Csökkentek a kamatok, vitték is a hiteleket

Pénzcentrum
2007. január 2. 13:00

A háztartási szektor forintban denominált fogyasztási hiteleinek átlagos kamatlába enyhén csökkent, míg az egyéb hiteleké emelkedett novemberben. A szektor eurohiteleinek átlagos kamatlábai általában csökkentek. - áll az MNB jelentésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába június óta 20% felett van, novemberben 20,21%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű1 átlagos kamatlába 2006. február óta 9,5% körül mozog, novemberben a kamatláb értéke 9,61% volt; hitelköltség mutatója pedig az előző havi szintről nem változott, novemberben 12,41%-ot tett ki. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába kamatakciók következtében kismértékben csökkent novemberben, 17,19%-ot tett ki; hitelköltség mutatója pedig 25,42% volt. Az egyéb hitelek átlagkamatlába a korábbi 11%-os szintről 12,12%-ra emelkedett az új hitelszerződések összetételének megváltozása miatt.

2006. novemberben a fogyasztási és a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke is emelkedett, a tárgyhónapban megkötött forint lakáscélú hitelek értéke az elmúlt egy év során 2006. novemberben volt a legmagasabb, 19,0 milliárd forintot tett ki. Az egyéb hitelek új szerződéseinek értéke 4,7 milliárd forintra csökkent.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlábai és hitelköltség mutatói közül csak az 1 éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hiteleké változott számottevően, a kamatláb a novemberben is folytatódó hitelakciók következtében a két hónappal korábbi 17%-os szintről a 15%-os szint közelébe csökkent, 15,08%-ot tett ki.

Az 5 éven túli legfeljebb 10 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója augusztus óta folyamatosan csökken, novemberben a kamatláb 12,74%-ot, a hitelköltség mutató pedig 15,42%-ot tett ki.

A többi kamatfixálási kategória esetében a kamatlábak és a hitelköltség mutatók nem változtak számottevően. A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába 9,58%, átlagos hitelköltség mutatója pedig 11,55% volt. Az 1 éven túli, legfeljebb 5 éves kamatfixálású hiteleknél, amelyek új szerződéseinek értéke az összes lakáscélú hitelszerződés 60%-át tette ki novemberben, a kamatláb 9,37%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 12,64%-ot tett ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagkamatlábának szeptember óta tartó növekedési tendenciája tovább folytatódott, novemberben a kamatláb 7,65%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású lakáscélú hitelek átlagos kamatlába novemberben 4,40%, átlagos hitelköltség mutatója pedig 6,06% volt. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója az előző néhány havi magasabb érték után a júliusi szint közelébe tért vissza, az átlagos kamatláb 9,74%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 13,12%-ot tett ki. A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású egyéb hitelek átlagkamatlába is csökkent, a korábbi 5%-os szintre állt vissza, a kamatláb 5,07%-ot tett ki.

A változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású svájci frank fogyasztási hitelek átlagos kamatlába augusztus óta folyamatosan emelkedik főként amiatt, hogy a fogyasztási hiteleken belül a magasabb kamatozású személyi hitelek részaránya növekedett ebben az időszakban. A fogyasztási hitelek évesített kamatlába 6,08%-ot, átlagos hitelköltség mutatója pedig 8,86%-ot tett ki novemberben.

A svájci frank lakáscélú hitelek átlagkamatlábának és átlagos hitelköltség mutatójának szintje az elmúlt néhány hónapban nem változott, a kamatláb 3,39%, a hitelköltség mutató pedig 5,73% volt novemberben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?