Trükkös hitelek- drága lehet az ajándék!

Pénzcentrum
2006. november 21. 11:00

A PSZÁF véleménye szerint etikátlan a pénzintézetek hitelezési gyakorlata. Ezért egy ajánlást fogalmazott meg, mely szerint a pozitív hitelbírálat előtt nem szabad fölösleges költségbe verni az ügyfelet, később pedig mondvacsinált okokkal díjat emelni.

Vásároljon kamatmentes hitelre! - hirdeti sok pénzintézet, főleg így karácsony előtt néhány héttel. Az anomália oka, hogy bár a kamatot tényleg nem kell megfizetni, a tíz százalék körüli kezelési költséget azonban igen. Többek között az efféle hiteltrükkök ellen emel szót a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb ajánlása, amely a pénzintézetek hitelezési gyakorlatát igyekszik átláthatóbbá tenni. A vonatkozó kormányrendelet szerint a THM-et az akciós ajánlatot tartalmazó szöveggel azonos méretű szöveggel kell feltüntetni.

Számos pénzintézet elutasítja a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplő, BAR-listás ügyfelek hitelkérelmét, akik csak akkor értesülnek erről, miután kifizették a több ezer forintos hitelbírálati díjat. A felügyelet arra kéri a bankokat, hogy tájékoztassák az ügyfeleket erről a gyakorlatról, emellett hívják fel a figyelmüket arra, hogy évente egyszer ingyenesen lekérdezhetik adataikat a KHR-ből. - írja a Magyar Hírlap.

A kölcsönök egy részénél a hitelnyújtás feltétele egy hitelfedezeti életbiztosítás megkötése. Ilyen esetekben az ügyfél a havi törlesztőrészlet egy részét életbiztosításban gyűjtögeti, amelyből lejárta után törleszti a hitel tőketartozását. A már megkötött életbiztosítást viszont az első néhány évben rendszerint csak veszteséggel lehet felmondani, ezért a felügyelet ajánlása szerint csak a pozitív hitelbírálat után szabad megkötni a biztosítási szerződéseket.

Több elvárása van a PSZÁF-nak a hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosításaival kapcsolatban. Nem szabad bármilyen indokkal díjat emelni, nem lehet például a kezelési költség növelését a jegybanki alapkamat változásával magyarázni. A díjemelések csak a valós költségek fedezését szolgálhatják. A felügyelet azt is elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy ha úgy módosítják hitelszerződéseiket, hogy az az ügyfeleknek hátrányt okoz, és az ügyfél emiatt fel akarja mondani a szerződést vagy előtörlesztené a hitelt, tekintsenek el az ilyenkor szokásos díjaktól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem