15 °C Budapest

Hol válts pénzt a nyaralásra? - Valutaváltó körkép 2.0

Pénzcentrum
2007. július 18. 12:00

Egyre több hazánkfia lepi el a külföldi nyaralóhelyeket. Sokan azonban a bankkártyájuk mellett némi készpénzt is magukkal visznek az útra, amelyet rendszerint még itthon váltanak, vagy bankfiókban, vagy valamelyik sarki valutaváltónál. Éppen ez utóbbi lehetőség miatt, szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük, hol mennyiért válthatunk eurót, dollárt, illetve kunát.

Fővárosi szemlénk során egy külső kerületet, egy pályaudvart, egy bevásárlóközpontot és néhány forgalmas, a külföldiek által kedvelt helyet kerestünk fel. Vidéki körképünkbe két nagyváros, egy "fürdőparadicsom", egy határátkelőhely és egy "keleti kapu" került. Mindenhol a népszerű valuták eladási és vételi árfolyama felől érdeklődtünk. A mintákat mindenhol ugyanazon a napon vettük. Miután végeztünk a gyűjtéssel a következő táblázatot kaptuk.

Piros színnel bejelöltük azokat a lehetőségeket, ahol számunkra a legkedvezőbb árfolyamot kínálják (legdrágábban tudunk eladni, illetve a legolcsóbban tudunk vásárolni). Eurót legolcsóbban Békéscsabán, Hajdúszoboszlón és Debrecenben szerezhetünk be - igaz, ez utóbbi két helyen adják érte a legkevesebbet is - míg legdrágábban Miskolcon veszik meg tőlünk és itt vásárolhatunk legtöbbért eurót és dollárt is.

Míg a dollár vásárláshoz Hajdúszoboszló a legalkalmasabb hely. Legolcsóbban Letenyén vennék meg dollárunkat a vizsgált pénzváltók közül.

A horvát kunát Budapesten veszik a legolcsóbban, míg a legmagasabb árat Hajdúszoboszlón kínálják érte, és ott kell a legkevesebbet fizetni, ha vásárolni akarunk.

A következő táblázatban azt vizsgálhatjuk meg, hogy hol mennyi az eladási és a vételi ár közötti különbség (marzs), azaz mennyit lehet keresni különböző valuták átváltásán.

Láthatjuk, hogy a legnagyobb különbség a két árfolyam között a kuna esetében van. Itt átlagosan 8 százalék a marzs, ez elsősorban a szezonnak köszönhető.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A dollár esetében a legnagyobb különbséggel a vidéki pénzváltóknál találkozhatunk. Míg a legkisebb marzszsal a Batthyány téren dolgoznak. Euró esetében az átlagos 4 százalékos marzstól csak néhányan tértek el kis mértékben.

Természetesen a fenti árfolyamok csak egy adott napra vonatkoztak (2007 07 18.) és ezek akár napon belül is eltérhetnek ugyanannál a valutaváltónál. Az árakból kedvezményeket is adnak a valutaváltók, amennyiben valaki nagyobb összeget kíván átváltani. Azt, hogy mi a nagyobb összeg, az valutaváltónként eltérő, azonban már 300 ezer forinttól kedvezményekre számíthatunk.

A szakértői vélemények szerint, ezen a nyáron nem számíthatunk olyan kilengésre a forint esetében mint az a tavalyi szezonban tapasztalható volt. Természetesen ezeket a várakozásokat felülírhatják a makrogazdasági és politikai események. De a jelenlegi várakozások szerint nem kell sietnünk a valuta átváltással.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?