Sokba kerül, ha nincs pénzed - Szegény embert még az ág is...

Pénzcentrum
2007. július 17. 05:40

Kis számtan és az okok Folyószámlával rendelkezel valamelyik bankban, de nincs hitelkártyád, s nincs más hiteled sem? Úgy gondolod, hogy így nem tudsz tartozni a banknak? Ez tévedés, a lakossági folyószámlák ugyanis bizonyos esetekben, anélkül, hogy hitelkeret tartozna hozzájuk, negatív egyenleggel is rendelkezhetnek, amelyért ráadásul még fizetni is kell a banknak. Sőt, ha nem figyelünk oda, duplán pórul járhatunk.

Hogyan lesz negatív a pozitívból?

Talán már előfordult, nem is egy alkalommal, hogy csontra kivetted a fizetésed a számláról? Sajnos hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a bankok a számlavezetésért, s a bankkártyáért díjat számítanak fel nekünk.

Ezt pedig alapvetően csak a mi számlaegyenlegünkből képesek levonni. Így eshet meg az, hogy ugyan vásárolni, pénzt felvenni, átutalni már nem tudunk a nem létező pénzünkből, a számlaértesítőnkön, vagy az internet-bankunkon mégis negatív egyenleget látunk.

Miért?

Mindez még nem is jelentene olyan nagy problémát, hiszen a tartozásunkat majd levonják a következő fizetésből. Azonban a másik oldalról, a bankok szempontjából mit is jelent ez? Később jutnak hozzá az őket megillető díjakhoz (ez persze kis tételben elenyésző veszteség).

Vagyis tulajdonképpen meghitelezi nekünk a bank azt a pénzt, amelyet neki kellene fizetnünk, erre utal a banki szóhasználatban elterjedt elnevezése, a kényszerhitel is. Emiatt természetesnek tekinthető, hogy ezért a hitelért pénzt kér cserébe a bank.

Emellett a díjaknak lehet elriasztó hatásuk is, így biztosíthatják azt a bankok, hogy ne legyen gond a fizetési fegyelemmel, s az esetek többségében hozzájuthassanak a megfelelő díjakhoz, amely az ő fizetségük az általuk nyújtott szolgáltatásukért.

Ugyanakkor, mint arra az amerikai Center for Responsible Lending (CRL) nonprofit szervezet tanulmánya rámutat, a kényszerhitel kamatok a legszegényebb rétegeket érintik a legsúlyosabban.

Amerikában átlagosan 34 dolláros (mintegy 6100 forintos) díjjal sújtják azokat, akik tovább nyújtózkodnak takarójuknál. A CRL szerint pont azok járnak pórul, akiknek amúgy is kevés pénz van számlájukon. A tanulmány szerint a bankok a tavalyi évben összesen 17,5 milliárd dollárt szedtek össze ezekből, valamint a hitelkeret-túllépési díjakból.

Mennyit húznak ki az üres zsebből?

És mégis mennyire fáj?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?