6 °C Budapest

Nem nőtt a banki ügyfelek száma - lemaradunk Európától

Pénzcentrum
2007. március 28. 08:07

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérései alapján a tavalyi évben a felnőtt lakosság átlagosan 74 százaléka rendelkezett bankkapcsolattal. Ez az arány lényegesen alacsonyabb a Nyugat-Európában tapasztalható helyzethez hasonlítva, de hazánk e tekintetben sok kelet-európai országtól is lemaradásban van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon 2006-ban a felnőtt lakosság 74 százaléka rendelkezett bankkapcsolattal. Egy évvel korábban ez az arány 72 százalékos volt, tehát nagy mértékű növekedés e téren nem figyelhető meg. Legnagyobb eltéréseket a bankkapcsolattal rendelkezők életkorának vonatkozásában tapasztalhatunk. Legmagasabb arányban a 30-39 évesek rendelkeznek bankkapcsolattal. Az ilyen korú népesség közel kilenctizede igénybe veszi valamely bank szolgáltatásait. A legnagyobb potenciált a 20 év alattiak körében és - elvi szinten - a 60 év felettiek körében fedezhetünk fel. Ez utóbbi célcsoportban jelentős növekedést csak az válthatna ki, ha a nyugdíjak folyósítását az állam folyószámlákra történő utalással biztosítaná.


 


 
A tőlünk nyugatra fekvő országok adataival összehasonlítva hazánk komoly lemaradását figyelhetjük meg. Németországban és Ausztriában a felnőtt lakosság közel 100 százaléka rendelkezik banki kapcsolatokkal és ez mondható el a volt szocialista országok közül Szlovéniáról is. Magasabb a magyar adatoknál az arány Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is. Ezen országokban a lakosság 80-85 százaléka rendelkezik bankkapcsolattal. A magyarnál is fejletlenebb banki kultúrával szembesülhetünk azonban többek között Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában.


A legjellemzőbben használt banki termék továbbra is a folyószámla. A felnőtt magyar lakosság kétharmada vesz igénybe ilyen szolgáltatást. Érdekes, hogy ezzel szemben csak a lakosság 53 százaléka rendelkezik a folyószámlájához kapcsolódó bankkártyával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Míg a banki termékek igénybevétele terén nemzetközi összehasonlításban általában nem állunk túl jól, addig más a helyzet, ha a hiteleket vizsgáljuk. A felnőtt lakosság 22 százaléka vesz igénybe valamilyen banki hitelt, és ezzel olyan országokat előzünk meg, mint Ausztria, Csehország, illetve Szlovákia és csak minimálisan maradunk el a Németországban tapasztaltaktól is.


Bár még alacsony az elterjedtsége, ám komoly ütemben növekszik az elektronikus bankolási szolgáltatásokat igénybe vevők aránya. A 2006. évben átlagosan a felnőtt lakosság mintegy 7 százaléka vette igénybe ezt a kényelmet biztosító banki szolgáltatást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06