Hol válts pénzt a nyaralásra? - Valutaváltó körkép 2.0

Pénzcentrum
2007. július 18. 12:00

Egyre több hazánkfia lepi el a külföldi nyaralóhelyeket. Sokan azonban a bankkártyájuk mellett némi készpénzt is magukkal visznek az útra, amelyet rendszerint még itthon váltanak, vagy bankfiókban, vagy valamelyik sarki valutaváltónál. Éppen ez utóbbi lehetőség miatt, szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük, hol mennyiért válthatunk eurót, dollárt, illetve kunát.

Fővárosi szemlénk során egy külső kerületet, egy pályaudvart, egy bevásárlóközpontot és néhány forgalmas, a külföldiek által kedvelt helyet kerestünk fel. Vidéki körképünkbe két nagyváros, egy "fürdőparadicsom", egy határátkelőhely és egy "keleti kapu" került. Mindenhol a népszerű valuták eladási és vételi árfolyama felől érdeklődtünk. A mintákat mindenhol ugyanazon a napon vettük. Miután végeztünk a gyűjtéssel a következő táblázatot kaptuk.

Piros színnel bejelöltük azokat a lehetőségeket, ahol számunkra a legkedvezőbb árfolyamot kínálják (legdrágábban tudunk eladni, illetve a legolcsóbban tudunk vásárolni). Eurót legolcsóbban Békéscsabán, Hajdúszoboszlón és Debrecenben szerezhetünk be - igaz, ez utóbbi két helyen adják érte a legkevesebbet is - míg legdrágábban Miskolcon veszik meg tőlünk és itt vásárolhatunk legtöbbért eurót és dollárt is.

Míg a dollár vásárláshoz Hajdúszoboszló a legalkalmasabb hely. Legolcsóbban Letenyén vennék meg dollárunkat a vizsgált pénzváltók közül.

A horvát kunát Budapesten veszik a legolcsóbban, míg a legmagasabb árat Hajdúszoboszlón kínálják érte, és ott kell a legkevesebbet fizetni, ha vásárolni akarunk.

A következő táblázatban azt vizsgálhatjuk meg, hogy hol mennyi az eladási és a vételi ár közötti különbség (marzs), azaz mennyit lehet keresni különböző valuták átváltásán.

Láthatjuk, hogy a legnagyobb különbség a két árfolyam között a kuna esetében van. Itt átlagosan 8 százalék a marzs, ez elsősorban a szezonnak köszönhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dollár esetében a legnagyobb különbséggel a vidéki pénzváltóknál találkozhatunk. Míg a legkisebb marzszsal a Batthyány téren dolgoznak. Euró esetében az átlagos 4 százalékos marzstól csak néhányan tértek el kis mértékben.

Természetesen a fenti árfolyamok csak egy adott napra vonatkoztak (2007 07 18.) és ezek akár napon belül is eltérhetnek ugyanannál a valutaváltónál. Az árakból kedvezményeket is adnak a valutaváltók, amennyiben valaki nagyobb összeget kíván átváltani. Azt, hogy mi a nagyobb összeg, az valutaváltónként eltérő, azonban már 300 ezer forinttól kedvezményekre számíthatunk.

A szakértői vélemények szerint, ezen a nyáron nem számíthatunk olyan kilengésre a forint esetében mint az a tavalyi szezonban tapasztalható volt. Természetesen ezeket a várakozásokat felülírhatják a makrogazdasági és politikai események. De a jelenlegi várakozások szerint nem kell sietnünk a valuta átváltással.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?