11 °C Budapest

Terjedőben a Nobel-díjas ötlet - szegények bankja már Bécsben is

Pénzcentrum
2006. december 12. 08:30

A Grameen bankhoz hasonló, kifejezetten bankkapcsolatok nélküli emberek megsegítésére hozott létre pénzintézetet az Erste Stiftung Bécsben - írja a Magyar Nemzet.

Az eredeti ötlet kiagyalója Muhammad Junusz, aki a legrászorulóbbaknak minimális nagyságú, de a kilábaláshoz nélkülözhetetlen hiteleket nyújt Grameen elnevezésű bankján keresztül, s ezért Nobel-békedíjjal is jutalmazták.

Az új osztrák pénzintézet, amely a Zweite Sparkasse elnevezést viseli egyelőre egyedülálló Nyugat-Európában. Annak ellenére, hogy Ausztria a világ legfejlettebb országai közé tartozik, egyre több az elszegényedett ember. Mintegy 12 000 embertől tagadhatják meg a számlanyitási lehetőséget, nekik a Zweite Sparkasse jelentheti a társadalomhoz való újrakapcsolódást.

A bank honlapja szerint a bécsi pénzintézet több módon kíván segítséget nyújtani a szegényeknek, ennek ellenére eleinte csupán - pénzügyi értelemben - egy terméket kínál majd, határozott időre szóló, kamatozó folyószámlát, amelyhez bankkártya is igényelhető. Ehhez nem jár folyószámlahitel, és csupán három évig működik. Andreas Treichl az Erste Bank AG vezérigazgatója szerint a takarékpénztárak eredeti koncepcióját fordították le a mai viszonyokra.

Illés Andrea, a hazai Erste Bank sajtóreferense elmondta, egyelőre nem tervezik a magyarországi bevezetést, először kivárják a bécsi tapasztalatok tanulságát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?