20 °C Budapest

Trükkös hitelek- drága lehet az ajándék!

Pénzcentrum
2006. november 21. 11:00

A PSZÁF véleménye szerint etikátlan a pénzintézetek hitelezési gyakorlata. Ezért egy ajánlást fogalmazott meg, mely szerint a pozitív hitelbírálat előtt nem szabad fölösleges költségbe verni az ügyfelet, később pedig mondvacsinált okokkal díjat emelni.

Vásároljon kamatmentes hitelre! - hirdeti sok pénzintézet, főleg így karácsony előtt néhány héttel. Az anomália oka, hogy bár a kamatot tényleg nem kell megfizetni, a tíz százalék körüli kezelési költséget azonban igen. Többek között az efféle hiteltrükkök ellen emel szót a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb ajánlása, amely a pénzintézetek hitelezési gyakorlatát igyekszik átláthatóbbá tenni. A vonatkozó kormányrendelet szerint a THM-et az akciós ajánlatot tartalmazó szöveggel azonos méretű szöveggel kell feltüntetni.

Számos pénzintézet elutasítja a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplő, BAR-listás ügyfelek hitelkérelmét, akik csak akkor értesülnek erről, miután kifizették a több ezer forintos hitelbírálati díjat. A felügyelet arra kéri a bankokat, hogy tájékoztassák az ügyfeleket erről a gyakorlatról, emellett hívják fel a figyelmüket arra, hogy évente egyszer ingyenesen lekérdezhetik adataikat a KHR-ből. - írja a Magyar Hírlap.

A kölcsönök egy részénél a hitelnyújtás feltétele egy hitelfedezeti életbiztosítás megkötése. Ilyen esetekben az ügyfél a havi törlesztőrészlet egy részét életbiztosításban gyűjtögeti, amelyből lejárta után törleszti a hitel tőketartozását. A már megkötött életbiztosítást viszont az első néhány évben rendszerint csak veszteséggel lehet felmondani, ezért a felügyelet ajánlása szerint csak a pozitív hitelbírálat után szabad megkötni a biztosítási szerződéseket.

Több elvárása van a PSZÁF-nak a hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosításaival kapcsolatban. Nem szabad bármilyen indokkal díjat emelni, nem lehet például a kezelési költség növelését a jegybanki alapkamat változásával magyarázni. A díjemelések csak a valós költségek fedezését szolgálhatják. A felügyelet azt is elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy ha úgy módosítják hitelszerződéseiket, hogy az az ügyfeleknek hátrányt okoz, és az ügyfél emiatt fel akarja mondani a szerződést vagy előtörlesztené a hitelt, tekintsenek el az ilyenkor szokásos díjaktól.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 6. 15:49
A TV2 reagált az inflációra, és 10 helyett 20 millió forintot ad a győztesnek.
Holdblog  |  2023. június 6. 12:29
Water Street 25., New York, Manhattan-sziget: a város történetének legnagyobb méretű konverziója, ir...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?