5 °C Budapest

Már csak fél kilónyi forintot cipelünk magunkkal

Pénzcentrum
2008. július 15. 10:30

Az idei év második negyedéve során egy magyar állampolgárra átlagosan 213 560 forint készpénz jutott, ez 8 százalékkal magasabb az elmúlt év hasonló időszakához képest. Június 30-án a forgalomban lévő készpénz értéke 2145,2 milliárd forintot tett ki - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb negyedéves jelentéséből.

Forrás: MNB


Bankjegyek

Az év második negyedévének végén összesen 2111,8 milliárd forintnyi bankjegy volt forgalomban, amely 8 százalékkal haladja meg a tavalyi adatokat. Darabszámban ez 302,3 milliót jelent, amely 2 százalékos növekedés tavaly júniushoz képest. Az elmúlt évek során a két legnagyobb címlet aránya a teljes forgalomban lévő állományon belül folyamatosan emelkedett, ennek ellenére a szezonálisan kiigazított adatok azt mutatják, a második negyedévben mindkét címlet állománya mérséklődött.

Érmék

A második negyedév végén összesen 1011,3 millió darab érme volt forgalomban, amely az előző negyedévhez képest csekély, 3 százalékos növekedést mutat. Az érmeforgalom az előző évekhez hasonlóan alakult, azonban érdemes megjegyezni, hogy míg 2007 hasonló időszakában egy lakosra 1,1 kg érme jutott, addig a kis címletek bevonása után ez a mennyiség 0,6 kg érmére csökkent.

Forrás: MNB

A jegybanktörvény alapján az MNB 2013. március elsejéig köteles beváltani az 1 és 2 forintos érméket, szeptembertől már nem várható, hogy jelentős mértékben érkezne vissza érme. Az 1 és 2 forintosok havi átlagos visszaáramlása a II. negyedév során jelentős mértékben csökkent az előző negyedéves időszakhoz képest. A bevonás bejelentése óta összesen 158 millió darab 1 forintos és 188 millió darab 2 forintos érkezett vissza a jegybankba, ezek összsúlya 924 tonna.

Készpénzhamisítás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A központi bank szakértői az idei év második negyedévében 522 esetből származó 571 darab forgalomból lefoglalt forintbankjegy-hamisítványt vizsgáltak meg. A hamisítások mértéke a régi típusú ezresek kivonása óta jelentős mértékben csökkent, s alacsonyabb szinten állandósult.

Nyomdai eljárással továbbra sem hamisítanak forintot, az összes vizsgált hamisítvány valamilyen irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) készült. A hamisítás minőségi és mennyiségi jellemzői a készpénzforgalom biztonságát nem zavarják - állapítja meg a jelentés.


A jegybanki szakértők 295 darab valutahamisítványt vizsgáltak a második negyedévben, így a valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt mennyiség tendenciája kismértékben csökkent. Ezen belül a hamis eurobankók előfordulása a korábbi időszakhoz hasonló mértékű (195 darab). A leggyakoribb a hamis 200 eurós címlet Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem