8 °C Budapest

Hitel-puzzle a K&H-nál: ezt jól megkavarták!

Pénzcentrum
2008. szeptember 17. 05:40

Szeptember elejétől igényelhető a K&H énhitel, mely a pénzintézet szerint lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghitelek kiválasztásánál lehetővé teszi az ügyfeleknek a legmegfelelőbb termékvariáció összeállítását. Felmerül az ügyfelekben a kérdés, hogy miben lehet más az új lehetőség a korábban felvehető hitelektől. Ennek jártunk utána a termék tulajdonságainak bemutatásával és a feltételek, valamint a szabályok részletezésével.

Az igénylés során az ügyfelek kiválaszthatják a hitel devizanemét, futamidejét, az önerő mértékét, vagy a törlesztőrészlet nagyságát. Emellett dönthetnek az ügyfelek a hitel lakástakarék-pénztári termékekkel történő felvételéről és kiegészítő biztosításokról is.

Induló költségek nélkül: azért nincs minden ingyen

A bank fő üzenete a hiteligénylések során továbbra is változatlan, miszerint induló költségek nélkül adnak hitelt, azonban vannak olyan igényléshez szükséges dokumentumok, melyek beszerzése pénzbe kerül az ügyfélnek.

A személyes okmányok másolata és a jövedelemigazolások mellett be kell mutatni a fedezetként felajánlott ingatlanhoz tartozó dokumentációkat is. A tulajdoni lapot minimum két alkalommal kell kikérni (az igényléshez és a folyósításhoz, családi ház esetében térképkivonat bemutatása is kötelező.

A földhivatali sorbaállás elkerülése érdekében érdemes a bankban is alkalmazott Takarnet rendszerről a helyrajzi szám megadásával lekérdezni a tulajdoni lapot. Az ingatlanra vonatkozó értékbecslés elkészítése 30 ezer forintba kerül, építkezés esetén a műszaki felülvizsgálatok is külön díj ellenében készülnek. Ezeket a díjakat a jelenleg akció keretében nem kell megfizetni, de a mértékükről mindenképpen érdemes tájékozódni.

Mennyi ideig tart a bírálat?

Az összes igényléshez szükséges dokumentum bemutatását követő 2-3 héten belül hozzák meg a döntést, majd pozitív eredmény esetén megkötik a hitelszerződést. A hitel utalása innen már csak napok kérdése, a folyósításhoz szükséges feltételek teljesülését követően kerül rá sor. Adásvétel estén az eladó szerződésben meghatározott számlájára, bizonyos esetekben ügyvédi letétszámlára, szabad felhasználású hiteleknél pedig az ügyfél banknál vezetett folyószámlájára utalnak.

Amennyiben az igénylő még nem rendelkezik K&H-nál vezetett folyószámlával, úgy legkésőbb a hitel engedélyezését követően nyitnak neki egyet, mivel erről történik majd a hitel törlesztése. Nem kötelező, de az egyszerűség kedvéért célszerű erre a számlára kérni a jövedelem átutalásunkat, mert így abból automatikusan tudják vonni a havi részleteket.

A szerződéskötési díj a hitel típusától függően 1-2 % között változik, a jelzálogjog bejegyzése pedig 12 ezer forintba kerül ingatlanonként. A közjegyzői díjat egy külön rendelkezés szabályozza, emiatt az ügyintézők csak nagyságrendileg tudják megmondani ennek költségét. Az összege függ a hitelösszeg nagyságától, a hiteles kiadmányok darabszámától, de még a szerződés oldalszámától is.

A bank elsődleges biztosítéka a fedezetként felajánlott ingatlanra bejegyzett jelzálogjog, valamint az igénylő havi rendszeres jövedelme. Ha az ügyletet kockázatosnak ítélik, akkor kérhetik adóstárs, kezes vagy kiegészítő ingatlanfedezet bevonását. Előszeretettel ajánlják a kockázati- és megtakarítási életbiztosításokat is, de kérhetik 3-6 havi törlesztőrészletnek megfelelő óvadék elhelyezését is zárolt számlán, vagy értékpapírban.

Amire érdemes odafigyelni!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szerződés aláíráskor fontos, hogy minden a hitelügyletben résztvevő személy megjelenjen a bankban és a közjegyzőnél egyaránt. A hitelszerződés csak akkor érvényes, ha minden érintett aláírásával hitelesítette azt, még ha kötelezően bevont technikai adóstársról (társtulajdonos, haszonélvező, stb.) is van szó.

A fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek kérhetik a hitel átütemezését, ekkor a bank a hátralékok megfizetése esetén az igénylő korának és a termék maximális futamidejének figyelembe vételével meghosszabbíthatja a futamidőt, ezáltal csökkenhetnek a havi részletek. A hitel elő- és végtörlesztésére is van lehetőség, de előtte érdemes áttekinteni a bank hirdetményét. Mindig az aktuális kondíciók a mérvadóak, hiába volt esetleg a szerződés aláírásakor díjmentes, jelenleg hiteltípustól függően 1-4 % is lehet ennek díja.

A havi részletek megállapítása annuitásos számítással történik, ami azt jelenti, hogy a futamidő alatt a törlesztőrészlet nagysága állandó, de azon belül a tőke, a kamat és a kezelési költség aránya változik. A futamidő elején magasabb a havi részletek kamattartalma, és ahogy haladunk előre az időben egyre csökken a fennálló tartozásunk, ebből következően egyre kevesebb lesz a havi részletünk kamattartalma is.

A bank jelenlegi akciója keretében a tulajdoni lap, a térképmásolat, az értékbecslés és a szerződéskötés díját elengedi, a közjegyzői okirat elkészítésének költségéből pedig maximum 50 ezer forintot visszatérít.

Az énhitel lakásvásárlás és szabad felhasználás mellett építkezésre, felújításra és meglévő hitel kiváltására is igényelhető, elsősorban azoknak ajánlják, akik élni kívánnak a termékek személyre szabott kombinálhatóságának lehetőségével. Az eddigi módozatok mellé társultak a Fundamenta lakástakarék-pénztári termékekkel kombinált és a megfelelő jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek kínált 95 %-os hitel/fedezet aránnyal rendelkező magas finanszírozású hitelvariációk is.

A bank 10 % kedvezményt nyújt a lakásbiztosítás díjából, valamint a korábban bevezetett saját fotóval ellátható énkártya első éves díját is elengedik.

Nem volt hosszú életű a K&H Bank jenhitele

A tavaly novemberben piackövető intézkedéssel bevezetett hitelterméket a hónap elején megszüntette a bank. Akinek jenhitele van, annak továbbra is ennek megfelelően tartják nyilván a hitelét. A bank belga tulajdonosai üzletpolitikai okokra hivatkozva a termék kivonása mellett döntöttek, a jenalapú igénylések aránya nem érte el az 5 %-ot a bank hitelportfóliójában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem