Hitel jövedelemigazolás nélkül - közbeszólt a PSZÁF

Pénzcentrum
2006. október 11. 10:15

A felerősödő piaci verseny egyre inkább arra kényszeríti a hazai pénzintézeteket, hogy egyre engedékenyebbé váljanak az ügyfelekkel szemben. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) éppen ezért egy ajánlást tett közzé, melyben a hitelbírálat fontosságára és megfelelő kockázatkezelésre hívja fel a figyelmet.

Óvva inti a PSZÁF a hitelkockázatot vállaló pénzügyi intézményeket a hitelezési feltételek lazításától. Az ügyfelek kockázatosságának különböző típusú mérséklése nem helyetesítheti sem a részletes hitelbírálatot, sem a hiteltörlesztés alatti monitoring tevékenységet. Valamint az a banki gyakorlat, mely során eltekintenek egy hitelkérelem esetén a jövedelemigazolástól, részben legalizálhatja a feketegazdaságban szerzett jövedelmeket is.

Nem kívánatos továbbá, a felügyelet szerint, a kizárólag biztosítékra alapított hitelezési stratégia sem. Éppen ezért jövőbeni hitelkonstrukciók kialakításánál figyelembe kell venni a termék célcsoportjának pénzügyi kultúráját, és biztosítani szükséges a termék kockázatának valós ismertetését.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20