7 °C Budapest

Hitelt 30%-kal olcsóbban? Nem törvénytelen, de sietni kell!

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 05:55

Egyre gyakrabban hallhatunk elismerő szavakat a nálunk egyelőre még csak "várva várt" státuszban lévő pozitív adóslistával kapcsolatban, és ámulva csodáljuk az amerikaihoz hasonló rendszereket, ahol minden egyes állampolgárt egyetlen hitel-besorolási számmal le lehet írni, mely alapját képezheti a banki árazási döntéseknek. Arról már jóval kevesebb szó esik, milyen könnyű átverni egy amerikai típusú rendszert, így gyakorlatilag olyanok is rendkívül olcsón jutnak hitelhez, akik életük korábbi szakaszában szinte mindent elkövettek azért, hogy a lehető legrosszabb adósnak minősüljenek. Rántsuk le a leplet az apró trükkről, mely megcáfolja a csoda-modell sebezhetetlenségi mítoszát!

Minden egy kéretlen levéllel kezdődött...

Spam nélkül ma már nincs is internet és szinte egyetlen vállalkozás sem hagyja ki építkezési stratégiájából ezt a hatékony és nem mellesleg törvénysértő eszközt. A napokban sikerült végre beszereznünk egy olyan elektronikus levelet, mely arról tájékoztatott, hogy jelenlegi hitel-besorolási értékünk 450 pontos, de könnyen lehetne ebből 750 pontot is csinálni, ha áldozunk rá egy kis pénzt, ami egy hitelfelvétel esetén már az első törlesztéseknél megtérülhet. (Az amerikai hitel-besorolási rendszerben az alacsony pont jelenti a kedvezőtlen minősítést, mely felárat von maga után a hiteligénylésnél, a magas pontszám pedig megbízhatóságot, ezáltal alacsonyabb kamatokat vetít előre.)

A világhálón kicsit körülnézve rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy az "elesettek felkarolása", azaz a hitelminősítés mesterséges javítása valóságos iparággá fejlődött. Hirdetések tucatjai győzködik a bajba jutottakat, hogy egy kis segítséggel azonnal hitelhez juthatnak és az alacsonyabb kamatok mellett a társadalmi megbecsülést is élvezhetik, elvégre egy jó adós, mégiscsak egy jó adós...

Mennyi az annyi? Miért is kell kipofozni a pontszámot hitelfelvétel előtt...

Mielőtt lerántanánk a leplet a bevált trükkről, győződjünk meg róla saját szemünkkel, hogy nagyon is kifizetődő lehet a legális kiskapu(k) kihasználása!

Az amerikai rendszer elég egyszerűen működik: egy helyre gyűjti egy adott személy minden pénzügyi adatát, melyek együttesen befolyásolják a kialakult pontszámot. Amennyiben valakitől visszavették a hitellel terhelt ingatlanát vagy behajtók inkasszáltak a számlájáról, akkor ez a negatív bejegyzés 7 évig rontja a hitelbesorolását. Amennyiben valaki élt a magáncsőd lehetőségével, akkor ezt a megbélyegzést 10 évig nem moshatja le magáról. A sötét foltok persze idővel megfakulnak, ha valaki folyamatosan rendesen törleszti adósságait (vagy talál valakit, aki így tesz...de ne szaladjunk ennyire előre!).

Mindent összevetve elmondható, hogy a hitel-besorolási pontérték 200-zal való feljebb tornázása (mely azért már valódi akrobatikus mutatvány) egy hagyományos jelzáloghitel esetén mintegy 30%-kal mérsékli a havi törlesztő részletet. Egy teljesen standard hitelfelvételnél ezzel havonta 600-800 dollárt lehet spórolni, ehhez képest viszont nem kerül olyan sokba a trükk. Lássuk hát, miről van szó!

Aranyat ér a trükk, szeptemberig!

