21 °C Budapest

Biztonságban csőd esetén is - intézményesített védelem

Pénzcentrum
2006. december 4. 14:00

Megkezdődött az év utolsó hónapja, s a tél is, közelednek a fagyok. Bár a pénzügyi rendszer stabilitásának védelméről számos szabály és intézmény gondoskodik, előfordulhat, hogy valamely betét, vagy befektetési számla befagy, vagy nem fizet a nyugdíjpénztár. Magyarországon 3 intézmény is gondoskodik a befektetők, betétesek, járulékfizetők védelméről, illetve kártalanításáról, az OBA, a Beva és a PGA.

OBA

Az OBA tagja kötelező jelleggel minden olyan hazai hitelintézet, amely rendelkezik betétgyűjtési tevékenységre vonatkozó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedéllyel. Jelenleg 33 bank, 5 hitelszövetkezet, 2 lakástakarék-pénztár és 169 takarékszövetkezet az OBA tagja.

Az OBA kártalanítást csak a névre szóló betétek - 2001. december 19. óta egyébként már csak ilyet lehet nyitni -, valamint a 2003. január 1. után kibocsátott banki kötvények, és letéti jegyek után fizet, abban az esetben, ha a hitelintézet fizetésképtelenné válik, azaz a betét befagy.

A törvényben meghatározott kártalanítási összeghatár jelenleg 6 millió forint betétesenként és hitelintézetenként összevontan. Az OBA 1 millió forintig a betét 100 százalékát, 1 millió forint fölötti betétrész 90 százalékát fizeti ki, tehát a betétbiztosítási önrész 10 %. A betétbiztosítás nem csupán forintbetétekre, hanem euróban, vagy az OECD bármely tagállamának törvényes fizetőeszközében elhelyezett betéteire vonatkozik. A kártalanítás egyébként kiterjed a tőkeösszegen felül a nem tőkésített - nem jóváírt - kamatokra is.

A betétbiztosítás költségeit nem a betétesek fizetik, hanem azt alapvetően hitelintézetek befizetései fedezik, de szükség esetén az OBA hitelt is felvehet, melyre az állam vállal garanciát. A 2005-ös év során a tagok összes befizetése elérte az 1 578 474 795 forintot. Az OBA vagyona 2005 végére elérte az 51,6 milliárd forintot, töretlen növekedés után, a kártalanítási kötelezettség szintén emelkedő tendenciát mutat, s az előző év végén az állomány 4551 milliárd forintot tett ki.

BEVA

1997. április 14. óta működik hazánkban egy befektető-védelmi intézmény is, a Befektető-védelmi Alap (Beva). A Beva - mely ugyanolyan kártalanítási intézmény, mint az OBA - célja mérsékelni azokat a károkat, melyek abból erednek, hogy valamely Beva tag nem képes kiadni a befektetők jogos követeléseit. A Beva tagjai között jelenleg összesen 17 befektetési alapkezelő, 17 befektetési vállalkozás és 24 hitelintézet található.

Kártalanítást a Beva azon befektetők számára nyújt, melyek valamely Beva-taggal az úgynevezett biztosított tevékenységek körében valamelyik tevékenységre érvényes szerződést kötöttek. Ennek alapján pedig a befektetési szolgáltató birtokába került vagyont (értékpapír, pénz) a szolgáltató nem tudja kiadni azt a befektetőnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A biztosított tevékenységek az alábbiak, ezek végzéséhez PSZÁF-engedély szükséges:
· bizományosi tevékenység;
· kereskedelmi tevékenység;
· egyéni portfóliók egyedi kezelése a befektető által adott megbízás alapján (portfóliókezelés);
· értékpapírok letéti őrzése és az azzal kapcsolatos nyilvántartások vezetése;
· értékpapír letétkezelés;
· ügyfélszámla-vezetés;
· értékpapírszámlavezetés.

A kártalanítás maximális összege jelenleg befektetőnként és összevontan 2 millió forint, amely 2008. január 1-től 6 millió forintra fog emelkedni. A mód az OBA-hoz hasonlatos, az 1 millió forint feletti követelés 90 százalékát fizeti ki a Beva, az önrész tehát ebben az esetben is 10 %. Az eddig benyújtott 11 643 igény közül 9 765 darabot fogadott el a Beva és 4,306 milliárd forint összegben fizetett ki kártalanítást.

PGA

Az 1997. évi LXXXII. Törvény hozta létre a Pénztárak Garancia Alapját (PGA), amely a magánnyugdíjpénztárakba járulékot, illetve tagdíjat fizetők megtakarításainak bizonyos káreseményei ellen hivatott védelmet nyújtani, hasonló módon, mint az OBA és Beva.

A PGA tagjai tehát a magánnyugdíjpénztárak, akik garanciadíjat fizetnek. Ebből garanciális kifizetésre kerül sor, amennyiben a pénztár nem tud fizetni pénztárváltás, vagy a TB-rendszerbe való visszalépés esetén, vagy a nyugdíjfolyósítás időszakában. A PGA-nál azonban nincsen maximális összeg, sem önrész.

A garanciafizetést (az OBA-hoz és Bevához hasonlóan) a tagdíjon felül rendkívüli díjfizetés és hitelfelvétel fedezi. A biztosítás nem vonatkozik sem az önkéntes nyugdíjpénztárakra, sem egyéb társadalombiztosítási intézményekre nem vonatkozik

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?