21 °C Budapest

Hitelkártyás baleset: te húzod a rövidebbet?

Pénzcentrum
2007. július 10. 05:40

Amikor a "bank pénzét használom" felkiáltással a hitelkártyánkkal fizetünk az egyik kiskereskedelmi óriás által üzemeltett áruházak valamelyikében, jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, vajon nyújtózkodhatunk-e tovább, mint ameddig a takarónk ér? A sokat emlegetett közmondás azonban ez esetben nem csupán annyit takar, hogy szabad és okos-e a saját forrásainkat meghaladva költekeznünk, de felveti azt a kérdést is, vajon érdemes és lehetséges-e a bank által meghatározott hitelkeretet túllépni?


A hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük arról, hogy lehetővé teszik-e ügyfeleik számára, hogy azok a szerződéskötéskor meghatározott hitelkereten túl vásároljanak, illetve, hogy milyen feltételek mellett tehetik ezt meg. Arról is érdeklődtünk, hogy a hitelkártya-tulajdonosok hány százaléka lépi túl a számára ajánlott keretet, és mekkora összeggel.


Addig, amíg a takaród..., vagy mégse?


A válaszoló pénzintézetek többsége arról tájékoztatott bennünket, hogy a hitelkeret-túllépés csakis nemfizetés, illetve díjterhelés esetében fordulhat elő. Csupán néhány kereskedelmi bank, így a Citibank, az Erste és K&H biztosítja hitelkártyás ügyfeleinek azt a lehetőséget, hogy bizonyos feltételek mellett az eredetileg meghatározott hitelkeretnél nagyobb összeg felett rendelkezzenek.


A Citibank döntését azzal indokolta, hogy a bank nem szeretné, hogy a hitelkeret merevsége kellemetlenséget okozna ügyfeleinek, ezért egyedi elbírálás alapján engedélyezi a túllépést, az ügyfél fizetési szokásainak megfelelően, és hangsúlyozandó, hogy csupán alkalomszerűen.


A K&H ezzel szemben egyedi elbírálás nélkül egy alkalommal engedélyezi a kerettúllépést, a negatív egyenleg megszüntetése azonban azonnal esedékessé válik, a hitelkeretet meghaladó tartozás kiegyenlítéséig pedig az ügyfél nem tudja tovább használni a kártyáját.


Hitelkártyás büntetőtételek: a bankok többsége nem szankcionál


A K&H-n kívül csupán az MKB szankcionálja a hitelkeretet meghaladó tartozással rendelkező hitelkártya-tulajdonosokat az alkalmanként felszámított kerettúllépési díjon kívül. Mivel a tartozás kiegyenlítése az MKB esetében is azonnal esedékessé válik, az ügyfél kártyahasználati jogát felfüggesztik, amennyiben a következő számlázási időszakban nem rendezi tartozását.


A bankok többsége azonban "csupán" a hitelkeret-túllépési díjat számolja fel az ügyfeleknek, amelynek összege alkalmanként banktól és néhány esetben konstrukciótól függően 2000 és 5000 forint között változik. A legnagyobb büntetésre a Raiffeisen ügyfeleinek kell számítania, ahol a túllépés díja eléri az 5000 forintot, a "legolcsóbban" pedig az Ersténél és az OTP egyes hitelkártyáinál úszhatják meg az ügyfelek.


 


Beindul a gőzhenger, vagy mégsem lehet görgetni az adósságot?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A bankok egyike sem engedélyezi, hogy az ügyfelek tartósan mínuszban tartózkodjanak, vagyis, hogy egy számlázási időszaknál hosszabb ideig a tartozásuk meghaladja a számukra meghatározott hitelkeretet.


A konstrukciók közötti különbség abban rejlik, hogy milyen módon kell törleszteni a hitelkeret túllépésből adódó többlettartozást. A pénzintézetek többsége esetében a tartozást a minimum törlesztőrészleten felül meg kell fizetni, míg az Ersténél és a Citibanknál ehelyett úgy állapítják meg a minimális törlesztést, hogy az elérje a tartozás mértékét.


A fenti táblázatból is jól látszik, amelyet az előbbiekben elhangzott információk alapján megállapíthatunk, vagyis, hogy az Erste és a Citibank kevésbé szigorú feltételek mellett nyújtja hitelkártya konstrukcióit.


Mennyire fáj a felesleges pénzkidobás?


Csupán egy kereskedelmi bank osztotta meg velünk számszerűen a hitelkeret túllépésre vonatkozó adatait, ezért mivel nem kívánjuk semmilyen módon hátrányos helyzetbe hozni az adott pénzintézetet, nem nevezzük meg azt.


A jelentős lakossági bank azonban úgy nyilatkozott, hogy ügyfeleinek 5-10 százaléka nyújtózkodik túl az előre meghatározott hitelkereten, az átlagos túllépés nagyságrendje pedig nem haladja meg a 10-15 ezer forintot.


A hitelkártya szegmens másik jelentős képviselője, bár tényadatokat nem közölt, elárulta, hogy ügyfeleinek nagyon alacsony százaléka "él ezzel a lehetősséggel", s a túllépők többsége, főként a magasabb hitelkeretek miatt, nem a prémium kategóriából kerül ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 8. 14:46
Márki-Zay Péter, az ellenzék 2022-es közös miniszterelnök-jelöltje azt írja, érti, miért mondta azt...
Bankmonitor  |  2024. május 8. 12:24
Berobbant a személyi kölcsönök iránti kereslet 2024 első három hónapjában, csaknem 50%-kal nőtt a fo...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm