Új trendek a jelzáloghitel-piacon

Pénzcentrum
2008. május 7. 08:52

A jó fizetőképességű, kevésbé kockázatos ügyfeleket célozta meg a BG Hitel és Lízing, a piacon legkedvezőbb törlesztőrészleteket kínálva számukra. A megcélzott szegmens mellett a társaság termékpalettája a teljes lakossági ügyfélkör igényeit lefedi, mára mintegy 80 hitel- és lízingkonstrukcióval. "2008 második félévében lehet számítani az Európai Központi Bank és a Svájci Jegybank kamatcsökkentésére, de a magasabb kockázati felárak miatt a lakossági hitelkamatok mérséklődése itthon csak 2009-ben várható" - összegezte Hegedűs Éva vezérigazgató.

Új trendek - csak a hazai piac számára jelentenek újdonságot?

"A jelzáloghitel-piaci körülmények egyfelől indokolttá teszik a finanszírozók óvatosabb magatartását, másfelől a tavalyi évben jelentős növekménnyel záró hazai jelzáloghitel állomány bővülésére számítunk ebben az évben is" összegezte várakozásait Hegedűs Éva a BG Hitel és Lízing vezérigazgatója. A háztartások eladósodásának trendje a korábbi EU15 kevésbé fejlett országainak példáját követheti. Spanyolországban, Portugáliában 1995-től, Görögországban 2000-től a hitelkamatok csökkenése, a futamidő növekedése és a jövedelem emelkedése a háztartások hitelkeresletének élénkülését eredményezte, a törlesztési teher mérsékelt növekedése mellett. "Véleményem szerint hasonló tendencia várható Magyarországon is, s 2008. második félévben már számítani lehet az Európai Központi Bank és a Svájci Jegybank kamatcsökkentésére, de ennek ellenére a magasabb kockázati felárak miatt a lakossági hitelkamatok mérséklődése az idén még nem várható."

A hazai jelzáloghitel piac jelentős változáson ment keresztül, meghatározóvá vált a hitelközvetítők szerepe. "Nem érezzük a fiókhálózat hiányának hátrányát, hiszen míg a piac meghatározó szereplői több száz bankfiókkal is 50-60 százalékos közvetítői arány mellett finanszíroznak, nem kiugró, hogy ez az arány nálunk 70 százalékra tehető" - jelentette ki Hegedűs Éva. A saját értékesítési hálózattal nem rendelkező, e tekintetben speciális finanszírozónak mondható BG Hitel és Lízing 2007-ben 8,4 milliárd forintot helyezett ki, és az idei első négy hónapban folyósított hitelek összege is meghaladta a 4 milliárd forintot.

A trendszerű átalakulás oka a megváltozott vásárlói magatartás. Ma már az ügyfelek jelentős hányada nem csak egy bankkal áll kapcsolatban, s a hitelkihelyezés több mint fele a közvetítőkön keresztül történik, ahol a konstrukciók versenyképessége a döntő tényező. A BG Hitel és Lízing jövedelem alapú hiteleinek árazása számottevően alacsonyabb, mint a tisztán fedezet alapú hiteleké, s a hazai piacon e tekintetben jelenleg több százalékos tényleges különbség is megfigyelhető. A BG H&L árazása egy-egy szegmenst nagyon erősen megcélozott az ügyfél várható kockázata alapján, amellett, hogy a termékpaletta - mely közel nyolcvan féle konstrukciót tartalmaz- a teljes lakossági ügyfélkör igényeit lefedi. A társaság elsősorban a kevésbé kockázatos, jó fizetőképességű hitelfelvevőket célozza, arra törekedve, hogy számukra a piacon legkedvezőbb törlesztőrészleteket kínálja. Így azok a hiteligénylők, akik magas rendszeres havi jövedelmet tudnak igazolni, svájci frank alapon például már 4,81 százalékos THM mellett juthatnak hitelhez, ami a piacon jelenleg az egyik legkedvezőbb ajánlat. E stratégia hatékonyságát jelzi az átlagos hitelnagyság értéke, mely a piaci átlagot meghaladva 8 millió forintos nagyságú. A társaság kitettségét az is kedvezően befolyásolja, hogy a finanszírozási összeget az ügyfelek többsége ingatlanvásárlásra fordítja.

Innováció - Mit hoz a holnap az ingatlanfedezetű hiteleknél

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BG H&L számos innovatív kezdeményezéssel lépett piacra, melyet az ügyfelek kedvezően fogadtak; ilyen a törlesztőrészletet jelentősen csökkentő 40 éves futamidő, vagy a kezdeti díjak megfinanszírozása. Az induló díjak meghitelezésére - melynek révén az azonnali költségeket a törlesztőrészletekbe építve fizetheti ki a hitelfelvevő - folyamatos igény mutatkozik, s a tranzakciók közel 80 százalékában élnek az ügyfelek ezzel a lehetőséggel. Ily módon egy átlagos hitel törlesztőrészlete mindössze kilencszáz forinttal emelkedik, amely még így is jelentősen alatta marad számos - akciós kamattal kínált - finanszírozás részleteinek, ahol az összes induló költséget elengedik, illetve átvállalják.

További újdonság, hogy a BG Hitel & Lízing - a versenytársak többségétől eltérően - jövedelem alapon ugyanolyan kamatkondíciókat kínál a lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?