17 °C Budapest

Fizethetünk a kártyás vásárlásért? Vigyázz az akciókkal!

Pénzcentrum
2007. július 25. 10:00

Hazánkban egyetlen kereskedelmi bank sem támogatja a surcharge díjak használatát, melyek esetében a vevőnek bizonyos üzletekben akkor is díjat számolnak fel, ha bankkártyával fizet - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A díj lényege, hogy azon kereskedők számára is lehetővé teszi a pos-terminálok telepítését, ahol egyébként a kis forgalom miatt nem lenne létjogosultsága a bankkártyával való fizetésnek.

A nagy nemzetközi kártyakibocsátók egyike, a MasterCard pontosan ezzel indokolja a surcharge díjak alkalmazásának támogatását, míg a Visa teljesen elzárkózik a terhek vásárlókra való áthárításától.

Pontosan ezért érdemes odafigyelni a Horvátországban nyaralóknak, mert bár a MasterCard akciója keretében több mint 100 helyen 5-10 százalékos kedvezményt kapnak, ha 100 kunán (3360 forinton) felül vásárolnak, Horvátországban a jogi szabályozás lehetővé teszi a surcharge díjak alkalmazását.

A kereskedelmi bankok szerint hazánkban azonban még nem érett meg erre a lépésre a piac, a bankkártyás vásárlás ingyenességének megingatása ugyanis visszafordíthatná a már megindult folyamatot, vagyis ismét a készpénzfelvétel kerülhetne túlsúlyba a fizetéseken belül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?