12 °C Budapest

Ez a hitel senkinek sem kell: nem kérünk a forinthitelből

Pénzcentrum
2008. szeptember 11. 05:55

Mi a helyzet a lakáshitelekkel? A bankok hitelezési hajlandósága tovább emelkedett az idei év első félévében, legalábbis ezt állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2003 óta fél évente megjelenő hitelezési felmérése. Nézzük, mit érdemes még tudni a hazai banki hitelekkel kapcsolatosan!

Háztartási hitelek

A háztartási szegmensben a bankok aktivitása mind a lakáshitel, mind pedig a fogyasztási hitelek piacán tovább erősödött. Utóbbi kategóriában a hitelezési hajlandóság termékkategóriánként eltérő, ugyanis a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az aktív szereplők közel fele a hitelezési hajlandóság erősödéséről számolt be, azonban a többi szegmensnél mérsékeltebb előrejelzés volt a jellemző.

A válaszok átlaga a hitelképességi standardok közel szinten maradását jelezte. A válaszadók a hitelezési feltételek mérsékelten, de enyhítették, ami jelentős részben annak tudható be, hogy a piaci szereplők a források költségeinek növekedését nem tudták, vagy nem is akarták teljes mértékben áthárítani az ügyfelekre.

Lakáshitel

2008 első 6 hónapjában csökkent a hitelezési hajlandóság növekedést jelző válaszok aránya, a megkérdezett szereplők közül 4 a már korábbi időszakokban elért magas szinten tartotta a hitelezési politikát, s egy valamelyest csökkentette a hajlandóságot. A lakáshitel-piacon számottevő aktivitási tevékenység továbbra is alapvetően a devizaalapú hitelekhez kapcsolható, a forinthitelt szinte irreleváns piacként definiálták a válaszadók.

Forrás: MNB


Jobban kapunk lakáshitelt - nem lesz fedezetalapú hitel?

Valamelyest eltér az előző félévek eredményétől, hogy a hitelképességi standardokat két enyhítő bank mellett három intézmény szigorította. Ezzel szemben a lakáshitelezési feltételeket tovább enyhítették a bankok, igaz ennek mértéke a szokásostól alacsonyabb, sőt egyes helyeken már a szigorítás jelei is megjelentek.

Az első fél évben nem változott a lakáshitel termékek minimális futamideje, miközben 3 bank tovább folytatta a hitelfolyósítási díj csökkentési, illetve elengedési akcióját. Elmondható, hogy majdnem mindegyik hitelintézet rendelkezik olyan konstrukcióval, amely mentes a kezelési költségektől.

A hitel/hitelbiztosítéki arány tekintetében a válaszok alapján megállt az általános enyhítési tendencia. Miközben az előző felmérésben egy bank jelezte, hogy bevezeti a jövedelemvizsgálat nélküli (eszközalapú) finanszírozás elindítását, addig most már többen úgy nyilatkoznak, hogy a magas kockázatok miatt kivezetik ezt a terméket.

Egyéb változások is történtek a lakáshitel-piacon, egyes szereplők a finanszírozható ingatlanok körét szűkítették (településlista, vagy vályogházak finanszírozhatóságának kizárása), miközben egy másik intézmény az aktuális munkaviszony megkövetelt maximális hosszának csökkentéséről számolt be.

Lakáslízing vs. lakáshitel

A lakáslízinggel kapcsolatosan a legtöbb megkérdezett úgy vélekedett, hogy az továbbra is csupán kiegészítő termék, s nem okoz komoly versenyt. A lízing esetében az egyes intézmények alapvetően ugyanazokkal a feltételekkel dolgoznak, mint a hiteleknél, ezzel szemben a folyósítási feltételek már termék-specifikusak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akadt olyan bank, ahol a lízingszolgáltatásokat nyújtó leányvállalat egyes feltételeket enyhített, míg másutt a következő fél évre terveztek enyhítéseket. Összességében elmondható, hogy a piac szereplői továbbra is enyhe keresletnövekedést várnak, azonban a jelenlegi alacsony részesedés mellett ez nem fogja átrendezni a piacot.

Mi várható a következő fél évre?

A válaszadók az idei év második félévére inkább a hitelképességi standardok és a hitelfolyósítási feltételek szigorítását jelezték előre, csupán egy intézmény nyilatkozott úgy, hogy enyhíteni fog a következő hat hónapban. A szigorítás várhatóan az árazásban jelenik meg.

Mennyibe kerül a lakás?

A hitelezési felmérésben részt vevő bankok az ingatlanárak kismértékű emelkedését érzékelték. Azonban az észlelt áralakulások jelentősen eltérnek egymástól attól függően, hogy új, vagy használt lakások piacáról van szó. Előbbi esetben 4, míg utóbbi esetben csupán egy bank érzékelt alacsony mértékű áremelkedést, s kettő nominális árcsökkenést.

Forrás: MNB

A következő fél évre az intézmények többsége kismértékű áremelkedést jelzett előre, melyet az új lakások piacán várnak. A felmérésben részt vevők most is megemlítették, hogy a lakásárak alakulása földrajzilag és ingatlanméret szerint erősen differenciált. Ennek alapján például az ingatlanárak megítélésében az is jelentős szerepet játszik, hogy az adott bank milyen környéken finanszíroz lakáscélú ingatlanfejlesztéseket.

Túlságosan kockázatosak a kis cégek

Fogyasztási és egyéb célú hitelek

Hasonlóan a lakáshitelek piacához, a fogyasztási hitelek területén is erősödött a bankok hitelezési hajlandósága. A leglátványosabb a növekedés a szabad felhasználású jelzáloghitelezésben, ahol egy intézmény jelentős nyitást, három pedig valamelyest növekvő hitelezési hajlandóságot jelzett.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?