Pangó lakáspiacon óvatosabbak a bankok

Pénzcentrum
2008. április 8. 09:00

A bankok hitelezési gyakorlatának egyik része a fedezetértékelés. A pezsgő lakáspiaccal rendelkező városokban, akár a becsült érték száz százalékát is felveheti az igénylő, egyes vidéki településeken többmilliós önerővel kell rendelkeznie a lakásvásárlónak, míg a banki településlisták alján szereplő falvakban történő adásvételeket nem is finanszírozzák - írja a Magyar Nemzet.

A bank által megbízott értékbecslő feladata a hitelbiztosítéki érték meghatározása, ennek bizonyos százalékát finanszírozza a bank. Ennek a pontos meghatározása azért fontos, mert a hitel nemfizetése esetén ennyiért próbálja meg a bank értékesíteni az ingatlant úgy, hogy lehetőleg három hónapon belül megtérüljön a követelése.

Az értékbecslők dolga nem könnyű olyan falvakban, ahol évente csak egy-két tulajdonosváltás van. A vidéki falvakban a munkalehetőségek száma is alacsonyabb, nem könnyű új állást találni, ha az előzőt elveszítjük, ezért is kockázatosabbak az ügyletek. A szerződéses vételár 60 %-áig is csökkenhet a menekülési érték, így a vevőnek többmilliós önerővel és rendszeres jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy hitelképes legyen.

Azokban a városokban, ahol folyamatos mozgásban van a lakáspiac, valamint az új építésű lakások esetében a bankok sokkal magasabb hányadát finanszírozzák a vételárnak. A banki kockázatot csökkenti az, hogy az ingatlan értéke a sok összehasonlító adat alapján pontosabban meghatározható és probléma esetén könnyebben értékesíthető, mint a falvakban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57