5 °C Budapest

Dráguló hitelek, hatalmas betételhelyezés a kamatadó miatt

Pénzcentrum
2006. szeptember 29. 12:22

A háztartásoknak nyújtott forintban denominált fogyasztási hitelek átlagos kamatlába a három havi alacsonyabb értéket követően a korábbi szint közelébe emelkedett - áll a Nemzeti Bank közleményében. A háztartási szektor 2 éven túli lejáratra lekötött betéteinek átlagos kamatlába a kamatadó szeptemberi bevezetését megelőző kamatakciók következtében jelentősen, több mint 3 százalékponttal

emelkedett. Jelentős betételhelyezés történt, augusztusban a háztartások dupla annyit kötöttek le mint júliusban. A hiteleknél továbbra is meghatározoó a svájci frank denomináció. A nem pénzügyi vállalatok esetében a forintban denominált hitelek és betétek átlagos kamatlábának növekedési tendenciája tovább folytatódott.

Háztartások hitelei, betétei: hatott a kamatadó

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába 2006. augusztusban 6 bázisponttal 20.03%-ra módosult. A lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos hitelköltség mutatója 11 bázisponttal 12.20%-ra változott. A fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatója 152 bázisponttal 27.06%-ra emelkedett amiatt, hogy arányeltolódás következett be a magasabb kamatozású konstrukciók felé.


Forrás: MNB

2006. augusztusban a megkötött fogyasztási hitelszerződések összértéke 25.9 milliárd forintot tett ki, amely 5.6 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél. A 2006. augusztusban kötött lakáscélú hitelszerződések értéke 4.0 milliárd forinttal 17.7 milliárd forintra emelkedett.

A látra szóló betétek átlagkamatlába 2006. augusztusban 38 bázisponttal 2,35%-ra csökkent. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába 86 bázisponttal 6,51%-ra; az éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratra lekötött betétek átlagos kamatlába 47 bázisponttal 7.36%-ra; a két éven túli lejáratra lekötött betétek átlagos kamatlába pedig 341 bázisponttal 7.24%-ra emelkedett. A háztartási betétek átlagos kamatlábának növekedését a kamatadó szeptemberi bevezetését megelőző betétakciók okozták. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke augusztusban 1461.8 milliárd forintot tett ki, amely 768.7 milliárd forinttal magasabb az előző havi értéknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Forrás: MNB

Nem pénzügyi vállalatok: drágább hitelek

A nem pénzügyi vállalatok folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 2006. augusztusban 16 bázisponttal 8.45%-ra módosult; a folyószámlahiteleken kívüli hiteleké pedig kamatlábváltozás miatt 81 bázisponttal 8.59%-ra emelkedett.

A folyószámlahiteleken kívüli változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású hitelek új szerződéseinek értéke augusztusban 46.8 milliárd forinttal 214.1 milliárd forintra, az éven túli kamatfixálású hiteleké pedig 1.8 milliárd forinttal 13.8 milliárd forintra emelkedett.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?