Önerő helyett gyerek? A bevállalósak megkapják!

Pénzcentrum
2008. március 31. 05:40

A lakásépítési kedvezmény (szocpol) igénybevételének feltétele jegyzői igazolás és a gyermekek születési anyakönyvi kivonatának bemutatása. Mit tehet az a házaspár, aki új lakást vásárol, de gyermekei még nincsenek? A megoldás a megelőlegező kölcsön (bevállalós szocpol), amely segítségével a 40 év alatti, lakástulajdonnal nem rendelkező, gyermektelen házaspárok a vállalástól függően egy vagy két gyermekre előre megkapják a szocpolnak megfelelő összeget. Az egygyermekes házaspárok a második, születendő gyermek után jogosultak a szocpollal megegyező összegre.

A megelőlegező kölcsön igénylését hitelintézeten keresztül kell lebonyolítani, az ügyintézés során a bank megvizsgálja a személyi- és tárgyi feltételeket. A házaspár mindkét tagja 40 év alatti legyen, új lakást vásároljanak a jogszabályi kereten belüli szobaszám és vételár figyelembevételével. Használt lakásra nem vonatkozik a megelőlegező kölcsön a félszocpol mintájára ezt még nem vezették be.

Forrás: www.magyarorszag.hu

A gyermekvállalásra kétféle határidőt szabtak meg, egy gyermek vállalását 4 éven belül, két gyermek vállalását 8 éven belül kell teljesíteni. Két gyermek esetén az elsőnek nem kell 4 éven belül megszületnie, ha úgy sikerül, világra jöhetnek a 7. és a 8. évben is. A vállalás időtartama alatt az igénylőket nem terheli kamat, vagy egyéb költség, a terheket az állam átvállalja. A megelőlegezés időtartamát lakás vásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírásának dátumától, építkezés esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásának dátumától kell számolni. A határidő a terhesség időszakának végéig egyszer meghosszabbítható.

A gyermekek születését, vagy az esetleges válást igazoló dokumentumokat az igénylők 60 napon belül kötelesek a pénzintézet felé bemutatni, a határidő elmulasztása az állam által erre az időszakra átvállalt kamatok megfizetésével jár. Ha a gyermekvállalást az igénylők nem teljesítik, akkor a megelőlegező kölcsön összege hozzáadódik a lakáshitelhez és az igénylők a futamidő végéig havi részletekben fizetik vissza a pénzt, annyi különbséggel, hogy erre az összegre nem jár kiegészítő kamattámogatás.

A nem teljesítés adódhat egészségügyi okokból is, ezt az állam méltányolja. Amennyiben a házaspár a szerződés aláírásakor tudta, hogy nem lehet gyermekük, akkor - mivel megtévesztették az államot és a bankot - visszafizetésre kötelezik őket. Ha az egészségügyi probléma igazolhatóan a vállalás időtartama alatt merült fel, akkor nem kötelezik őket erre. Vannak még szomorúbb esetek is, a megelőlegező kölcsönt nem kell visszafizetni, ha házaspár egyik tagja életét veszti, vagy legalább 67 %-os mértékig megrokkan, illetve ha a gyermek a terhesség 26. hetét követően halva születik.

Önerő helyett, vagy az önerő kiegészítéseként?

Érdeklődtünk több kereskedelmi banknál, hogy önerő bevonása nélkül, kizárólag a megelőlegező kölcsön és lakáshitel igénybevételével megvalósítható-e az adásvétel? Feltételeztük, hogy egy fiatal házaspár 15 millió forintos új építésű 2 szobás budapesti ingatlant vásárol. Ez lesz az első lakásuk és önerőt nem szeretnének bevonni. A lakáslízinget kizártuk, mivel ha már adott a lehetőség, akkor a megelőlegezett támogatásból és lakáshitelből vásárolnák meg az ingatlant.

A bankok eltérő válaszokat adtak, voltak olyan hitelintézetek, akik - hozzátéve, hogy ha az eladó is belemegy az önerő nélküli szerződésbe -, elfogadják önerőnek a megelőlegező kölcsönt a különbözetre pedig forint és deviza alapú hitelt ajánlottak. Akadtak pénzintézetek, ahol 5 % és 10 % közötti önerőt mindenképpen előírnak és a saját erő kiegészítéseként adják a megelőlegező kölcsönt és a lakáshiteleket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az első csoportba tartozik az OTP Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen Bank. A példaként megemlített 15 millió forintos vételár két részletben finanszírozható, 2,4 millió forint megelőlegező kölcsön és 12,6 millió forint lakáshitel.

Forrás: Pénzcentrum adatgyűjtés


A másik kategóriába az Erste Bank, a K&H Bank és a Budapest Bank tarozik. A Kereskedelmi és Hitelbank 10 %-ot, a Budapest Bank 5 %-ot kért, az Erste Bank a saját hitelfedezeti számításai alapján egy köztes megoldást ajánlott.

Miután a bank ajánlatát végighallgattuk és a jövedelemvizsgálaton sem bukunk el, megkezdődhet a lakáskeresés. Arra fel kell készülni, hogy az új lakások eladói biztosítékként néhány százezer forintot mindenképpen kérnek az adásvételi szerződés aláírásakor, valamint a banki költségek is elvisznek párszázezer forintot.


Ha ragaszkodunk a 100 %-os finanszírozáshoz, akkor helyezzük az eladó által kért összeget ügyvédi letétbe azzal a feltétellel, hogy ha a bank átutalta a teljes vételárat, akkor a letétbe helyezett összeg visszajár. A lakáslízing igénybevételekor az a különbség, hogy az építtető és a lízingcég megállapodást köt egymással és készültségi foknak megfelelően történik a finanszírozás, a mi esetünkben, főleg, ha az építkezést másik bank finanszírozza, csak az épület elkészülte után folyósít a bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?