12 °C Budapest

Zuhanórepülés után landolás: az autópiac stabilizálódásáról beszélt a GÉMOSZ elnöke

Pénzcentrum
2007. október 24. 16:45

Gablini Gábor szerint stabilizálódni látszik a hazai autópiac, a Gépjárműimportőrök Országos Szövetségének elnöke a Magyar Lízingszövetség negyedéves sajtótájékoztatóján beszélt az utóbbi háromnegyedévben tapasztalt változásokról, és a piac átrendeződéséről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A GÉMOSZ elnöke elmondta, hogy a 2006. második félévéig eltelt egy évben trendnélküliség jellemezte a magyar piacot, az eladások hónapról hónapra ingadoztak. Az elmúlt három hónapban történt események azonban arra engednek következtetni, hogy ez az állapot hamarosan megszűnik, a piac elérte mélypontját.

A legnagyobb visszaesést a kisautók között, az A és B kategóriában tapasztalták a kereskedők, míg a C kategóriába tartozó modellek, így például a Volkswagen Golf, a Peugeot 307, a Renault Megane és a Toyota Corolla eladásai erősödtek. A legnagyobb fejlődésre azonban nem itt, hanem a prémiumszegmensben került sor.

2007. harmadik negyedévében a lízingcégek 20, a teljes három negyedévben 6 százalékkal többet helyeztek ki, mint az előző év azonos időszakában. A piac átrendeződését mutatja, hogy a volumennövekedés együtt járt a szerződések számának stagnálásával, illetve enyhe csökkenésével. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy szerződésre vonatkozó hitelösszeg nőtt, amely arra enged következtetni, hogy pontosan a kisebb értékkel rendelkező autók iránt érdeklődő vásárlók maradnak el a piacról.

Gablini Gábor a piac megtisztulását végső soron egészséges folyamatnak tartja, amely biztosítja, hogy valóban csakis azok vegyenek autót, akik tudják vállalni a fenntartásával kapcsolatos költségeket. A bedőlések ugyanis egyik félnek sem szolgálják az érdekét. Ezt szolgálja majd a PSZÁF azon kezdeményezése, mely a fogyasztók minél szélesebb körben való tájékoztatását célozza.

A Lízingszövetség egyetért és támogatja a fogyasztók figyelmének felhívására vonatkozó törekvéseket, melyek pótolhatják a piac önkorlátozásának elmaradásából fakadó problémákat, így a 0 százalékos önrésszel és 10 éves futamidővel való finanszírozás további jelenlétét.

Emellett a szakmai szervezetek együttműködésének keretében hamarosan létrejöhet egy megállapodás, amely a folyamatosan szaporodó lízingcsalások visszaszorítására irányul. A szakmai szervezetek és a hatóságok a gépjármű-jelölések terén szeretnének előrelépéseket tenni. Gablini Gábor azt azonban leszögezte, hogy ez nem a pénztárcák, hanem az együttműködő szervezetek költségvetését terheli majd.

Az Il Ferro jelenséggel kapcsolatban a Magyar Lízingszövetség alelnöke, Mészáros György elmondta, hogy a sikeres refinanszírozások eredményeképpen nem került sor olyan tömeges bedőlésre az IL Ferros ügyfelek körében, mint ahogy azt korábban jósolta a szakma. Gablini Gábor hozzátette, hogy a szövetség eddig is mindent megtett a jóhiszemű, de pórul járt ügyfelek megsegítése érdekében, hogy azok ne veszítsék el autóikat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az autófinanszírozás mellett a Lízingszövetség elnöke, Báti Balázs ismertette a teljes lízingpiacra és annak részpiacára vonatkozó adatokat. 2007. első háromnegyed évében a kihelyezett állomány elérte a 857 millió forintot, a finanszírozott eszközök összértéke pedig az 1,1 milliárd forintot. Ezzel a finanszírozás összege ismételten kétszámjegyű növekedést mutat.

A legjobban, meglepetésre, nem a haszongépjárművek, hanem a gépek és berendezések teljesítettek, ahol az átlagos növekedés elérte a 30 százalékot. Ennek jó részét a mezőgazdasági gépek adják. Bár az elhibázott fordítást már sikerült kijavítani a törvényben, annak hatályba lépéséig továbbra sem lehet európai uniós támogatást igénybe venni, ha a pályázó lízinggel szeretné megoldani az adott eszköz finanszírozását.

Az ingatlanlízing-piac az elmúlt háromnegyed évben 21 százalékos bővülést mutatott. A számok arról tanúskodnak, hogy a lakosság körében egyre inkább elfogadott termékké válik a lakáslízing, bár a piac még mindig kicsi, összességében 95 milliárd forintot tesz ki. A piac leginkább domináns szereplője az OTP Lakáslízing.

A Magyar Lízingszövetség egyre szorosabb együttműködést folytat a Faktoringszövetséggel, közös érdekük ugyanis, tudhattuk meg Lévai Gábortól, a Lízingszövetség főtitkárától, hogy elérjék, hogy a hitel alternatívájaként jelentkező konstrukciók a törvényi szabályozás terén is egyenértékűvé váljanak azzal. Mindként szövetség olyan szervezeteket tömörít, amelyek a kis- és középvállalkozások finanszírozási gondjainak megoldása terén játszanak fontos szerepet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?