26 °C Budapest

Biztonságban csőd esetén is - intézményesített védelem

Pénzcentrum
2006. december 4. 14:00

Megkezdődött az év utolsó hónapja, s a tél is, közelednek a fagyok. Bár a pénzügyi rendszer stabilitásának védelméről számos szabály és intézmény gondoskodik, előfordulhat, hogy valamely betét, vagy befektetési számla befagy, vagy nem fizet a nyugdíjpénztár. Magyarországon 3 intézmény is gondoskodik a befektetők, betétesek, járulékfizetők védelméről, illetve kártalanításáról, az OBA, a Beva és a PGA.

OBA

Az OBA tagja kötelező jelleggel minden olyan hazai hitelintézet, amely rendelkezik betétgyűjtési tevékenységre vonatkozó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedéllyel. Jelenleg 33 bank, 5 hitelszövetkezet, 2 lakástakarék-pénztár és 169 takarékszövetkezet az OBA tagja.

Az OBA kártalanítást csak a névre szóló betétek - 2001. december 19. óta egyébként már csak ilyet lehet nyitni -, valamint a 2003. január 1. után kibocsátott banki kötvények, és letéti jegyek után fizet, abban az esetben, ha a hitelintézet fizetésképtelenné válik, azaz a betét befagy.

A törvényben meghatározott kártalanítási összeghatár jelenleg 6 millió forint betétesenként és hitelintézetenként összevontan. Az OBA 1 millió forintig a betét 100 százalékát, 1 millió forint fölötti betétrész 90 százalékát fizeti ki, tehát a betétbiztosítási önrész 10 %. A betétbiztosítás nem csupán forintbetétekre, hanem euróban, vagy az OECD bármely tagállamának törvényes fizetőeszközében elhelyezett betéteire vonatkozik. A kártalanítás egyébként kiterjed a tőkeösszegen felül a nem tőkésített - nem jóváírt - kamatokra is.

A betétbiztosítás költségeit nem a betétesek fizetik, hanem azt alapvetően hitelintézetek befizetései fedezik, de szükség esetén az OBA hitelt is felvehet, melyre az állam vállal garanciát. A 2005-ös év során a tagok összes befizetése elérte az 1 578 474 795 forintot. Az OBA vagyona 2005 végére elérte az 51,6 milliárd forintot, töretlen növekedés után, a kártalanítási kötelezettség szintén emelkedő tendenciát mutat, s az előző év végén az állomány 4551 milliárd forintot tett ki.

BEVA

1997. április 14. óta működik hazánkban egy befektető-védelmi intézmény is, a Befektető-védelmi Alap (Beva). A Beva - mely ugyanolyan kártalanítási intézmény, mint az OBA - célja mérsékelni azokat a károkat, melyek abból erednek, hogy valamely Beva tag nem képes kiadni a befektetők jogos követeléseit. A Beva tagjai között jelenleg összesen 17 befektetési alapkezelő, 17 befektetési vállalkozás és 24 hitelintézet található.

Kártalanítást a Beva azon befektetők számára nyújt, melyek valamely Beva-taggal az úgynevezett biztosított tevékenységek körében valamelyik tevékenységre érvényes szerződést kötöttek. Ennek alapján pedig a befektetési szolgáltató birtokába került vagyont (értékpapír, pénz) a szolgáltató nem tudja kiadni azt a befektetőnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosított tevékenységek az alábbiak, ezek végzéséhez PSZÁF-engedély szükséges:
· bizományosi tevékenység;
· kereskedelmi tevékenység;
· egyéni portfóliók egyedi kezelése a befektető által adott megbízás alapján (portfóliókezelés);
· értékpapírok letéti őrzése és az azzal kapcsolatos nyilvántartások vezetése;
· értékpapír letétkezelés;
· ügyfélszámla-vezetés;
· értékpapírszámlavezetés.

A kártalanítás maximális összege jelenleg befektetőnként és összevontan 2 millió forint, amely 2008. január 1-től 6 millió forintra fog emelkedni. A mód az OBA-hoz hasonlatos, az 1 millió forint feletti követelés 90 százalékát fizeti ki a Beva, az önrész tehát ebben az esetben is 10 %. Az eddig benyújtott 11 643 igény közül 9 765 darabot fogadott el a Beva és 4,306 milliárd forint összegben fizetett ki kártalanítást.

PGA

Az 1997. évi LXXXII. Törvény hozta létre a Pénztárak Garancia Alapját (PGA), amely a magánnyugdíjpénztárakba járulékot, illetve tagdíjat fizetők megtakarításainak bizonyos káreseményei ellen hivatott védelmet nyújtani, hasonló módon, mint az OBA és Beva.

A PGA tagjai tehát a magánnyugdíjpénztárak, akik garanciadíjat fizetnek. Ebből garanciális kifizetésre kerül sor, amennyiben a pénztár nem tud fizetni pénztárváltás, vagy a TB-rendszerbe való visszalépés esetén, vagy a nyugdíjfolyósítás időszakában. A PGA-nál azonban nincsen maximális összeg, sem önrész.

A garanciafizetést (az OBA-hoz és Bevához hasonlóan) a tagdíjon felül rendkívüli díjfizetés és hitelfelvétel fedezi. A biztosítás nem vonatkozik sem az önkéntes nyugdíjpénztárakra, sem egyéb társadalombiztosítási intézményekre nem vonatkozik

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 09:13
Szakács István, a Fidesz-közeli internetes propagandisták egyike azt mondta egy TikTok videóban, hog...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm