3 °C Budapest

Hitelt 30%-kal olcsóbban? Nem törvénytelen, de sietni kell!

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 05:55

Egyre gyakrabban hallhatunk elismerő szavakat a nálunk egyelőre még csak "várva várt" státuszban lévő pozitív adóslistával kapcsolatban, és ámulva csodáljuk az amerikaihoz hasonló rendszereket, ahol minden egyes állampolgárt egyetlen hitel-besorolási számmal le lehet írni, mely alapját képezheti a banki árazási döntéseknek. Arról már jóval kevesebb szó esik, milyen könnyű átverni egy amerikai típusú rendszert, így gyakorlatilag olyanok is rendkívül olcsón jutnak hitelhez, akik életük korábbi szakaszában szinte mindent elkövettek azért, hogy a lehető legrosszabb adósnak minősüljenek. Rántsuk le a leplet az apró trükkről, mely megcáfolja a csoda-modell sebezhetetlenségi mítoszát!

Minden egy kéretlen levéllel kezdődött...

Spam nélkül ma már nincs is internet és szinte egyetlen vállalkozás sem hagyja ki építkezési stratégiájából ezt a hatékony és nem mellesleg törvénysértő eszközt. A napokban sikerült végre beszereznünk egy olyan elektronikus levelet, mely arról tájékoztatott, hogy jelenlegi hitel-besorolási értékünk 450 pontos, de könnyen lehetne ebből 750 pontot is csinálni, ha áldozunk rá egy kis pénzt, ami egy hitelfelvétel esetén már az első törlesztéseknél megtérülhet. (Az amerikai hitel-besorolási rendszerben az alacsony pont jelenti a kedvezőtlen minősítést, mely felárat von maga után a hiteligénylésnél, a magas pontszám pedig megbízhatóságot, ezáltal alacsonyabb kamatokat vetít előre.)

A világhálón kicsit körülnézve rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy az "elesettek felkarolása", azaz a hitelminősítés mesterséges javítása valóságos iparággá fejlődött. Hirdetések tucatjai győzködik a bajba jutottakat, hogy egy kis segítséggel azonnal hitelhez juthatnak és az alacsonyabb kamatok mellett a társadalmi megbecsülést is élvezhetik, elvégre egy jó adós, mégiscsak egy jó adós...

Mennyi az annyi? Miért is kell kipofozni a pontszámot hitelfelvétel előtt...

Mielőtt lerántanánk a leplet a bevált trükkről, győződjünk meg róla saját szemünkkel, hogy nagyon is kifizetődő lehet a legális kiskapu(k) kihasználása!

Az amerikai rendszer elég egyszerűen működik: egy helyre gyűjti egy adott személy minden pénzügyi adatát, melyek együttesen befolyásolják a kialakult pontszámot. Amennyiben valakitől visszavették a hitellel terhelt ingatlanát vagy behajtók inkasszáltak a számlájáról, akkor ez a negatív bejegyzés 7 évig rontja a hitelbesorolását. Amennyiben valaki élt a magáncsőd lehetőségével, akkor ezt a megbélyegzést 10 évig nem moshatja le magáról. A sötét foltok persze idővel megfakulnak, ha valaki folyamatosan rendesen törleszti adósságait (vagy talál valakit, aki így tesz...de ne szaladjunk ennyire előre!).

Mindent összevetve elmondható, hogy a hitel-besorolási pontérték 200-zal való feljebb tornázása (mely azért már valódi akrobatikus mutatvány) egy hagyományos jelzáloghitel esetén mintegy 30%-kal mérsékli a havi törlesztő részletet. Egy teljesen standard hitelfelvételnél ezzel havonta 600-800 dollárt lehet spórolni, ehhez képest viszont nem kerül olyan sokba a trükk. Lássuk hát, miről van szó!

Aranyat ér a trükk, szeptemberig!