A hitelminősítési rendszerben jelenleg sokak által kihasznált kiskapuként funkcionál, hogy könnyen kölcsönvehetjük mások példás fizetési múltját. Ehhez nem kell mást tenni, csak megállapodni valakivel arról, hogy a hitelkártyájához kapcsolódó számlát felhatalmazásával társkártya tulajdonosként használhassuk. Természetesen olyan hitelkártyást kell választani, aki hosszú évek óta mindig hibátlanul törlesztett, így tökéletes hiteltörténete felturbózhatja a bajba jutottét. A gyakorlatban a felek meg szoktak állapodni arról, hogy a rossz hitel-besorolású fél a kapott társkártyát azonnal odaadja az eredeti kártyatulajdonosnak, így a múltját kölcsönadó személynek nem sérülhet a minősítése a másik esetleges hanyagsága folytán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elvileg természetesen a problémáiból kilábalni igyekvő személy számára is veszélyt jelenthet, ha a korábban példás magatartást tanúsító kártyatulajdonos valamiért késedelembe esik a törlesztéssel, ekkor ugyanis mindkettejük minősítése romlana. Mivel azonban valóságos üzletággá fejlődött már a megoldások ilyen módon való kínálása, a kialakult közvetítői réteg a kockázatok limitálásában is segédkezik. (A közvetítők vállalják, hogy a kapott társkártyát azonnal megsemmisítik, a felhatalmazott társtulajdonos felhatalmazását pedig töröltetik, amint megkapta az új hitelt. Ezt követően erre nincs is szükség, hiszen a feljavított eredmény nem romlik vissza a törléssel sem.)

Ejtsünk most szót a legfontosabb részletről, az árakról! A közvetítő irodák egy hitelmúltat (azaz egy társkártyás státuszt) 900 dollárért kínálnak, kettőért 1700 dollárt kell fizetni, 5-öt pedig 3500 dollárért lehet megszerezni. Egy megszerzett számla 40-45 pontot javíthat a hitelminősítésen, 2 esetében 60-90 pontos javulásra lehet számítani, míg 5 példás hitelmúlt 150-205 pontot lendíthet a minősítésen. Láthatjuk, hogy az utóbbi esethez szükséges 3500 dollár körüli befektetés kevesebb mint fél év alatt megtérül, ezt követően pedig a vállalkozó kedvű rossz adós élvezheti a jóknak fenntartott előnyöket.

A jó adósok, akik felkínálják hitelmúltjukat, egy-egy tranzakció után 100-150 dollárt kapnak attól függően, hogy mekkora a hitelkeretük és milyen hosszú a makulátlan történetük. Mivel a bajba jutott csak rövid ideig szerepel társtulajdonosként, a forgási idő elég gyors, tehát egy-egy számlával szépen lehet keresni. Tengerentúli híradások szerint akadnak olyan hitelkártyások, akiknek plasztikjaik havi szinten 5000 dollárt hoznak ilyen módon.

Joggal aggódnak a bankok, itt is a válasz!

A közelmúltban számtalanszor beszámoltunk az Egyesült Államok jövedelemigazolás nélküli és a rossz adósokat megcélzó jelzáloghitel piacának összeomlásáról, a bankok tehát a jelenlegi szituációban joggal sérelmezik, hogy nehéz kockázat-tudatosan hitelezni, miközben mindenki minden eszközzel azon dolgozik, hogy átverje őket.

Egy júniusi hivatalos bejelentés szerint a hitelmúlt-kölcsönzés szeptembertől a múlté lehet, mivel ekkor jön ki a hitelminősítő program továbbfejlesztett változata, melyben a felhatalmazott társkártyás státusz nem lesz már hatással a végső pontszámra. A változást visszamenőleg is bevezetik és feltehetően a banki ügyfelek 25%-át érinti majd. Kíváncsian várjuk, mi lesz a következő széles körben alkalmazott kibúvó...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem