4 °C Budapest

Miért lép be egy biztosító a bankpiacra?

Pénzcentrum
2007. március 8. 06:30

Már több mint 110 értékesítési helyen, közel 1400 értékesítési partnerrel és több, mint 100 hitelközvetítővel működik az AEGON Magyarország Hitel Zrt.

AEGON Hitel: olcsón, egyszerűen, biztonságosan

Tavaly november 2-án kezdte meg ingatlanfedezet mellett nyújtott hiteltermékeinek értékesítését az AEGON vállalatcsoport legújabb tagja, az AEGON Magyarország Hitel Zrt. Az új pénzügyi vállalkozás terveiről, és szolgáltatásairól kérdeztük Harnos András vezérigazgatót.

- Mi indokolta az AEGON Magyarország Hitel Zrt. létrehozását?

- Az AEGON a magyar biztosítási piac meghatározó szereplőjeként az ügyfelek igényeinek mind teljesebb kiszolgálását tűzte ki célul. Társaságunk a klasszikus biztosítási termékek mellett jelentős piaci részesedéssel rendelkezik a nyugdíjpénztári szektorban, s vagyonkezelési üzletágunk is mind teljesebb termékskálát tud kínálni ügyfeleinknek - ami részben a holland anyavállalat lehetőségeinek mind teljesebb kihasználásának köszönhető. A biztosító régóta érzékelte, hogy ügyfeleink olyan élethelyzetekben is megoldást várnak az AEGON-tól, amikor a család bővül és új lakásra van szükség. Korábban ezen kívánalmakra a kereskedelmi bankokkal történő együttműködések kiépítése volt a válaszunk, ám ezek tapasztalatai is arra ösztönöztek bennünket, hogy önálló útra lépjünk. Rekordgyorsasággal, nem egész két hónap alatt megszereztük a szükséges engedélyeket, majd egy negyedév alatt kidolgoztuk termékeinket és felépítettük az értékesítési hálózatot.

- Milyen értékesítési eredményeket értek el az indulás óta eltelt időszakban?

Terveinknek megfelelően rendkívül dinamikusan indult az AEGON a hitelezési piacon. Ezt igazolja, hogy a kihelyezett kölcsöneink összértéke március elején már elérte a 3 Mrd forintot.
Az elmúlt hónapban az AEGON hitelek közül a beérkezett kérelmek alapján mintegy 75 %-os részesedéssel a szabadfelhasználású hitel volt a legnépszerűbb, ezt az AEGON Ingatlanvásárlási célú kölcsön követi, majd a sort a hitelkiváltás célú kölcsönök zárják.

- Hány helyen találkozhatunk az AEGON Magyarország Hitel Zrt. szolgáltatásaival?

- Induláskor az ország 13 városában 14 hitelcentrumban várjuk ügyfeleinket, 06/40-400-800-as telefonszámon elérhető Call Center-t és és a www.aegonhitel.hu címen saját honlapot is működtetünk, de a társaság konstrukcióiról az AEGON Magyarország Biztosító ügyfélszolgálati és értékesítési irodáiban, valamint üzletkötőitől is lehet tájékozódni. Így összesen több mint 110 helyen, közel 1400 tanácsadó kollégánktól, és már több mint 100 hitelközvetítő partnerünktől tájékozódhatnak ügyfeleink a kölcsönkínálatunkról. Célunk, hogy ügyfeleink számára a leggyorsabb, legkényelmesebb szolgáltatást nyújtsuk. Épp ezért társaságunk az értékbecslést az AEGON Magyarország független kárszakértői hálózatára bízta, ennek kapcsán biztosítani tudjuk, hogy a hitelelbírálat a szükséges dokumentumok hiánytalan beérkezésétől számított 7 munkanapon belül megtörténik. A felesleges utánajárás alól is igyekszünk mentesíteni ügyfeleinket, az AEGON Magyarország Hitel Zrt.-vel szerződött ügyvédek és közjegyzők kedvezményes díjért dolgoznak, s többletköltség nélkül elintézik például a földhivatali ügyeket is.

- Milyen termékeket kínálnak?

