0 °C Budapest

Hol érdemes lakáshitelt felvenni? - Óriási különbségek!

Pénzcentrum
2006. szeptember 13. 08:00

Kevesen képesek mostanság hazánkban hitel nélkül kivitelezni a lakásvásárlást, a legtöbben azonban azt sem tudják hova kapjanak, amikor a lakáshitel-ügyintézésre kerül a sor. A Pénzcentrum.hu jelen összeállításában igyekszik segítséget nyújtani Olvasóinak, melyik bankot érdemes választani. A döntés előtt mindenképpen érdemes alaposan körülnézni, a piacon lévő ajánlatok között ugyanis jelentős különbségek lehetnek. A törlesztőrészletek tanulmányozásakor figyelembe kell venni, hogy havi néhány ezer forintos eltérés a hosszú évek során bizony nominálisan számottevő többletterhet eredményezhet. Lássuk, mire jutottunk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Használt lakást vennék, de 5 millió hiányzik...

 

A piacon lévő lakáshitel ajánlatok összehasonlítását három forgatókönyv alapján végezzük el. A továbbiakban minden esetben 20 éves futamidőt feltételezünk és először használt lakás vásárlásához szeretnénk 5 millió Ft hitelt felvenni.

Minden banktól az adott helyzetben legkedvezőbb ajánlatot kértük, a Fészekrakó Program konstrukcióit azonban nem vettük számításba. Az ajánlatot tevő bankok a következők voltak: OTP Bank, K&H, Erste Bank, Budapest Bank, CIB, MKB, IEB, Raiffeisen, FHB, HVB.

Az adatgyűjtést követően bátran kijelenthetjük, hogy szinte lehetetlen egyértelmű ítéletet mondani, elsősorban a konstrukciók eltérő kamatperiódusa miatt. (A kamatperiódus a hozamvárakozásokon keresztül bír befolyásoló szereppel, az eltérő periódusok így egyértelműen tükröződnek a THM és törlesztőrészlet számokban.)

A forint hitel mellett természetesen mindhárom szcenárió esetében megvizsgáltuk a devizában (EUR és CHF) való eladósodás lehetőségét is.

A HVB Bank minden esetben a kezelési költséget is tartalmazó havi törlesztőrészletet adott meg, ebből adódóan ajánlatuk számos bankéval közvetlenül nem hasonlítható össze!


 

 


A következő táblázatban bemutatott euró-alapú ajánlatokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy még a forinthitelénél magasabb törlesztőrészlettel és THM-mel is találkozhatunk. A legkedvezőbb ajánlat persze jobb lehet a forint hitelnél, nem szabad azonban elfelejteni, hogy devizahitel esetében számolnunk kell árfolyamkockázattal is, melynek hatására a forintban kifejezett törlesztőrészletek és THM-ek számottevően megváltozhatnak.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem meglepő, hogy továbbra is a svájci frank alapú hitelek tűnnek első látásra a legkedvezőbbnek, az árfolyam- és kamatkockázatot azonban itt sem árt mérlegelni. (Az ajánlatok az eltérő kamatperiódusok miatt nem vethetők közvetlenül össze. A Budapest Bank CHF-hiteleinél minden esetben az akciós induló törlesztőrészlet szerepel a táblázatokban.)


 

Használt vagy új, de 10 millió hitel kell!

A következőkben megpróbálunk 10 millió Ft hitelt felvenni először használt, majd új lakás vásárlása céljából. Mint látni fogjuk, a devizás konstrukcióknál nincs megkötés, hogy új vagy használt lakás vásárlására kell fordítani az összeget, ennek megfelelően a két forgatókönyv között csak a forinthitel esetében van eltérés.

 Az alábbiakban bemutatott devizahitelek esetében az ajánlatok összehasonlítását a korábban említett tényezők nehezítik, a fenti forinthitelek azonban többé-kevésbé összevethetők.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20