13 °C Budapest

Magyar bandák hamisítják a bankkártyákat!

Pénzcentrum
2007. március 1. 10:30

Bankkártya hamisítására szakosodott magyar bűnszervezetek létezéséről számolt be az elmúlt napokban a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az egyre növekvő veszéllyel a bankkártya-kibocsátók és a pénzintézetek is tisztában vannak, az üzletág összes szereplőjének tavaly első félévben 132 millió forintot tett ki - írja a Magyar Nemzet.

A magyar bűnszervezetek többsége nem hazánkban, hanem külföldön okozza a legtöbb kárt. Jelenleg 5-10 ilyen, egyenként mintegy tucatnyi tagot számláló banda működik Magyarországon, melyek hazánkban főleg bankkártyákat hamisítanak, az adatokat viszont külföldön szedik be, az elkészült klón kártyákat viszont egy harmadik országban használják fel.

Bevett szokás, hogy román állampolgárokat bíznak meg az adatok megszerzésével, ők például betörést színlelve kicserélhetik a bankkártya elfogadó terminálokat az adatlopó kémchippel ellátott saját gyártmányaikra.

Az a tapasztalat, hogy egy-egy számláról csak néhány tízezer forintnyi összeget vesznek le, a vásárlás révén megszerzett árukat pedig orgazdáknak értékesítik.

A közelmúltban olyan internetes oldalak is megjelentek, melyekről a kártyahamisításhoz szükséges minden eszköz, adat és okmány beszerezhető. A honlapok üzemeltetőinek felkutatására az Europol kiemelt figyelmet fordít.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20