A hitelminősítési rendszerben jelenleg sokak által kihasznált kiskapuként funkcionál, hogy könnyen kölcsönvehetjük mások példás fizetési múltját. Ehhez nem kell mást tenni, csak megállapodni valakivel arról, hogy a hitelkártyájához kapcsolódó számlát felhatalmazásával társkártya tulajdonosként használhassuk. Természetesen olyan hitelkártyást kell választani, aki hosszú évek óta mindig hibátlanul törlesztett, így tökéletes hiteltörténete felturbózhatja a bajba jutottét. A gyakorlatban a felek meg szoktak állapodni arról, hogy a rossz hitel-besorolású fél a kapott társkártyát azonnal odaadja az eredeti kártyatulajdonosnak, így a múltját kölcsönadó személynek nem sérülhet a minősítése a másik esetleges hanyagsága folytán.

Elvileg természetesen a problémáiból kilábalni igyekvő személy számára is veszélyt jelenthet, ha a korábban példás magatartást tanúsító kártyatulajdonos valamiért késedelembe esik a törlesztéssel, ekkor ugyanis mindkettejük minősítése romlana. Mivel azonban valóságos üzletággá fejlődött már a megoldások ilyen módon való kínálása, a kialakult közvetítői réteg a kockázatok limitálásában is segédkezik. (A közvetítők vállalják, hogy a kapott társkártyát azonnal megsemmisítik, a felhatalmazott társtulajdonos felhatalmazását pedig töröltetik, amint megkapta az új hitelt. Ezt követően erre nincs is szükség, hiszen a feljavított eredmény nem romlik vissza a törléssel sem.)

Ejtsünk most szót a legfontosabb részletről, az árakról! A közvetítő irodák egy hitelmúltat (azaz egy társkártyás státuszt) 900 dollárért kínálnak, kettőért 1700 dollárt kell fizetni, 5-öt pedig 3500 dollárért lehet megszerezni. Egy megszerzett számla 40-45 pontot javíthat a hitelminősítésen, 2 esetében 60-90 pontos javulásra lehet számítani, míg 5 példás hitelmúlt 150-205 pontot lendíthet a minősítésen. Láthatjuk, hogy az utóbbi esethez szükséges 3500 dollár körüli befektetés kevesebb mint fél év alatt megtérül, ezt követően pedig a vállalkozó kedvű rossz adós élvezheti a jóknak fenntartott előnyöket.

A jó adósok, akik felkínálják hitelmúltjukat, egy-egy tranzakció után 100-150 dollárt kapnak attól függően, hogy mekkora a hitelkeretük és milyen hosszú a makulátlan történetük. Mivel a bajba jutott csak rövid ideig szerepel társtulajdonosként, a forgási idő elég gyors, tehát egy-egy számlával szépen lehet keresni. Tengerentúli híradások szerint akadnak olyan hitelkártyások, akiknek plasztikjaik havi szinten 5000 dollárt hoznak ilyen módon.

Joggal aggódnak a bankok, itt is a válasz!

A közelmúltban számtalanszor beszámoltunk az Egyesült Államok jövedelemigazolás nélküli és a rossz adósokat megcélzó jelzáloghitel piacának összeomlásáról, a bankok tehát a jelenlegi szituációban joggal sérelmezik, hogy nehéz kockázat-tudatosan hitelezni, miközben mindenki minden eszközzel azon dolgozik, hogy átverje őket.

Egy júniusi hivatalos bejelentés szerint a hitelmúlt-kölcsönzés szeptembertől a múlté lehet, mivel ekkor jön ki a hitelminősítő program továbbfejlesztett változata, melyben a felhatalmazott társkártyás státusz nem lesz már hatással a végső pontszámra. A változást visszamenőleg is bevezetik és feltehetően a banki ügyfelek 25%-át érinti majd. Kíváncsian várjuk, mi lesz a következő széles körben alkalmazott kibúvó...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?