11 °C Budapest

Izgulhatnak a devizahitelesek: jönnek a durva törlesztőrészletek!

Pénzcentrum
2008. október 13. 05:40

Az elmúlt napok hírei hallatán sok devizahiteles ügyfélben merülhet fel a kérdés, hogy mennyivel magasabb törlesztőrészletekkel kell számolni a következő hónapokban. A havi fizetési kötelezettségek emelkedése különösen érzékenyen érinti azokat, akik a jelentős forinterősödés idején, a nyári hónapokban vettek fel lakás- vagy szabad felhasználású devizahitelt.

Az euróval és a svájci frankkal szemben a forint olyan mértékben erősödött, hogy aki tehette, az inkább várt a hitelfelvétellel. A 235 forintos euró és a 145 forintos svájci frank idején devizában eladósodott ügyfelek most jelentős törlesztőrészlet emelkedéssel számolhatnak. Az adósoknak ez amellett, hogy többet kénytelenek hiteltörlesztésre fordítani, még - aktuális árfolyamon - magasabb fennálló tartozást is jelent.

Ez különösen a magas finanszírozású jelzáloghitelek esetében jelent gondolt, mert a devizahitel szerződések tartalmaznak egy olyan passzust, mely szerint amennyiben a felkínált, vagy megvásárolt ingatlan értéke az árfolyam-emelkedésből adódóan nem nyújt elegendő fedezetet a hitel biztosítékaként, akkor a hitelintézetek pótfedezet bevonására kötelezhetik az igénylőket.

A banki statisztikák szerint az igénylők átlagosan 8 millió forint hitelt vesznek fel 20 éves futamidőre. A kérelmek több mint 90 %-a svájci frank alapú, ezért ennek mentén próbáljuk prognosztizálni a havi részleteket. Egy három hónappal ezelőtt felvett nyolcmilliós hitel 6,5 %-os hiteldíjat feltételezve havi 62 ezer forintos törlesztőrészletet jelentett 20 éves futamidő esetén.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Mivel a hitelt devizában tartják nyilván, tisztázzuk mi is, hogy a 62 ezer forintos induló törlesztőrészlet három hónappal ezelőtti árfolyamon 427 svájci frankot jelentett. A törlesztés a mindenkori deviza eladási árfolyamon történik, ezért az októberi részlet - a pénteken közétett adatok szerint - 178 forintos árfolyamon 76 ezer forintra emelkedhet.

Az árfolyam, ezáltal a törlesztőrészlet növekedése a fenti példában meghaladja a 22 %-ot, amire a hazai devizahitelezés történetében ilyen rövid időn belül még nem volt példa. Az euró alapú hitelt igénylő ügyfelek törlesztőrészlete 15 %-kal emelkedett az elmúlt három hónapban, de az árfolyam-előrejelzések szerint még további forintgyengülésre is lehet számítani.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A forint árfolyama a szokásosnál nagyobb mértékben ingadozik és amennyiben nem lesz az adósok szemszögéből pozitív változás, úgy minden devizahiteles elkezdhet aggódni a magasabb törlesztőrészletek miatt. Az előttünk álló hónapokkal kapcsolatban felelőtlenség lenne jóslatokba bocsátkozni, de a piac stabilizálódása elengedhetetlen a lakosság további eladósodásnak csökkenése érdekében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dollár 33 %-ot erősödött az elmúlt három hónapban, de emiatt a hiteleseknek nem kell aggódni, mert dollár alapú hitelterméket nem forgalmaznak a hazai kereskedelmi bankok. A dollárbetéttel rendelkező ügyfelek viszont örülhetnek, mivel csak az elmúlt egy hónapban 16 %-ot ment felfelé az árfolyam.

A hitelezők a megnövekedett kiadások miatt korábban az iskolakezdés és a karácsonyi ünnepek időszakára tették a késedelmes ügyletek számának emelkedését. Ez a két tendencia idén ősszel egy újabb taggal bővülhet.

A fűtési szezonbeköszöntével az emelkedő gázárak már így is tovább terhelték a családi költségvetéseket. Az ehhez párosuló magasabb hitelfelvételhez kapcsolódó kiadások még inkább nehezíthetik a családok megélhetését. A megoldást mindenképpen a forint árfolyamának stabilizálódása jelentené, az előttünk álló hetek megadhatják a választ erre a kérdésre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?