21 °C Budapest

Nem félünk az érmebevonástól

Pénzcentrum
2008. február 27. 13:39

A Magyar Nemzeti Bank legújabb közvélemény-kutatása szerint már a lakosság 90%-a támogatja az 1 és 2 forintos érmék bevonását; ez magasabb a tavaly évvégén mért értéknél. Bár az 1 és 2 forintos érmékkel pénteken vásárolhatunk utoljára, beváltani még öt évig, 2013. március 1-ig lehet ezeket a kiscímletű érméket.

A Magyar Nemzeti Bank februárban megismételte az őszi, 1 és 2 forintos érmék bevonásával kapcsolatos országos, reprezentatív felmérését a lakosság körében.

A kutatási eredmények szerint a pénzérmék bevonásának pontos időpontját (év/hónap) gyakorlatilag minden válaszadó tudja, és az emberek tájékozottabbak a bevonás körülményeiről is, mint egy negyedévvel ezelőtt. A pénzérmék bevonását idén többen, a megkérdezettek 90%-a támogatja, véleményük szerint alig használjuk már ezeket az érméket, értékük nagyon alacsony, így megkérdőjeleződik szükségességük. Ezzel párhuzamosan csökkent a bevonás miatt aggódók - akik az árak drágulásától félnek - aránya is a második vizsgált időszakban.

A válaszadók 85%-a nem tart attól, hogy az aprók bevonása befolyásolná saját anyagi helyzetét, 10%-uk pedig kifejezetten pozitív változást remél. A megkérdezettek több mint fele szerint a bevonás nem gyakorol lényeges hatást az ország gazdasági helyzetére, míg csaknem minden harmadik ember gondolja úgy, hogy a pénzbevonás segít az ország gazdasági helyzetén.

A kutatás kitért a kerekítési szabályok ismeretének feltérképezésére is. A megkérdezettek többsége az ötös kerekítés szabályainak megfelelően és jól kerekíti 0, illetve 5-ös végűre az adott számértékeket, a rosszul kerekítők aránya egyes esetekben (pl. a 7-re végződő értékeknél sokan helytelenül fölfelé 10-re kerekítenek, holott a lefelé 5-re kerekítés a helyes) még viszonylag magas. A Magyar Nemzeti Bank ezért a lehetőségek szerint minden érdeklődő kereskedőnek igyekszik eljuttatni a kerekítés szabályait bemutató színes matricát, ezzel is segítve mind a vásárlók, mind a pénztárosok dolgát az első időszakban. Tájékoztató matricát bárki díjtalanul igényelhet a www.forint.hu holnapon is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Nemzeti Bank 2007. szeptember 21-i bejelentésének megfelelően február 29-én lehet utoljára 1 és 2 forintok érmékkel fizetni. Akinél azonban a későbbiekben marad ezekből a kiscímletű érmékből, annak sem vész el a pénze, hiszen a posta, a kereskedelmi bankok és a takarékszövetkezetek többsége még általában fél évig, a Magyar Nemzeti Bank pénztára pedig még öt évig, egészen 2013. március 1-ig névértéken beváltja ezeket az érméket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?