Hitelkártyás huzavona: ki fizet a csalásokért?

Pénzcentrum
2007. október 5. 11:00

Az elmúlt nyáron több botrányt kavart, milliós nagyságrendű adatlopások arra késztették a legnagyobb kártyatársaságokat, így a VISA-t és a MasterCardot is, hogy szigorúbb adattárolási követelmények betartását követeljék meg a velük partneri kapcsolatban álló kiskereskedőktől.

Az Egyesült Államok legnagyobb kibocsátójának számító VISA szeptember 30-ig adott határidőt a vele szerződésben álló 327 kereskedőnek arra, hogy megfeleljen a MasterCarddal együttműködésben kidolgozott Payment Card Industry Data Security Standard-nek, mely 12 területen határozza meg az elérendő célokat, és az ahhoz szükséges eszközöket.

A VISA többek között megköveteli, hogy a kártyabirtokosok adatai kódolásra kerüljenek, a számítógép hozzáféréssel rendelkező alkalmazottak egyedi felhasználónévvel rendelkezzenek, és ehhez csatoltan rögzítésére kerüljenek személyi igazolvány számaik, valamint hogy a vállalatok rendszeres biztonsági ellenőrzésekkel igazolják, hogy nem történt betörés a rendszerbe.

A kereskedők szövetsége szerint ezen lépések valóban a biztonságosabb kártyahasználat felé vezetnek, de véleményük szerint az elavult számítógépes rendszerrel rendelkező kereskedők esetében a VISA által megkövetelt standardoknak való megfelelés olyan lenne, mintha légzsákot szerelnénk egy 25 éves Trabantba.

A szövetség szerint így nincs sok csodálkoznivaló azon, hogy a partnerek csupán 40 százaléka tudta tartani a kártyatársaság által meghatározott határidőt. A VISA az "engedetlen" kereskedőket a partneri díjak további 3 százalékos emelésével sújtja majd. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás értékének 3 százalékáról kell lemondani a kereskedőknek, ez egy nagyobb lánc esetében dollármilliókra rúghat.

Egyszerűbb és olcsóbb megoldást jelentene, ha a kereskedőknek, a vitás fizetések tisztázása végett, nem kellene tárolniuk a bankkártyás adatokat, azokat egy központban rögzítenék a kártyatársaságok.

A bankkártyás fizetés biztonságosságának növelése az Európai Unión belül is kiemelt feladatnak tekinthető, a tagállamokban az EMV chipet tartalmazó kártyák általános elterjedése jelentheti a megoldást. Amennyiben a Liability Shiftről szóló uniós rendelet hatályba lép, és a chippel rendelkező kártyát egy olyan terminálban használják, amely nincs olvasóval felszerelve, az okozott kárért a mulasztást elkövető bank válik majd felelőssé.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16