16 °C Budapest

Bankcsődveszély réme fenyeget Amerikában

Pénzcentrum
2007. november 9. 09:30

Az Egyesült Államokban új számviteli szabványt kell alkalmazniuk a pénzügyi szolgáltatóknak, az úgynevezett 157-es szabályt, amely az eszközértékeléssel kapcsolatosan ír elő jelentős újításokat - tudósít a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Concorde Értékpapír Zrt. szerint az új szabályok miatt a következmények beláthatatlanok is lehetnek. A változásoknak két fő eleme van. A bankoknak, alapkezelőknek a jövőben három fő csoportba (Level 1, 2, 3) kell sorolniuk eszközeiket.

A másik újítás a fokozott nyilvánosság követelménye. A pénzügyi szolgáltatóknak jelentéseikkel egyidejűleg kell beszámolniuk az eszközeik értékelésével kapcsolatos összes fontos részletről, és meg kell jeleníteniük a könyveikben nyilvántartott instrumentumaikon a bázisidőszakhoz, illetve az előző megfigyelési ponthoz képest keletkezett nyereséget, vagy veszteséget.

A Concorde szerint a legnagyobb érdeklődésre a legkockázatosabb, Level 3-as kategóriájú eszközök tartanak számot, ugyanis ezek jelentős hányadát a subprime jelzáloghitelek összecsomagolásával létrehozott konstrukciók teszik ki. Ezek a mögöttük álló rossz hitelek tömeges bedőlésének lehetősége miatt erősen ki vannak téve a váratlan leírás veszélyének.

A már közzétett adatok rémisztőek, a legtöbb nagy befektetési bank a saját tőkéjét meghaladó szintre értékelte fel a Level 3-as kategóriájú eszközöket, annak ellenére, hogy abban érdekeltek, hogy eszközeik minél kisebb részét sorolják a legveszélyesebb kategóriába.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beláthatatlan következmények miatt a Concorde szerint szinte biztosra vehető, hogy a kibontakozó katasztrófát a kormányzat szükség esetén adminisztratív eszközökkel is megelőzi.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20