12 °C Budapest

Biztonságban csőd esetén is - intézményesített védelem

Pénzcentrum
2006. december 4. 14:00

Megkezdődött az év utolsó hónapja, s a tél is, közelednek a fagyok. Bár a pénzügyi rendszer stabilitásának védelméről számos szabály és intézmény gondoskodik, előfordulhat, hogy valamely betét, vagy befektetési számla befagy, vagy nem fizet a nyugdíjpénztár. Magyarországon 3 intézmény is gondoskodik a befektetők, betétesek, járulékfizetők védelméről, illetve kártalanításáról, az OBA, a Beva és a PGA.

OBA

Az OBA tagja kötelező jelleggel minden olyan hazai hitelintézet, amely rendelkezik betétgyűjtési tevékenységre vonatkozó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedéllyel. Jelenleg 33 bank, 5 hitelszövetkezet, 2 lakástakarék-pénztár és 169 takarékszövetkezet az OBA tagja.

Az OBA kártalanítást csak a névre szóló betétek - 2001. december 19. óta egyébként már csak ilyet lehet nyitni -, valamint a 2003. január 1. után kibocsátott banki kötvények, és letéti jegyek után fizet, abban az esetben, ha a hitelintézet fizetésképtelenné válik, azaz a betét befagy.

A törvényben meghatározott kártalanítási összeghatár jelenleg 6 millió forint betétesenként és hitelintézetenként összevontan. Az OBA 1 millió forintig a betét 100 százalékát, 1 millió forint fölötti betétrész 90 százalékát fizeti ki, tehát a betétbiztosítási önrész 10 %. A betétbiztosítás nem csupán forintbetétekre, hanem euróban, vagy az OECD bármely tagállamának törvényes fizetőeszközében elhelyezett betéteire vonatkozik. A kártalanítás egyébként kiterjed a tőkeösszegen felül a nem tőkésített - nem jóváírt - kamatokra is.

A betétbiztosítás költségeit nem a betétesek fizetik, hanem azt alapvetően hitelintézetek befizetései fedezik, de szükség esetén az OBA hitelt is felvehet, melyre az állam vállal garanciát. A 2005-ös év során a tagok összes befizetése elérte az 1 578 474 795 forintot. Az OBA vagyona 2005 végére elérte az 51,6 milliárd forintot, töretlen növekedés után, a kártalanítási kötelezettség szintén emelkedő tendenciát mutat, s az előző év végén az állomány 4551 milliárd forintot tett ki.

BEVA

1997. április 14. óta működik hazánkban egy befektető-védelmi intézmény is, a Befektető-védelmi Alap (Beva). A Beva - mely ugyanolyan kártalanítási intézmény, mint az OBA - célja mérsékelni azokat a károkat, melyek abból erednek, hogy valamely Beva tag nem képes kiadni a befektetők jogos követeléseit. A Beva tagjai között jelenleg összesen 17 befektetési alapkezelő, 17 befektetési vállalkozás és 24 hitelintézet található.

Kártalanítást a Beva azon befektetők számára nyújt, melyek valamely Beva-taggal az úgynevezett biztosított tevékenységek körében valamelyik tevékenységre érvényes szerződést kötöttek. Ennek alapján pedig a befektetési szolgáltató birtokába került vagyont (értékpapír, pénz) a szolgáltató nem tudja kiadni azt a befektetőnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A biztosított tevékenységek az alábbiak, ezek végzéséhez PSZÁF-engedély szükséges:
· bizományosi tevékenység;
· kereskedelmi tevékenység;
· egyéni portfóliók egyedi kezelése a befektető által adott megbízás alapján (portfóliókezelés);
· értékpapírok letéti őrzése és az azzal kapcsolatos nyilvántartások vezetése;
· értékpapír letétkezelés;
· ügyfélszámla-vezetés;
· értékpapírszámlavezetés.

A kártalanítás maximális összege jelenleg befektetőnként és összevontan 2 millió forint, amely 2008. január 1-től 6 millió forintra fog emelkedni. A mód az OBA-hoz hasonlatos, az 1 millió forint feletti követelés 90 százalékát fizeti ki a Beva, az önrész tehát ebben az esetben is 10 %. Az eddig benyújtott 11 643 igény közül 9 765 darabot fogadott el a Beva és 4,306 milliárd forint összegben fizetett ki kártalanítást.

PGA

Az 1997. évi LXXXII. Törvény hozta létre a Pénztárak Garancia Alapját (PGA), amely a magánnyugdíjpénztárakba járulékot, illetve tagdíjat fizetők megtakarításainak bizonyos káreseményei ellen hivatott védelmet nyújtani, hasonló módon, mint az OBA és Beva.

A PGA tagjai tehát a magánnyugdíjpénztárak, akik garanciadíjat fizetnek. Ebből garanciális kifizetésre kerül sor, amennyiben a pénztár nem tud fizetni pénztárváltás, vagy a TB-rendszerbe való visszalépés esetén, vagy a nyugdíjfolyósítás időszakában. A PGA-nál azonban nincsen maximális összeg, sem önrész.

A garanciafizetést (az OBA-hoz és Bevához hasonlóan) a tagdíjon felül rendkívüli díjfizetés és hitelfelvétel fedezi. A biztosítás nem vonatkozik sem az önkéntes nyugdíjpénztárakra, sem egyéb társadalombiztosítási intézményekre nem vonatkozik

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm