Mitől lesz 400%-os a THM? - Utánajártunk...

Pénzcentrum
2006. október 17. 12:00

Pénzre van szükséged és a kényelem mellett a gyorsaság az elsődleges szempont? Minden bizonnyal találkoztál már a Provident Financial ajánlatával, hiszen gyakorlatilag minden fronton hirdeti szolgáltatását a társaság, kevesek figyelmét kerüli el azonban a háromjegyű THM, mely a legtöbbek számára értelmezhetetlen. Hogy jön ez ki és miért vesz fel valaki ilyen költségekkel kölcsönt? Ennek járunk utána a következőkben!


A Providentnél 30 ezertől 200 ezer forintig terjedő hitelt gyakorlatilag bárki kaphat, aki magyar állampolgár, rendelkezik magyar személyi igazolvánnyal, bejelentett lakcímmel és rendszeres havi jövedelemmel, valamint 18 és 70 év között van. Nem kérdés a BAR-lista, az ügyintézés egyszerű és rendkívül gyors: 48 óra alatt máris pénzhez juthatunk, sőt "sürgős" igénylésre is van mód, ekkor pedig "a kollégák mindent megtesznek, hogy még gyorsabban érkezzen a pénz" - derült ki a cég munkatársával folytatott rövid beszélgetésből.

Merthogy a pénz érkezik: házhoz hozza a vállalat embere, aki ezt követően hetente elfárad a törlesztőrészletért, ahogy arra a THM-számításnál még visszatérünk. A futamidő 26 héttől 12 hónapig terjedhet, módunk van azonban előtörleszteni, ha hirtelen pénz áll a házhoz, ekkor azonban a teljes fennálló - költségekkel növelt - tartozást meg kell fizetni, kedvezményt csak utólag számítanak fel részünkre, egy a szerződésben közölt képlet alapján.

Az eddigiek alapján tehát egyértelmű, hogy a szolgáltatás előnyei közé a gyorsaság mellett az egyszerűség és a kényelem tartozik, nomeg a célcsoport számára az, hogy olyanoknak is ad pénzt a társaság, akikkel a bankok kis túlzással szóba sem állnak.

Mivel a jövedelmeknél is csak a rendszeresség megléte a kritérium, az összeg nem számít, az ügyfelek nagy része alacsony keresetű, így különösen nehéz helyzetbe sodorhatja őket a kölcsön rendkívüli drágasága. A drágaság nem kérdés, hazánkban nincs kamatplafon, amit a Provident ki is használ, a polgári törvénykönyvben pedig hiába van nevesítve az uzsorakamat, hiszen az ügyfél aláírta a minden részletet tartalmazó szerződést. A kényelmet, a rugalmasságot és a házhozszállítást persze meg kell fizetni, így jöhet ki az óriási THM, amit a rövid futamidő és a fizetések extrém gyakorisága is felpörget.

A magas költségek mögött elsősorban az állhat, hogy az ügyfélkör összetétele miatt magas a bebukott hitelek aránya.

Virtuális hasábjainkon számtalanszor számítottunk már különböző hiteltermékekre teljes hiteldíj mutatót, most sem teszünk másképp, a végeredményeket két forgatókönyvre az alábbi táblázat összegzi, a Provident esetében azonban mindenképp szükséges néhány kiegészítést tenni, hogy érthető(bb) legyen a 400% feletti érték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 


A THM kiszámításához először is fel kell írnunk a hitelhez kötődő pénzáramlást, ami jelen esetben meglehetősen egyszerű: kapunk 100 ezer forintot, majd az ezt követő héttől kezdve hetente törlesztünk. A THM gyakorlatilag a fenti pénzáramlás belső megtérülési rátája, vagyis az a diszkontráta, amely mellett ezen hitel cash-flow nettó jelenértéke 0 lenne. Mivel itt heti törlesztésről beszélünk, a kapott értéket évesítenünk kell, hogy a banki hitelekével összevethető, a jogszabályban előírt értéket kapjunk. Mivel a törlesztések meglehetősen gyakran (hetente) történnek és elég rövid futamidő alatt a hitelösszeg több mint másfélszeresét fizetjük vissza, az évesített ráta nem meglepő módon a 400%-os magasságot ostromolja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 12. 20:36
Súlyos betegség után élete 69. évében érte őt a halál.
Holdblog  |  2024. június 12. 07:47
Mennyi köze van a jegybanki pénznyomtatásnak az elszálló árakhoz? És ha sok, úgy mikor várhatjuk, ho...
Bankmonitor  |  2024. június 12. 02:17
Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú diákhitel kamata a ter...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 11. 20:26
Vettem ma három hullámban a MARA-ból nyitás után, 18,29 az átlagom. Pár napja már 18 dolláron álltam...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm