18 °C Budapest

Vegyél koktélt telefonnal - délen már megtehetik

Pénzcentrum
2007. július 2. 15:00

A mobiltelefonok egyszer már megváltoztatták az életünket, de egyelőre még nem ért véget a revolúció. A SIM kártyánkat ezúttal már nem csupán telefonálásra használhatjuk fel, hanem betéti-, vagy akár hitelkártya gyanánt is hasznosíthatjuk, már csupán idő kérdése, mikor fizethetünk csinos kis készülékeink segítségével.

A fejlett országokban azonban erre egyelőre még várni kell, hiszen ezekben az országokban már kiépítették az egyes bankok saját infrastruktúráikat, lépten-nyomon ATM-be, esetleg fiókba botlunk.

Így aztán számukra igen kedvezőtlen lenne egy olyan váltás a fizetési rendszerekbe, amellyel megkerülnénk a bankokat, akik így nem tudnának hozzájutni a megfelelő tranzakciós díjaikhoz. Érthető módon, a másik oldalról tekintve sem jelentkezik óriási mértékű igény egy alternatív fizetési rendszer kiépítése iránt.

Az Economist összeállítása felhívja a figyelmet arra, hogy más a helyzet azonban Afrikában, ahol egészen más képet mutat a fejlődés. Így például Kenyában ahol kevés bank található, ráadásul messze egymástól, az M-PESA nevet viselő mobil-fizetési rendszer teremtette meg a bankokkal szembeni alternatívát. A rendszert a Vodafone és a kenyai Safaricom szolgáltató üzemelteti, a Brit kormány Nemzetközi Fejlesztési Osztályának támogatásával.

A legtöbb M-PESA felhasználó nem rendelkezik bankszámlával, ennek ellenére képesek készpénzfelvételre, fizetésre, illetve átutalásra mobiljuk segítéségével. Készpénzt felvenni az ország számos pontján lehet, Safaricom üzletekben, benzinkutakon. Az M-PESA figyeli a rendszerben lévő pénz egészét, amelyet a Commercial Bank of Nairobi számláján tartanak nyilván.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az M-PESA felépítette saját fizetési szisztémáját, a klíring- és elszámolási rendszerrel együtt. A rendszer márciusban indult, a Vodafone szerint mostanra már 150 ezer ügyfelet tartanak számon.

Hasonló kezdeményezésre utal az Európai Unió új direktívája, amely 2009-ben emelkedik jogerőre, s célja a bank-mentes fizetési intézmények kialakítása.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Bankmonitor  |  2023. március 22. 06:50
Ma már nem feltétlenül tragédia, ha nem visszük magunkkal a tárcánkat, ám mégis fizetnünk kellene. P...
Holdblog  |  2023. március 22. 06:06
A betét- és a hiteladatok is egyértelműsítik: a magas infláció miatt fogyóban a lakosság tartaléka....
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?