11 °C Budapest

Izgulhatnak a devizahitelesek: jönnek a durva törlesztőrészletek!

Pénzcentrum
2008. október 13. 05:40

Az elmúlt napok hírei hallatán sok devizahiteles ügyfélben merülhet fel a kérdés, hogy mennyivel magasabb törlesztőrészletekkel kell számolni a következő hónapokban. A havi fizetési kötelezettségek emelkedése különösen érzékenyen érinti azokat, akik a jelentős forinterősödés idején, a nyári hónapokban vettek fel lakás- vagy szabad felhasználású devizahitelt.

Az euróval és a svájci frankkal szemben a forint olyan mértékben erősödött, hogy aki tehette, az inkább várt a hitelfelvétellel. A 235 forintos euró és a 145 forintos svájci frank idején devizában eladósodott ügyfelek most jelentős törlesztőrészlet emelkedéssel számolhatnak. Az adósoknak ez amellett, hogy többet kénytelenek hiteltörlesztésre fordítani, még - aktuális árfolyamon - magasabb fennálló tartozást is jelent.

Ez különösen a magas finanszírozású jelzáloghitelek esetében jelent gondolt, mert a devizahitel szerződések tartalmaznak egy olyan passzust, mely szerint amennyiben a felkínált, vagy megvásárolt ingatlan értéke az árfolyam-emelkedésből adódóan nem nyújt elegendő fedezetet a hitel biztosítékaként, akkor a hitelintézetek pótfedezet bevonására kötelezhetik az igénylőket.

A banki statisztikák szerint az igénylők átlagosan 8 millió forint hitelt vesznek fel 20 éves futamidőre. A kérelmek több mint 90 %-a svájci frank alapú, ezért ennek mentén próbáljuk prognosztizálni a havi részleteket. Egy három hónappal ezelőtt felvett nyolcmilliós hitel 6,5 %-os hiteldíjat feltételezve havi 62 ezer forintos törlesztőrészletet jelentett 20 éves futamidő esetén.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Mivel a hitelt devizában tartják nyilván, tisztázzuk mi is, hogy a 62 ezer forintos induló törlesztőrészlet három hónappal ezelőtti árfolyamon 427 svájci frankot jelentett. A törlesztés a mindenkori deviza eladási árfolyamon történik, ezért az októberi részlet - a pénteken közétett adatok szerint - 178 forintos árfolyamon 76 ezer forintra emelkedhet.

Az árfolyam, ezáltal a törlesztőrészlet növekedése a fenti példában meghaladja a 22 %-ot, amire a hazai devizahitelezés történetében ilyen rövid időn belül még nem volt példa. Az euró alapú hitelt igénylő ügyfelek törlesztőrészlete 15 %-kal emelkedett az elmúlt három hónapban, de az árfolyam-előrejelzések szerint még további forintgyengülésre is lehet számítani.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A forint árfolyama a szokásosnál nagyobb mértékben ingadozik és amennyiben nem lesz az adósok szemszögéből pozitív változás, úgy minden devizahiteles elkezdhet aggódni a magasabb törlesztőrészletek miatt. Az előttünk álló hónapokkal kapcsolatban felelőtlenség lenne jóslatokba bocsátkozni, de a piac stabilizálódása elengedhetetlen a lakosság további eladósodásnak csökkenése érdekében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A dollár 33 %-ot erősödött az elmúlt három hónapban, de emiatt a hiteleseknek nem kell aggódni, mert dollár alapú hitelterméket nem forgalmaznak a hazai kereskedelmi bankok. A dollárbetéttel rendelkező ügyfelek viszont örülhetnek, mivel csak az elmúlt egy hónapban 16 %-ot ment felfelé az árfolyam.

A hitelezők a megnövekedett kiadások miatt korábban az iskolakezdés és a karácsonyi ünnepek időszakára tették a késedelmes ügyletek számának emelkedését. Ez a két tendencia idén ősszel egy újabb taggal bővülhet.

A fűtési szezonbeköszöntével az emelkedő gázárak már így is tovább terhelték a családi költségvetéseket. Az ehhez párosuló magasabb hitelfelvételhez kapcsolódó kiadások még inkább nehezíthetik a családok megélhetését. A megoldást mindenképpen a forint árfolyamának stabilizálódása jelentené, az előttünk álló hetek megadhatják a választ erre a kérdésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?