19 °C Budapest

Harakiri: a jenhitel végezne a lakossággal?

Pénzcentrum
2006. október 6. 11:00

A nagyvállalati ügyfélkör számára ma is hozzáférhető a jenalapú devizahitel, a szegmens reprezentánsai azonban a bankok tapasztalatai szerint döntően abban a devizanemben szeretnek eladósodni, melyben bevételeik keletkeznek, ennek megfelelően az euróhitelek a legkelendőbbek.

A jenhitel az alacsony kamatszint miatt rendkívül olcsó forrásnak számít, ez a deviza azonban hektikus árfolyammozgásokra képes, így egyelőre senki nem kínálja lakossági vagy kkv ügyfeleknek.

A K&H és a HVB illetékesének elmondása szerint a kölcsön árazása nem a devizanemtől, hanem az ügyfélkockázattól függ, tehát a bank alapmarzsa ugyanakkora a jen esetében is, mint az euróhitelnél. Az persze előfordulhat, hogy az árfolyamváltozás miatt a hitelkeret fedezettsége szignifikánsan csökken és pótfedezetet kell biztosítani.

Az MKB-nál a jenhitel esetében keményebb az árazás, ám a többletköltségek megtérülnek a kamatszintek közti különbség miatt.

A jövőben érdekes lehet, hogy kis- és középvállalati szegmensben nagymértékben mutatkoznak meg a lakossági ügyfelek bankolási szokásai, azaz itt a kamatszint a leginkább meghatározó, így nem kizárt, hogy a jövőben az ő részükre is nyújtanak a bankok jenhitelt. Innen már csak egy lépés a lakossági ügyfelek kiszolgálása, akik többsége jelenleg a jóval kevésbé hektikus devizában történő eladósodás következményeit sem érti meg teljesen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?