18 °C Budapest

Rohamosan nő a csalások száma: biztonságos-e a hitelkártya?

Pénzcentrum
2008. május 21. 13:00

A brit hitelkártyákhoz kötődő bűncselekmények száma egyre emelkedik, az iparági előrejelzések egyre rosszabbak. Az egyre emelkedő megélhetési költségek, a munkanélküliségi ráta emelkedése, az egyre szigorodó hitelfeltételek egyre nagyobb feladatok elé állítják és fogják állítani a következő években is a hitelkártyaszektort. A probléma viszont az, hogy az iparági előrejelzések negatívak.

A bűncselekmények aránya a következő három hónapban várhatóan emelkedni fog. Bár a hitelezési veszteségek mutatója relatíve stabil marad, a Moody's szerint emelkedés várható az egyre problémásabb gazdasági környezetben elkövetett nagyszámú csalás következtében. A csalások és hitelezési veszteségek emelkedése 2008-ban előre látható volt a tavaly őszi subprime piaci válság miatt, habár az emelkedés mértékét szinte lehetetlen lett volna korábban megjósolni.

A hitel és betéti kártyákhoz kapcsolódó csalások a tavalyi év során 535 millió fontra szöktek fel. Ez nagymértékben köszönhető annak, hogy 90,5 millió fontra emelkedett az összeg, amit a külföldön jogtalanul használt brit kártyákról emeltek le. A legtöbb cseles tranzakció (24,6 millió font értékben) az Amerikai Egyesült Államok területén történt, olyan helyeken, ahol nem használnak Chip and PIN technológiát. A szakértők szerint ezek leggyakrabban a bárok és különböző benzinkutak.

A Which? közel 4 ezer brittel készült felméréséből kiderült, hogy harmaduk már volt valamilyen kártyacsalás áldozata. Egyúttal fel is hívták a figyelmet arra, hogy a csalások nagy része egy kis elővigyázatossággal megelőzhető, mint például azzal, hogy nem ugyanazt a PIN-kódot adjuk minden kártyának.

Többet költesz, ha hitelkártyát használsz

Sok ember, még azok is, akik egyébként kiváló pénzügyi szakembernek számítanak, gyakran többet költenek egy hónapban ha a hitelkártyájukat használják, mintha készpénzzel fizetnének. Ez akkor is igaz, ha hónap végén a feltételeknek megfelelően visszafizetik az épp aktuális tartozás teljes összegét és semmilyen büntetést nem kapnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek az az oka, hogy sokan úgy gondolnak a kártyára, mint egy eszközre, ami felelősségteljesen használva bizonyos előnyöket ad a készpénzhez képest (pénzvisszafizetés, bónusz pontok, stb.). Egy tanulmány szerint azonban a kártyát használva sokkal több mindent vesz az ember, sőt, sokszor a drágább márkát, mintha készpénzt használna. Összességében az emberek hajlamosak akár 100 százalékkal is többet költeni. Az egyre növekvő kártyahasználat viszont magában hordja a lopás és különböző csalások kockázatának emelkedését is...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Bankmonitor  |  2023. március 22. 06:50
Ma már nem feltétlenül tragédia, ha nem visszük magunkkal a tárcánkat, ám mégis fizetnünk kellene. P...
Holdblog  |  2023. március 22. 06:06
A betét- és a hiteladatok is egyértelműsítik: a magas infláció miatt fogyóban a lakosság tartaléka....
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?