4 °C Budapest

Hitelkártyás baleset: te húzod a rövidebbet?

Pénzcentrum
2007. július 10. 05:40

Amikor a "bank pénzét használom" felkiáltással a hitelkártyánkkal fizetünk az egyik kiskereskedelmi óriás által üzemeltett áruházak valamelyikében, jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, vajon nyújtózkodhatunk-e tovább, mint ameddig a takarónk ér? A sokat emlegetett közmondás azonban ez esetben nem csupán annyit takar, hogy szabad és okos-e a saját forrásainkat meghaladva költekeznünk, de felveti azt a kérdést is, vajon érdemes és lehetséges-e a bank által meghatározott hitelkeretet túllépni?


A hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük arról, hogy lehetővé teszik-e ügyfeleik számára, hogy azok a szerződéskötéskor meghatározott hitelkereten túl vásároljanak, illetve, hogy milyen feltételek mellett tehetik ezt meg. Arról is érdeklődtünk, hogy a hitelkártya-tulajdonosok hány százaléka lépi túl a számára ajánlott keretet, és mekkora összeggel.


Addig, amíg a takaród..., vagy mégse?


A válaszoló pénzintézetek többsége arról tájékoztatott bennünket, hogy a hitelkeret-túllépés csakis nemfizetés, illetve díjterhelés esetében fordulhat elő. Csupán néhány kereskedelmi bank, így a Citibank, az Erste és K&H biztosítja hitelkártyás ügyfeleinek azt a lehetőséget, hogy bizonyos feltételek mellett az eredetileg meghatározott hitelkeretnél nagyobb összeg felett rendelkezzenek.


A Citibank döntését azzal indokolta, hogy a bank nem szeretné, hogy a hitelkeret merevsége kellemetlenséget okozna ügyfeleinek, ezért egyedi elbírálás alapján engedélyezi a túllépést, az ügyfél fizetési szokásainak megfelelően, és hangsúlyozandó, hogy csupán alkalomszerűen.


A K&H ezzel szemben egyedi elbírálás nélkül egy alkalommal engedélyezi a kerettúllépést, a negatív egyenleg megszüntetése azonban azonnal esedékessé válik, a hitelkeretet meghaladó tartozás kiegyenlítéséig pedig az ügyfél nem tudja tovább használni a kártyáját.


Hitelkártyás büntetőtételek: a bankok többsége nem szankcionál


A K&H-n kívül csupán az MKB szankcionálja a hitelkeretet meghaladó tartozással rendelkező hitelkártya-tulajdonosokat az alkalmanként felszámított kerettúllépési díjon kívül. Mivel a tartozás kiegyenlítése az MKB esetében is azonnal esedékessé válik, az ügyfél kártyahasználati jogát felfüggesztik, amennyiben a következő számlázási időszakban nem rendezi tartozását.


A bankok többsége azonban "csupán" a hitelkeret-túllépési díjat számolja fel az ügyfeleknek, amelynek összege alkalmanként banktól és néhány esetben konstrukciótól függően 2000 és 5000 forint között változik. A legnagyobb büntetésre a Raiffeisen ügyfeleinek kell számítania, ahol a túllépés díja eléri az 5000 forintot, a "legolcsóbban" pedig az Ersténél és az OTP egyes hitelkártyáinál úszhatják meg az ügyfelek.


 


Beindul a gőzhenger, vagy mégsem lehet görgetni az adósságot?


A bankok egyike sem engedélyezi, hogy az ügyfelek tartósan mínuszban tartózkodjanak, vagyis, hogy egy számlázási időszaknál hosszabb ideig a tartozásuk meghaladja a számukra meghatározott hitelkeretet.


A konstrukciók közötti különbség abban rejlik, hogy milyen módon kell törleszteni a hitelkeret túllépésből adódó többlettartozást. A pénzintézetek többsége esetében a tartozást a minimum törlesztőrészleten felül meg kell fizetni, míg az Ersténél és a Citibanknál ehelyett úgy állapítják meg a minimális törlesztést, hogy az elérje a tartozás mértékét.


A fenti táblázatból is jól látszik, amelyet az előbbiekben elhangzott információk alapján megállapíthatunk, vagyis, hogy az Erste és a Citibank kevésbé szigorú feltételek mellett nyújtja hitelkártya konstrukcióit.


Mennyire fáj a felesleges pénzkidobás?


Csupán egy kereskedelmi bank osztotta meg velünk számszerűen a hitelkeret túllépésre vonatkozó adatait, ezért mivel nem kívánjuk semmilyen módon hátrányos helyzetbe hozni az adott pénzintézetet, nem nevezzük meg azt.


A jelentős lakossági bank azonban úgy nyilatkozott, hogy ügyfeleinek 5-10 százaléka nyújtózkodik túl az előre meghatározott hitelkereten, az átlagos túllépés nagyságrendje pedig nem haladja meg a 10-15 ezer forintot.


A hitelkártya szegmens másik jelentős képviselője, bár tényadatokat nem közölt, elárulta, hogy ügyfeleinek nagyon alacsony százaléka "él ezzel a lehetősséggel", s a túllépők többsége, főként a magasabb hitelkeretek miatt, nem a prémium kategóriából kerül ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?