5 °C Budapest

Nem nőtt a banki ügyfelek száma - lemaradunk Európától

Pénzcentrum
2007. március 28. 08:07

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérései alapján a tavalyi évben a felnőtt lakosság átlagosan 74 százaléka rendelkezett bankkapcsolattal. Ez az arány lényegesen alacsonyabb a Nyugat-Európában tapasztalható helyzethez hasonlítva, de hazánk e tekintetben sok kelet-európai országtól is lemaradásban van.


Magyarországon 2006-ban a felnőtt lakosság 74 százaléka rendelkezett bankkapcsolattal. Egy évvel korábban ez az arány 72 százalékos volt, tehát nagy mértékű növekedés e téren nem figyelhető meg. Legnagyobb eltéréseket a bankkapcsolattal rendelkezők életkorának vonatkozásában tapasztalhatunk. Legmagasabb arányban a 30-39 évesek rendelkeznek bankkapcsolattal. Az ilyen korú népesség közel kilenctizede igénybe veszi valamely bank szolgáltatásait. A legnagyobb potenciált a 20 év alattiak körében és - elvi szinten - a 60 év felettiek körében fedezhetünk fel. Ez utóbbi célcsoportban jelentős növekedést csak az válthatna ki, ha a nyugdíjak folyósítását az állam folyószámlákra történő utalással biztosítaná.


 


 
A tőlünk nyugatra fekvő országok adataival összehasonlítva hazánk komoly lemaradását figyelhetjük meg. Németországban és Ausztriában a felnőtt lakosság közel 100 százaléka rendelkezik banki kapcsolatokkal és ez mondható el a volt szocialista országok közül Szlovéniáról is. Magasabb a magyar adatoknál az arány Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is. Ezen országokban a lakosság 80-85 százaléka rendelkezik bankkapcsolattal. A magyarnál is fejletlenebb banki kultúrával szembesülhetünk azonban többek között Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában.


A legjellemzőbben használt banki termék továbbra is a folyószámla. A felnőtt magyar lakosság kétharmada vesz igénybe ilyen szolgáltatást. Érdekes, hogy ezzel szemben csak a lakosság 53 százaléka rendelkezik a folyószámlájához kapcsolódó bankkártyával.


Míg a banki termékek igénybevétele terén nemzetközi összehasonlításban általában nem állunk túl jól, addig más a helyzet, ha a hiteleket vizsgáljuk. A felnőtt lakosság 22 százaléka vesz igénybe valamilyen banki hitelt, és ezzel olyan országokat előzünk meg, mint Ausztria, Csehország, illetve Szlovákia és csak minimálisan maradunk el a Németországban tapasztaltaktól is.


Bár még alacsony az elterjedtsége, ám komoly ütemben növekszik az elektronikus bankolási szolgáltatásokat igénybe vevők aránya. A 2006. évben átlagosan a felnőtt lakosság mintegy 7 százaléka vette igénybe ezt a kényelmet biztosító banki szolgáltatást.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?