Megszorítottak? - Sebaj, pótoljuk hitellel!

Pénzcentrum
2007. április 2. 13:00

A háztartási szektor forintban és euróban denominált hiteleinek átlagos kamatlábai és hitelköltség mutatói a januári magasabb értékek után általában csökkentek, kivéve az egyéb hiteleket, ahol a forint és az euro denomináció esetében is a hitelek összetételének változása miatt az átlagos kamatláb emelkedése volt tapasztalható - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába februárban 20,26%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintűátlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző havi szinthez képest nem változott. A kamatláb 9,62%-ot, a hitelköltség mutató pedig 12,23%-ot tett ki februárban. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az elmúlt havi emelkedés után ismét csökkent, a kamatláb 19,26%, a hitelköltség mutató pedig 26,81% volt februárban. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába februárban összetétel-hatás miatt az elmúlt év legmagasabb értékére emelkedett, 13,77%-ot tett ki.

2007. februárban a fogyasztási és a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke csökkent, míg az egyéb hiteleké nem változott. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 14,7 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 8,3 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 5,0 milliárd forint volt.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző havi magas érték után csökkent, a kamatláb 20,85%-ot, a hitelköltség mutató pedig 27,68%-ot tett ki. Az egy éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a januári 235 bázispontos emelkedés után februárban 152 bázisponttal az elmúlt egy éves időszak legmagasabb értékére emelkedett, 19,48%-ot tett ki. E hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén csökkent, értéke 27,56% volt. Az 5 éven túli kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a tavaly október óta tartó növekedési tendenciát folytatva 13,33%-ra emelkedett. Az átlagos hitelköltség mutató pedig enyhe emelkedés után a 2006. októberi szintre tért vissza, értéke 22,85% volt.

A forintban denominált lakáscélú hitelek átlagkamatlábai és átlagos hitelköltség mutatói közül csak az 5 éven túli, legfeljebb 10 éves kamatfixálású hiteleké változott számottevően, a kamatláb és a hitelköltség mutató is emelkedett a hitelek összetételének megváltozása miatt. Februárban a változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 9,31%, az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hiteleké 9,16%, az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hiteleké 12,79%, a 10 éven túli kamatfixálású hiteleké pedig 8,13% volt.
A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója 11,40%-ot az éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hiteleké 12,25%-ot, az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hiteleké 15,59%-ot, a 10 éven túli kamatfixálású hiteleké pedig 8,76%-ot tett ki februárban.

Az euróban denominált hitelek átlagos kamatlábai és hitelköltség mutatói a tendenciától eltérő januári értékek után a korábbi szintre tértek vissza. A folyószámlahitelek átlagos kamatlába a decemberi szintre állt vissza, februárban 8,72%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 4,25%-ra, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,15%-ra csökkent. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 9,82%-ra, átlagos hitelköltség mutatója pedig 12,55%-ra mérséklődött februárban. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába februárban összetétel-hatás miatti 162 bázispontos növekedés után 6% fölé, 6,43%-ra emelkedett. A kamatláb értéke az elmúlt egy év során februárban volt a legmagasabb.

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási és lakáscélú hitelek évesített kamatlábai és hitelköltség mutatói az előző havi szinten maradtak. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású svájci frank alapú fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 5,71%, átlagos hitelköltség mutatója pedig 8,62% volt februárban.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású svájci frank alapú lakáscélú hitelek átlagkamatlába 3,28%-ot, átlagos hitelköltség mutatója pedig 5,62%-ot tett ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19