Trükkös hitelek- drága lehet az ajándék!

Pénzcentrum
2006. november 21. 11:00

A PSZÁF véleménye szerint etikátlan a pénzintézetek hitelezési gyakorlata. Ezért egy ajánlást fogalmazott meg, mely szerint a pozitív hitelbírálat előtt nem szabad fölösleges költségbe verni az ügyfelet, később pedig mondvacsinált okokkal díjat emelni.

Vásároljon kamatmentes hitelre! - hirdeti sok pénzintézet, főleg így karácsony előtt néhány héttel. Az anomália oka, hogy bár a kamatot tényleg nem kell megfizetni, a tíz százalék körüli kezelési költséget azonban igen. Többek között az efféle hiteltrükkök ellen emel szót a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb ajánlása, amely a pénzintézetek hitelezési gyakorlatát igyekszik átláthatóbbá tenni. A vonatkozó kormányrendelet szerint a THM-et az akciós ajánlatot tartalmazó szöveggel azonos méretű szöveggel kell feltüntetni.

Számos pénzintézet elutasítja a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplő, BAR-listás ügyfelek hitelkérelmét, akik csak akkor értesülnek erről, miután kifizették a több ezer forintos hitelbírálati díjat. A felügyelet arra kéri a bankokat, hogy tájékoztassák az ügyfeleket erről a gyakorlatról, emellett hívják fel a figyelmüket arra, hogy évente egyszer ingyenesen lekérdezhetik adataikat a KHR-ből. - írja a Magyar Hírlap.

A kölcsönök egy részénél a hitelnyújtás feltétele egy hitelfedezeti életbiztosítás megkötése. Ilyen esetekben az ügyfél a havi törlesztőrészlet egy részét életbiztosításban gyűjtögeti, amelyből lejárta után törleszti a hitel tőketartozását. A már megkötött életbiztosítást viszont az első néhány évben rendszerint csak veszteséggel lehet felmondani, ezért a felügyelet ajánlása szerint csak a pozitív hitelbírálat után szabad megkötni a biztosítási szerződéseket.

Több elvárása van a PSZÁF-nak a hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosításaival kapcsolatban. Nem szabad bármilyen indokkal díjat emelni, nem lehet például a kezelési költség növelését a jegybanki alapkamat változásával magyarázni. A díjemelések csak a valós költségek fedezését szolgálhatják. A felügyelet azt is elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy ha úgy módosítják hitelszerződéseiket, hogy az az ügyfeleknek hátrányt okoz, és az ügyfél emiatt fel akarja mondani a szerződést vagy előtörlesztené a hitelt, tekintsenek el az ilyenkor szokásos díjaktól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem