4 °C Budapest

Zuhanórepülés után landolás: az autópiac stabilizálódásáról beszélt a GÉMOSZ elnöke

Pénzcentrum
2007. október 24. 16:45

Gablini Gábor szerint stabilizálódni látszik a hazai autópiac, a Gépjárműimportőrök Országos Szövetségének elnöke a Magyar Lízingszövetség negyedéves sajtótájékoztatóján beszélt az utóbbi háromnegyedévben tapasztalt változásokról, és a piac átrendeződéséről.

A GÉMOSZ elnöke elmondta, hogy a 2006. második félévéig eltelt egy évben trendnélküliség jellemezte a magyar piacot, az eladások hónapról hónapra ingadoztak. Az elmúlt három hónapban történt események azonban arra engednek következtetni, hogy ez az állapot hamarosan megszűnik, a piac elérte mélypontját.

A legnagyobb visszaesést a kisautók között, az A és B kategóriában tapasztalták a kereskedők, míg a C kategóriába tartozó modellek, így például a Volkswagen Golf, a Peugeot 307, a Renault Megane és a Toyota Corolla eladásai erősödtek. A legnagyobb fejlődésre azonban nem itt, hanem a prémiumszegmensben került sor.

2007. harmadik negyedévében a lízingcégek 20, a teljes három negyedévben 6 százalékkal többet helyeztek ki, mint az előző év azonos időszakában. A piac átrendeződését mutatja, hogy a volumennövekedés együtt járt a szerződések számának stagnálásával, illetve enyhe csökkenésével. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy szerződésre vonatkozó hitelösszeg nőtt, amely arra enged következtetni, hogy pontosan a kisebb értékkel rendelkező autók iránt érdeklődő vásárlók maradnak el a piacról.

Gablini Gábor a piac megtisztulását végső soron egészséges folyamatnak tartja, amely biztosítja, hogy valóban csakis azok vegyenek autót, akik tudják vállalni a fenntartásával kapcsolatos költségeket. A bedőlések ugyanis egyik félnek sem szolgálják az érdekét. Ezt szolgálja majd a PSZÁF azon kezdeményezése, mely a fogyasztók minél szélesebb körben való tájékoztatását célozza.

A Lízingszövetség egyetért és támogatja a fogyasztók figyelmének felhívására vonatkozó törekvéseket, melyek pótolhatják a piac önkorlátozásának elmaradásából fakadó problémákat, így a 0 százalékos önrésszel és 10 éves futamidővel való finanszírozás további jelenlétét.

Emellett a szakmai szervezetek együttműködésének keretében hamarosan létrejöhet egy megállapodás, amely a folyamatosan szaporodó lízingcsalások visszaszorítására irányul. A szakmai szervezetek és a hatóságok a gépjármű-jelölések terén szeretnének előrelépéseket tenni. Gablini Gábor azt azonban leszögezte, hogy ez nem a pénztárcák, hanem az együttműködő szervezetek költségvetését terheli majd.

Az Il Ferro jelenséggel kapcsolatban a Magyar Lízingszövetség alelnöke, Mészáros György elmondta, hogy a sikeres refinanszírozások eredményeképpen nem került sor olyan tömeges bedőlésre az IL Ferros ügyfelek körében, mint ahogy azt korábban jósolta a szakma. Gablini Gábor hozzátette, hogy a szövetség eddig is mindent megtett a jóhiszemű, de pórul járt ügyfelek megsegítése érdekében, hogy azok ne veszítsék el autóikat.

Az autófinanszírozás mellett a Lízingszövetség elnöke, Báti Balázs ismertette a teljes lízingpiacra és annak részpiacára vonatkozó adatokat. 2007. első háromnegyed évében a kihelyezett állomány elérte a 857 millió forintot, a finanszírozott eszközök összértéke pedig az 1,1 milliárd forintot. Ezzel a finanszírozás összege ismételten kétszámjegyű növekedést mutat.

A legjobban, meglepetésre, nem a haszongépjárművek, hanem a gépek és berendezések teljesítettek, ahol az átlagos növekedés elérte a 30 százalékot. Ennek jó részét a mezőgazdasági gépek adják. Bár az elhibázott fordítást már sikerült kijavítani a törvényben, annak hatályba lépéséig továbbra sem lehet európai uniós támogatást igénybe venni, ha a pályázó lízinggel szeretné megoldani az adott eszköz finanszírozását.

Az ingatlanlízing-piac az elmúlt háromnegyed évben 21 százalékos bővülést mutatott. A számok arról tanúskodnak, hogy a lakosság körében egyre inkább elfogadott termékké válik a lakáslízing, bár a piac még mindig kicsi, összességében 95 milliárd forintot tesz ki. A piac leginkább domináns szereplője az OTP Lakáslízing.

A Magyar Lízingszövetség egyre szorosabb együttműködést folytat a Faktoringszövetséggel, közös érdekük ugyanis, tudhattuk meg Lévai Gábortól, a Lízingszövetség főtitkárától, hogy elérjék, hogy a hitel alternatívájaként jelentkező konstrukciók a törvényi szabályozás terén is egyenértékűvé váljanak azzal. Mindként szövetség olyan szervezeteket tömörít, amelyek a kis- és középvállalkozások finanszírozási gondjainak megoldása terén játszanak fontos szerepet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?