy újabb taggal bővülhet.

A fűtési szezonbeköszöntével az emelkedő gázárak már így is tovább terhelték a családi költségvetéseket. Az ehhez párosuló magasabb hitelfelvételhez kapcsolódó kiadások még inkább nehezíthetik a családok megélhetését. A megoldást mindenképpen a forint árfolyamának stabilizálódása jelentené, az előttünk álló hetek megadhatják a választ erre a kérdésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem