500 ezres hitelkeret-csökkentés ügyfelenként: bekeményítenek a britek!

Pénzcentrum
2008. április 8. 10:05

A jelzálogpiaci válság hatásai folyamatosan újabb és újabb területeket érnek el. A jelzáloghitelek részleteit sokan nem tudják fizetni, de azért, hogy ne vigye el a bank a házat, előbb hagyják az autóhiteleket és a hitelkártya adósságokat bedőlni. De már olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint azoknak az ügyfeleknek is bevonták a kártyáját, akik rendesen fizettek, csak mert magasabb kockázatúnak értékelték őket. A legújabb információk szerint a brit ügyfelektől eddig 3,1 milliárd font (998,2 milliárd forint) értékben vonták vissza a hitelkeretet. De ez még mindig csak azt eredményezte, hogy 20 emberből 1 kényszerül kevesebbet költeni...

A Moneyexpert.com adatai szerint közel 1,8 millió ügyfelet érintett a hitelkeret összességében 3,1 milliárd fonttal (998,2 milliárd forint) történő csökkentése az elmúlt 6 hónapban, ami átlagosan 1 600 fontot (515,2 ezer forint) jelent fejenként. A kutatás eredménye ékes bizonyítéka annak, hogy a hitelkártyás cégek egyre jobban félnek azoktól az ügyfelektől, akiknél magasabb az esélye a nem fizetésnek, mint átlagosan, és inkább csökkentik, vagy egyszerűen visszavonják a hitelkeretet.

Szakértők szerint ráadásul ez még nem minden. A túlterhelt ügyfelek ennek hatására valószínűleg csak másik hitelkártya után fognak nézni, vagyis az egész helyzet nem a kívánt hatást fogja kiváltani, nem az elköltött pénz mennyisége fog visszaesni, mindössze még plusz egy kártyát szereznek be a britek. Havonta átlagosan 980 ezer embert vált szolgáltatót, aminek nagy része emiatt történik, ugyanis a piaci verseny eredményeképpen az első évben sok társaságnál komoly kedvezmények vannak.

Sokaknak még az sem jelent figyelmeztetést, hogy szinte már minden cégtől volt hitelkártyájuk, és jelenleg is többel rendelkeznek, a hitel összege pedig csak egyre növekszik. Az már egy jó jel, ha az ügyfélnek már legalább a visszafizetésre vonatkozóan vannak tervei, de a britek nagy része ezzel sem törődik.

Leginkább a fiatal adósok vannak veszélyben, ugyanis ők eleve magasabb kockázati szintet jelentenek a bankoknak, a 25 - 34 éves korosztályból több mint 6 százaléknak lett alacsonyabb az elkölthető kerete az elmúlt 6 hónapban, mint előtte, ez közel 568,6 ezer embert jelent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Moneyexpert.com szakértői szerint az egy jó taktika lehet, hogy rendszeresen megvizsgáljuk a cégeket, vajon ki kínálja a legkedvezőbb feltételeket, de arra nagyon oda kell figyelni, hogy sokszor anyagilag nem éri meg a váltás, mivel nagyon alacsony a kedvezmények közötti különbség, és sok cég ráadásul csak akkor ad kedvezőbb feltételeket, ha mondjuk egy évig rendesen fizet az ügyfél...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35