14 °C Budapest

500 ezres hitelkeret-csökkentés ügyfelenként: bekeményítenek a britek!

Pénzcentrum
2008. április 8. 10:05

A jelzálogpiaci válság hatásai folyamatosan újabb és újabb területeket érnek el. A jelzáloghitelek részleteit sokan nem tudják fizetni, de azért, hogy ne vigye el a bank a házat, előbb hagyják az autóhiteleket és a hitelkártya adósságokat bedőlni. De már olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint azoknak az ügyfeleknek is bevonták a kártyáját, akik rendesen fizettek, csak mert magasabb kockázatúnak értékelték őket. A legújabb információk szerint a brit ügyfelektől eddig 3,1 milliárd font (998,2 milliárd forint) értékben vonták vissza a hitelkeretet. De ez még mindig csak azt eredményezte, hogy 20 emberből 1 kényszerül kevesebbet költeni...

A Moneyexpert.com adatai szerint közel 1,8 millió ügyfelet érintett a hitelkeret összességében 3,1 milliárd fonttal (998,2 milliárd forint) történő csökkentése az elmúlt 6 hónapban, ami átlagosan 1 600 fontot (515,2 ezer forint) jelent fejenként. A kutatás eredménye ékes bizonyítéka annak, hogy a hitelkártyás cégek egyre jobban félnek azoktól az ügyfelektől, akiknél magasabb az esélye a nem fizetésnek, mint átlagosan, és inkább csökkentik, vagy egyszerűen visszavonják a hitelkeretet.

Szakértők szerint ráadásul ez még nem minden. A túlterhelt ügyfelek ennek hatására valószínűleg csak másik hitelkártya után fognak nézni, vagyis az egész helyzet nem a kívánt hatást fogja kiváltani, nem az elköltött pénz mennyisége fog visszaesni, mindössze még plusz egy kártyát szereznek be a britek. Havonta átlagosan 980 ezer embert vált szolgáltatót, aminek nagy része emiatt történik, ugyanis a piaci verseny eredményeképpen az első évben sok társaságnál komoly kedvezmények vannak.

Sokaknak még az sem jelent figyelmeztetést, hogy szinte már minden cégtől volt hitelkártyájuk, és jelenleg is többel rendelkeznek, a hitel összege pedig csak egyre növekszik. Az már egy jó jel, ha az ügyfélnek már legalább a visszafizetésre vonatkozóan vannak tervei, de a britek nagy része ezzel sem törődik.

Leginkább a fiatal adósok vannak veszélyben, ugyanis ők eleve magasabb kockázati szintet jelentenek a bankoknak, a 25 - 34 éves korosztályból több mint 6 százaléknak lett alacsonyabb az elkölthető kerete az elmúlt 6 hónapban, mint előtte, ez közel 568,6 ezer embert jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Moneyexpert.com szakértői szerint az egy jó taktika lehet, hogy rendszeresen megvizsgáljuk a cégeket, vajon ki kínálja a legkedvezőbb feltételeket, de arra nagyon oda kell figyelni, hogy sokszor anyagilag nem éri meg a váltás, mivel nagyon alacsony a kedvezmények közötti különbség, és sok cég ráadásul csak akkor ad kedvezőbb feltételeket, ha mondjuk egy évig rendesen fizet az ügyfél...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?