- Társaságunk 3-féle ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönkonstrukciót kínál. A kölcsönök akár önerő és jövedelemigazolás nélkül is elérhetőek. A kölcsön kiegészítő fedezeteként az AEGON Magyarország Hitel Zrt. elfogadja az AEGON Magyarország Biztosító Zrt. -vel kötött, visszavásárlási értékkel bíró megtakarításos életbiztosítást, így növelhető a kölcsön összege. A kölcsönök 6 hónapos kamatperiódussal rendelkező svájci frank alapú deviza alapú hitelként hozzáférhetőek - ez a devizafajta biztosítja, hogy a piacon a legolcsóbb finanszírozási lehetőséget biztosíthassuk az ügyfeleink számára. A kölcsön folyósítása forintban történik. Az AEGON Hitel önálló ingatlanvásárlási kölcsöne mellett hitelkiváltási célú kölcsönt is kínál, amelynek célja, hogy a korábban felvett, magasabb kamatfeltételű forint, vagy deviza alapú hiteleket az ügyfelek kedvezőbb kamatfeltételű, svájci frank alapú termékre cserélhessék. E két lakáscélú hitel esetén az induló kamat 3,3 százalék. A harmadik termék, a szabad felhasználású jelzáloghitel esetén az AEGON Hitel 4,5 százalékos kamattal folyósítja a kölcsönt. Itt nem kérdezzük az ügyfelet, mire szeretné költeni a felvett pénzt, a fedezetet az ingatlan biztosítja.

- Milyen szinten határozzák meg az egy-egy ingatlanra felvehető hitel maximumát?

- E tekintetben nem térünk el a piaci átlagtól: nálunk is általában a hitelbiztosítéki érték 80 százalékáig lehet további fedezetállítás nélkül kölcsönhöz jutni. Természetesen, mint már mondtam, további fedezeti tényezők (ingatlan pótfedezet, biztosítás, kezes) bevonásával akár önerő nélkül is mód nyílik hitel felvételére.

- A lakáshiteleknél a kamat mellett a további, a hitelre rakódó költségek is komoly terhet jelentenek. E téren mire számítson az AEGON Hitellel szerződő ügyfél?

- Célunk, hogy rendkívül egyszerű költségstruktúránk révén megkönnyítsük ügyfeleink döntését. Épp ezért az AEGON Hitel valamennyi termékéhez fix, 25 ezer forint +áfa összegű értékbecslési díj és 1,5 százalékos, de összegében maximalizált egyszeri folyósítási járulék kapcsolódik. Ez utóbbi azonban 1 százalékkal csökkenthet, amennyiben az ügyfél a hiteligénylést az interneten keresztül indítja.

- Milyen termékek, szolgáltatások különböztetik meg az AEGON Hitelt a versenytársaktól?

- Az AEGON Hitel refinanszírozását közvetlenül a holland anyavállalat végzi. Ennek köszönhetően a jelzálogbanki kínálatnál rugalmasabban s épp ezért olcsóbban - mindössze 1 százalékos többletdíjért - lehet majd nálunk előtörlesztést kérni, a futamidőt és így a törlesztőrészlet módosítását kezdeményezni, fedezetcserét kérni, sőt 3 hónapra a tőketörlesztés szüneteltetésére is módja nyílik majd az ügyfélnek. Az ügyfél döntésétől függően 2-25 év közötti időtartamra igénylehető hitel lehetősége a passzív - tehát már törlesztett - KHR-es ügyfelek számára is elérhető lesz - de nekik természetesen némileg drágábban, 2 százalékpontos többletkamat mellett tudjuk nyújtani szolgáltatásunkat.

Miután biztosítótársaság a fő tulajdonosunk, természetes, hogy az értékesítés mellett más területeken is szeretnénk kihasználni az adódó lehetőségeket. Mint már említettem, az AEGON Magyarország biztosítónál lévő, visszavásárlási értékkel bíró megtakarításos életbiztosítás kiegészítő fedezetként való bevonásával növelhető a kölcsön összege. Emellett azonban az AEGON Hitel sikerét a biztosító egy új, a piacon egyedülálló kockázati életbiztosítással, az AEGON Fedezet biztosítással segíti. A termék aktuális szolgáltatási összege - s így a havi biztosítási díja is - a mindenkori hitelnagysághoz igazodik, vagyis a futamidő során egyre csökken. Az AEGON Hitelhez természetesen kapcsolható vegyes életbiztosítás is, ekkor az ügyfél a hitelnek csak kamatát fizeti, a kölcsön tőkerészét pedig a futamidő végén az életbiztosítás biztosítási összegéből törlesztheti. Összességében úgy gondolom, hogy termékeink versenyképesek, a hozzájuk rendelt szolgáltatások, a széles értékesítői hálózat pedig hamar meggyőzik az ügyfelet arról, hogy érdemes a piac legújabb, ám mégis patinás szolgáltatójával finanszírozási szerződést kötni. Célunk az, hogy az AEGON Hitel a magyar jelzálogpiac meghatározó tényezője legyen, 3 éven belül a piaci részesedésünket 10 százalékra szeretnénk tornázni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 16:38
Instagram-videóban számolt be az RTL Reggelijétől a napokban elküldött műsorvezető a távozása körülm...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Kiszámoló  |  2022. november 28. 09:48
A hétvégén Zakopaneben voltunk a családdal. Két dolog tűnt fel. Az egyik az euronetes automaták elké...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?