4 °C Budapest

Megszorítottak? - Sebaj, pótoljuk hitellel!

Pénzcentrum
2007. április 2. 13:00

A háztartási szektor forintban és euróban denominált hiteleinek átlagos kamatlábai és hitelköltség mutatói a januári magasabb értékek után általában csökkentek, kivéve az egyéb hiteleket, ahol a forint és az euro denomináció esetében is a hitelek összetételének változása miatt az átlagos kamatláb emelkedése volt tapasztalható - áll az MNB jelentésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába februárban 20,26%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintűátlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző havi szinthez képest nem változott. A kamatláb 9,62%-ot, a hitelköltség mutató pedig 12,23%-ot tett ki februárban. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az elmúlt havi emelkedés után ismét csökkent, a kamatláb 19,26%, a hitelköltség mutató pedig 26,81% volt februárban. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába februárban összetétel-hatás miatt az elmúlt év legmagasabb értékére emelkedett, 13,77%-ot tett ki.

2007. februárban a fogyasztási és a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke csökkent, míg az egyéb hiteleké nem változott. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 14,7 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 8,3 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 5,0 milliárd forint volt.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző havi magas érték után csökkent, a kamatláb 20,85%-ot, a hitelköltség mutató pedig 27,68%-ot tett ki. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a januári 235 bázispontos emelkedés után februárban 152 bázisponttal az elmúlt egy éves időszak legmagasabb értékére emelkedett, 19,48%-ot tett ki. E hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén csökkent, értéke 27,56% volt. Az 5 éven túli kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a tavaly október óta tartó növekedési tendenciát folytatva 13,33%-ra emelkedett. Az átlagos hitelköltség mutató pedig enyhe emelkedés után a 2006. októberi szintre tért vissza, értéke 22,85% volt.

A forintban denominált lakáscélú hitelek átlagkamatlábai és átlagos hitelköltség mutatói közül csak az 5 éven túli, legfeljebb 10 éves kamatfixálású hiteleké változott számottevően, a kamatláb és a hitelköltség mutató is emelkedett a hitelek összetételének megváltozása miatt. Februárban a változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 9,31%, az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hiteleké 9,16%, az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hiteleké 12,79%, a 10 éven túli kamatfixálású hiteleké pedig 8,13% volt.
A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója 11,40%-ot az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hiteleké 12,25%-ot, az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hiteleké 15,59%-ot, a 10 éven túli kamatfixálású hiteleké pedig 8,76%-ot tett ki februárban.

Az euróban denominált hitelek átlagos kamatlábai és hitelköltség mutatói a tendenciától eltérő januári értékek után a korábbi szintre tértek vissza. A folyószámlahitelek átlagos kamatlába a decemberi szintre állt vissza, februárban 8,72%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 4,25%-ra, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,15%-ra csökkent. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 9,82%-ra, átlagos hitelköltség mutatója pedig 12,55%-ra mérséklődött februárban. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába februárban összetétel-hatás miatti 162 bázispontos növekedés után 6% fölé, 6,43%-ra emelkedett. A kamatláb értéke az elmúlt egy év során februárban volt a legmagasabb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási és lakáscélú hitelek évesített kamatlábai és hitelköltség mutatói az előző havi szinten maradtak. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású svájci frank alapú fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 5,71%, átlagos hitelköltség mutatója pedig 8,62% volt februárban.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású svájci frank alapú lakáscélú hitelek átlagkamatlába 3,28%-ot, átlagos hitelköltség mutatója pedig 5,62%-ot tett ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?