2 °C Budapest

Hitelkártyás huzavona: ki fizet a csalásokért?

Pénzcentrum
2007. október 5. 11:00

Az elmúlt nyáron több botrányt kavart, milliós nagyságrendű adatlopások arra késztették a legnagyobb kártyatársaságokat, így a VISA-t és a MasterCardot is, hogy szigorúbb adattárolási követelmények betartását követeljék meg a velük partneri kapcsolatban álló kiskereskedőktől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Egyesült Államok legnagyobb kibocsátójának számító VISA szeptember 30-ig adott határidőt a vele szerződésben álló 327 kereskedőnek arra, hogy megfeleljen a MasterCarddal együttműködésben kidolgozott Payment Card Industry Data Security Standard-nek, mely 12 területen határozza meg az elérendő célokat, és az ahhoz szükséges eszközöket.

A VISA többek között megköveteli, hogy a kártyabirtokosok adatai kódolásra kerüljenek, a számítógép hozzáféréssel rendelkező alkalmazottak egyedi felhasználónévvel rendelkezzenek, és ehhez csatoltan rögzítésére kerüljenek személyi igazolvány számaik, valamint hogy a vállalatok rendszeres biztonsági ellenőrzésekkel igazolják, hogy nem történt betörés a rendszerbe.

A kereskedők szövetsége szerint ezen lépések valóban a biztonságosabb kártyahasználat felé vezetnek, de véleményük szerint az elavult számítógépes rendszerrel rendelkező kereskedők esetében a VISA által megkövetelt standardoknak való megfelelés olyan lenne, mintha légzsákot szerelnénk egy 25 éves Trabantba.

A szövetség szerint így nincs sok csodálkoznivaló azon, hogy a partnerek csupán 40 százaléka tudta tartani a kártyatársaság által meghatározott határidőt. A VISA az "engedetlen" kereskedőket a partneri díjak további 3 százalékos emelésével sújtja majd. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás értékének 3 százalékáról kell lemondani a kereskedőknek, ez egy nagyobb lánc esetében dollármilliókra rúghat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyszerűbb és olcsóbb megoldást jelentene, ha a kereskedőknek, a vitás fizetések tisztázása végett, nem kellene tárolniuk a bankkártyás adatokat, azokat egy központban rögzítenék a kártyatársaságok.

A bankkártyás fizetés biztonságosságának növelése az Európai Unión belül is kiemelt feladatnak tekinthető, a tagállamokban az EMV chipet tartalmazó kártyák általános elterjedése jelentheti a megoldást. Amennyiben a Liability Shiftről szóló uniós rendelet hatályba lép, és a chippel rendelkező kártyát egy olyan terminálban használják, amely nincs olvasóval felszerelve, az okozott kárért a mulasztást elkövető bank válik majd felelőssé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59