Csúcsra jár a svájci hitel

Pénzcentrum
2007. május 31. 15:00

A háztartási szektor forintban denominált hiteleinek kamatszintje az elmúlt egy évben lényegében változatlan volt. A svájci frankban denominált fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke az elmúlt egy év során áprilisban volt a legmagasabb. A svájci frankban denominált lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke a januári csökkenés után ismét emelkedik - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlábának szintje az elmúlt egy évben nem változott, áprilisban 20,08%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlábának és hitelköltség-mutatójának szintje harmadik hónapja változatlan. A kamatláb 9,58%-ot, a hitelköltség-mutató pedig 12,30%-ot tett ki. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség-mutatója a januári emelkedést követően február óta csökken, a mutatók értéke az elmúlt egy évben tapasztalható tendenciának megfelelő szintre tért vissza. Áprilisban az átlagos kamatláb 17,78%-ot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 24,96%-ot tett ki. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába áprilisban a márciusi alacsonyabb érték után 106 bázisponttal 12,31%-ra emelkedett. A kamatláb értéke a 2007. januári szintre tért vissza.

2007. áprilisban a fogyasztási, a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke enyhén emelkedett, míg az egyéb hiteleké csökkent. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 18,1 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 9,1 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 6,5 milliárd forint volt.

A forintban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagkamatlábának és hitelköltség-mutatójának szintje az elmúlt egy évben alig változott, az átlagkamatláb 9,31%-ot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 11,41%-ot tett ki áprilisban. Az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlábának és hitelköltség-mutatójának szintje szintén alapvetően változatlan volt az elmúlt évben. Az átlagos kamatláb 8,94%-ot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 12,13%-ot tett ki. Az 5 éven túli, legfeljebb 10 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség-mutatója az elmúlt egy év legalacsonyabb márciusi értéke után emelkedett, az átlagos kamatláb 13,87%-ot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 16,50%-ot tett ki. A 10 éven túli lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség-mutatója egy éve azonos sávban ingadozik. A kamatláb 6,41%-ot, a hitelköltségmutató pedig 7,07%-ot tett ki áprilisban.

Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagos kamatlába az előző havi szintről nem változott, 8,17%-ot tett ki áprilisban. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába az előző havi szinten maradt, 5,26%-ot tett ki, míg a hitelköltség-mutató enyhén csökkent, értéke 6,50% volt áprilisban. A kis forgalmat mutató változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába az egy éve tapasztalható szint alá csökkent. Az átlagos kamatláb 8,95%-ot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 10,58%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába az elmúlt évben enyhén emelkedő tendenciát mutatott. Az átlagos kamatláb 5,58% volt áprilisban.


A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlábának szintje az elmúlt egy évben lényegében változatlan volt, míg a hitelköltség-mutató szintje enyhén emelkedett. A kamatláb 5,95%-ot, a hitelköltség-mutató pedig 9,06%-ot tett ki.

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség-mutatója az utóbbi egy évben szinte változatlan volt. A kamatláb értéke 3,49%, a hitelköltség-mutató 5,83% volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?