A devizahitel tényleges kockázata (x)

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 09:04

A lakáshitel-felvétel előtt állók túlnyomó többsége szinte egyetlen paraméterre fókuszál a számára megfelelő hitelkonstrukció kiválasztásakor, ez pedig nem más, mint a havi törlesztőrészlet nagysága. Ez az egyszerű mérlegelés mára oda vezetett, hogy az újonnan folyósított jelzáloghitelek több mint 90%-a svájci frank alapú. Annak ellenére, hogy szinte mindenki hallott már az árfolyamkockázatról, a legtöbben nem tudják pontosan, miként érinti ez hiteltörlesztésüket. A következőkben ezt a kérdéskört tekintjük át, hogy valóban megalapozottan tehessük le voksunkat a "slágerhitel" mellett.

Hogy épül fel a devizahitel?

Egy igazán megalapozott döntés meghozatalához az alacsony törlesztőrészleten túl kell látni és tisztában kell lenni azzal, hogyan épül fel a konstrukció és ebből adódóan milyen kockázatokkal kell számolni.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy amennyiben svájci frankban veszünk fel hitelt, akkor például nem 10 millió forinttal tartozunk a banknak, hanem az ennek megfelelő devizaösszeggel. Igaz, hogy a folyósítás és a törlesztés is forintban történik, a tartozást azonban frankban tartja nyilván a bank. Mivel a legtöbb hitelfelvevő forintban szerzi a jövedelmét, minden egyes hónapban meg kell vásárolnia a törlesztéshez szükséges devizamennyiséget, mely az árfolyam-mozgás függvényében hónapról-hónapra más összegbe kerülhet.

Az árfolyamváltozás tekintetében érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a forint erősödik, akkor kevesebb forintból tudjuk megvenni az aktuális hónapban szükséges frankot, így jobban járunk, míg forintgyengülés esetén ezzel ellentétes a hatás. (Amennyiben például a forint svájci frankkal szembeni árfolyama 160-ról 155-re erősödik, akkor a havi 500 frankos törlesztőrészlet megfizetéséhez 2500 forinttal kevesebb pénzre van szükség.)

Az árfolyamkockázat mellett ki kell emelni, hogy a forinthitelhez hasonlóan a devizaalapú konstrukcióknál is szembesülünk kamatkockázattal, mely a következőből adódik:

- amennyiben a svájci jegybank kamatot emel, megemelkedik a devizahitelünk kamata a következő kamatperiódusra, emellett azonban azonnali hatásként érzékeljük, hogy a frank forinttal szembeni erősödéséből adódóan több forintot kell adnunk a havi törlesztőrészletnek megfelelő devizáért. (A kamatváltozás hatását elkülönülten vizsgálva azt mondhatjuk, hogy egy 25 bázispontos svájci kamatemelés nagyságrendileg 2,5%-kal emeli meg a következő kamatperiódusra vonatkozó törlesztőrészletet.)

Mi alapján érdemes választani?

A piacon alapvetően a forinthitel mellett az euró és a svájci frank alapú konstrukciók közül lehet választani. A három alternatíva pár perc alatt csökkenthető, a forint ugyanis csak támogatott konstrukciók esetén lehet versenyképes a svájci frankkal szemben, az euró pedig számos hitelösszeg-futamidő kombinációnál magasabb törlesztőrészlettel jár, mint a forinthitel. (Mindent összevéve euróban esetleg azért lehet érdemes gondolkodni, mert egy hosszabb futamidő alatt minden bizonnyal hazánk is csatlakozik az euró-zónához, így a jövedelem és a törlesztés devizaneme megegyezik majd, azaz megszűnik az árfolyamkockázat.)

Nézzünk tehát a forinthitel és a svájci frank vonatkozásában egy egyszerű számpéldát, mely megkönnyítheti a döntést. Amennyiben 5 millió forint felvételét tekintjük 10 éves futamidőre, akkor lehetőségünk van a támogatott és piaci kamatozású forint konstrukciókat is megvizsgálni. Ebben az esetben svájci frank hitelnél a havi törlesztőrészlet 356,15 frankra, azaz 55 067 forintra tehető (az adott bank által alkalmazott 154,6-os árfolyam mellett), míg támogatott forinthitel esetén 56 464 Ft-ot kellene havonta fizetnünk. (Állami támogatású konstrukciót azok vehetnek igénybe, akik korábban ezt nem tették és a jogszabály által behatárolt kereteken belüli értékű és méretű ingatlant vásárolnak.) Amennyiben nem vagyunk jogosultak állami támogatásra, akkor forinthitelnél a havi törlesztés felkúszik 70 000 Ft-ra.

Az árfolyamkockázat mérlegelése szempontjából érdemes megvizsgálni, hogy milyen forint/svájci frank árfolyam mellett érné meg jobban hazai pénznemben eladósodni. A példánknál maradva a támogatott forinthitel már 158,5 HUF/CHF árfolyam mellett megérheti, a piaci kamatozású konstrukció diadalához azonban teljesen irreálisnak tűnő szintre, 196,5-re kellene felkúsznia a kurzusnak, mely csaknem 28%-os gyengülést jelentene a jelenlegi szintről. (A középárfolyam jelenleg 154,1 körül tartózkodik.) Az alábbi grafikonon bemutatjuk svájci frank forinttal szembeni árfolyam-alakulását és feltüntetjük a támogatott konstrukciónál kiszámított kulcs-árfolyamszintet is. (A piaci kamatozású hitel töréspontját az ábrázolt 1,5 év alatt gyakorlatilag nem is érintette az árfolyam, mely megerősíti a piaci forinthitel teljes versenyképtelenségével kapcsolatos korábbi megállapításunkat.)


Ne rohanjunk fejjel a falnak!

Mielőtt elhamarkodottan azt a következtetést vonnánk le, hogy máris megtaláltuk a nekünk megfelelő hitelfajtát, mindenképpen ki kell emelni, hogy jövedelmünket sose szabad egy egészséges mértéknél jobban leterhelni. A havi törlesztőrészlet optimális esetben nem haladhatja meg a jövedelem 30%-át, a devizaalapú konstrukciók esetében azonban számításba kell venni, hogy hosszútávon ugyan feltehetően jobban járunk, mint a forinthitellel, a rövidtávú forintgyengülési periódusokat azonban át kell tudni vészelni.

Ha túlterheljük a jövedelmet és bekövetkezik egy jelentősebb forintgyengülés, előfordulhat, hogy épp a legrosszabbkor ijedünk meg és konvertáltatjuk hitelünket forintra. Az optimális devizanem, hitelösszeg és futamidő megválasztása mellett kérdésként merülhet még fel a kamatperiódus hossza is, mely alatt - a korábbi példának megfelelően - a külföldi kamatváltozás nem érint bennünket közvetlenül, ez csak később árazódik be. Mindent összevéve érdemes lehet a komplex döntési helyzetet egy olyan szakértővel átbeszélni, aki a jövedelem terhelhetősége mellett a devizapiacokra vonatkozó várakozásokkal kapcsolatban is tud tanácsot adni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem